Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξαδάκτυλος στο TyposThes: Θα θέλαμε όλοι οι άνω των 50 να είναι εμβολιασμένοι

Βαρύ το τίμημα των 319 νεκρών σε 15 μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων το 85% ήταν ανεμβολίαστοι - Αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαμε απώλειες 20-25 ανθρώπων, τονίζει στον "Τ.Θ.", ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Την αναγκαιότητα των εμβολιασμών επισημαίνει για ακόμα μια φορά, μιλώντας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το τίμημα των 319 νεκρών σε 15 μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων το 85% ήταν ανεμβολίαστοι, είναι πράγματι πολύ βαρύ, διότι αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαμε απώλειες μόνο 20-25 ανθρώπων.

"Θα θέλαμε περισσότερους εμβολιασμένους"

"Η πραγματικότητα είναι ότι θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμένους", λέει χαρακτηριστικά, ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στη γενική εμβολιαστική εικόνα που παρουσιάζει ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα. "Η Βόρειος Ελλάδα παρουσιάζει μικρότερο ποσοστό από τον μέσο όρο της χώρας. Οι μικροί οικισμοί παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό από τα αστικά κέντρα. Μεσ' τα αστικά κέντρα επίσης υπάρχουν περιοχές με μεγαλύτερη ή και μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη", μας λέει, "θα θέλαμε ωστόσο, οι άνω των 50 να είναι εμβολιασμένοι στο σύνολό τους". Και αναφερόμενος στα προχθεσινά στατιστικά στοιχεία τονίζει ότι "στους κάθε 100.000 εμβολιασμένους, μόλις ένας είναι στην εντατική. Και από τους ανεμβολίαστους, κάθε 9.000 ένας ήδη είναι στην εντατική".

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας - Λοκντάουν  - Το "Plan B"

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός λοκντάουν, αν και από πλευράς κυβέρνησης είναι κατηγορηματικά αντίθετοι, λέει ότι "το λοκντάουν είναι μια απόφαση που παίρνει η κυβέρνηση. Εμείς όταν έρθει η ώρα και μας ρωτήσουν αν χρειάζεται ή όχι, τότε θα πούμε τη γνώμη μας. Εγώ τη γνώμη μου γι' αυτό το θέμα δημοσίως δεν τη λέω. Θα την πώ όταν έρθει η ώρα κι εκεί που πρέπει...".

Όσον αφορά την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, και για το ενδεχόμενο ενός Plan B για την περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο Σύστημα Υγείας, και που οι πληροφορίες λένε πως έχει έτοιμο η κυβέρνηση, μας λέει ότι "αυτή τη στιγμή το σύστημα πιέζεται, είναι γνωστό. Αν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη από γιατρούς καλό θα είναι να μας πούν τί χρειάζονται και πού χρειάζονται, για να προσπαθήσουμε να βρούμε γιατρούς. Να μη φτάσουμε εκεί που έφτασε η Αττική τον περασμένο Μάρτιο. Να θυμόμαστε ότι πέρυσι τον Νοέμβριο, δεν χρειάστηκε να γίνει επίταξη γιατρών. Από όσο γνωρίζω δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Και η διάθεση όλων μας είναι να βοηθήσουμε το σύστημα να σταθεί στο ύψους του", λέει χαρακτηριστικά.

Το βαρύ τίμημα των απωλειών

Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο βαρύ τίμημα των 319 νεκρών σε 15 μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων το 85% ήταν ανεμβολίαστοι, λέει ότι "είναι πράγματι πολύ βαρύ το τίμημα, διότι αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαμε απώλειες 20-25 ανθρώπων. Είναι άδικο και κρίμα. Κρίμα κι άδικο είναι τί να πεί κανείς;", υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Η εικόνα των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα

Για την εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, μας λέει ότι "όλα τα νοσοκομεία είναι πλήρη. Τα κρεβάτια που προορίζονται για τη νοσηλεία των ανθρώπων που πάσχουν από covid έχουν εξαντληθεί και διατίθενται κρεβάτια τα οποία ήταν προορισμένα για την νοσηλεία άλλων παθήσεων. Αυτό δυστυχώς γίνεται διαρκώς". Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πάρα πολύ κουρασμένοι. Πρόσθεσε ότι το Σύστημα Υγείας έχει αντέξει έως τώρα δύο φορές και πέρα από τα όριά του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλό να τα εξαντλούμε «κάθε τρεις και λίγο».

Εμβολιασμοί και αισιοδοξία...

Τέλος, επιχειρώντας να αντλήσουμε κάτι αισιόδοξο από τον κ. Εξαδάκτυλο, μα απαντά: "Το μόνο αισιόδοξο που έχουμε καθημερινώς είναι οι άνθρωποι που πάνε και εμβολιάζονται. Σχετικά με την πανδημία, το μόνο αισιόδοξο που μπορούμε να βρίσκουμε καθημερινά, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται. Αυτοί που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κι αυτοί που εμβολιάζονται για τρίτη φορά. Αυτά είναι τα πραγματικά αισιόδοξα, καθημερινά", καταλήγει.    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη
Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως ήμασταν πριν από πέντε χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη