Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα 10 πρώτα λεωφορεία ΟΑΣΘ με «στάσιμους» ελεγκτές για εισιτήρια

Στο επόμενο 10ήμερο οι πρώτοι 80 στις γραμμές που έχουν μεγαλύτερη κίνηση - Με ηλεκτρονικό έλεγχο η έκδοση προστίμων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Από τις γραμμές λεωφορείων που έχουν την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση θα πιάσουν δουλειά σύντομα οι «Στάσιμοι Ελεγκτές» του ΟΑΣΘ. Ουσιαστικά με τους ελεγκτές αυτούς ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει να βάλει «φρένο» στους επιβάτες που δεν επικυρώνουν εισιτήριο για τη μετακίνησή τους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, «Ο ΟΑΣΘ στοχεύει στο να λειτουργεί αποτρεπτικά η παρουσία των "Στάσιμων Ελεγκτών", σε όσους δεν έχουν πρόθεση να επικυρώσουν εισιτήριο». «Αυτή την στιγμή λόγω και των ειδικών συνθηκών της πανδημίας είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τα διαφυγόντα κέρδη από τα άτομα που δεν “χτυπάνε” εισιτήριο», σχολίασε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ κ. Γιώργος Σκόδρας. Όμως ευελπιστεί το νέο μέτρο να έχει αποτελεσματικότητα.

Πρακτικά, όπως μας είπε, «στο επόμενο 10ήμερο οι “στάσιμοι ελεγκτές” θα βρίσκονται εντός των λεωφορείων για να επιτηρούν αν επιβάτες έχουν ακυρώσει το εισιτήριό τους. Η παρουσία τους θα είναι εμφανής και θα φορούν μπουφάν με τα διακριτικά του οργανισμού. Θα μπορούν να κινούνται εντός του οχήματος καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής ή και να κάθονται αν θελήσουν να ξεκουραστούν. Ήδη έχουν εκπαιδευθεί 80 άτομα. Πρόκειται για ελεγκτές κομίστρου που θα αναλάβουν καθήκοντα. Θα προτιμήσουμε το νέο μέτρο να εφαρμοστεί από τις πιο “βαριές” γραμμές, τις γραμμές δηλαδή όπως το 3, το 5, το 6, το 10, το 14, το 27, το 31, το 32 και τις γραμμές Ν1 και Χ1 που έχουν μεγαλύτερη επιβατική κίνηση και διασχίζουν την πόλη εξυπηρετώντας περισσότερο κοινό. Στη συνέχεια θα μπουν “Στάσιμοι ελεγκτές” και σε άλλες γραμμές».

Ο κ. Σκόδρας σημείωσε πως «με εφαρμογή που έχει αναπτύξει ο ΟΑΣΘ ο έλεγχος εισιτηρίων θα γίνεται ηλεκτρονικά, με προληπτικό τρόπο, και αν υπάρξουν παραβάτες, η έκδοση των προστίμων θα γίνεται επί τόπου.

Συγκεκριμένα οι «Στάσιμοι Ελεγκτές» θα χρησιμοποιούν «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και θα έχουν μαζί τους φορητές εκτυπωτικές συσκευές. «Ελπίζουμε να κόβουν οι επιβάτες τα εισιτήρια και να μην χρειαστεί να επιβληθούν πρόστιμα», σχολίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Στα… θρανία οι ελεγκτές

oasth_elegktes.jpg

Ήδη ο ΟΑΣΘ έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση - επιμόρφωση των ελεγκτών κομίστρου, παλαιών αλλά και νέων, και διοργανώνει σχετικά σεμινάρια, καθώς προγραμματίζεται συνολικότερη αναδιοργάνωση της διαδικασίας ελέγχου κομίστρου.

Εξάλλου, στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται, γίνεται ειδική αναφορά στον τρόπο συμπεριφοράς των οδηγών των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, «οι οποίοι θα πρέπει να είναι ευγενικοί απέναντι σε όλους τους επιβάτες, τόσο αυτούς που επικυρώνουν εισιτήριο, όσο και στους παραβάτες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Ο έλεγχος κομίστρου γίνεται πάντα με ευγένεια, ευπρέπεια, σεβασμό στον επιβάτη και χωρίς καμία διάκριση σε οποιονδήποτε», τονίζει ο τμηματάρχης ελέγχου κομίστρου ΟΑΣΘ Ηλίας Μπινόπουλος.

Έγκριση 25 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική οργανισμού

Εν τω μεταξύ εγκρίθηκε, όπως ανέφερε ο κ. Σκόδρας, η χρηματοδότηση για την κοινωνική πολιτική του ΟΑΣΘ με 25 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, ποσό που «πολύ πιθανό να εκταμιευτεί και σήμερα Τετάρτη». Αφορά στο έτος 2021 για τα μειωμένα εισιτήρια και τις κάρτες.

Για rapid test

Κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ τόνισε πως «Την στιγμή που η πόλη μας είχε πχ τη Δευτέρα 1400 κρούσματα, είναι αδιανόητο να μιλάμε για τα αυτονόητα», ενώ αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που αρνούνται να υποβληθούν και να δηλώσουν rapid test σημείωσε πως «όσοι δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα από την πολιτεία θα υφίστανται πρόστιμα». Αναφορικά με τις μάσκες σημείωσε πως συνεχίζονται κανονικά οι έλεγχοι και ότι και για αυτό το κομμάτι υπάρχουν τα σχετικά πρόστιμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ