Του Μιχαήλ Λιάπη
Αρκετός κόσμος βρίσκεται από το πρωί στο ΑΠΘ για τη σημερινή 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Εκπρόσωποι φορέων της πόλης καταθέτουν στεφάνια στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου. Μεταξύ αυτών και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μαζί με αντιπροσωπεία της πρυτανείας, ο οποίος, όμως δεν κατέθεσε το στεφάνι στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά στο άγαλμα του Παπαναστασίου, ιδρυτή του Πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκεται μπροστά στο κτήριο της Διοίκησης του ΑΠΘ.
Στεφάνι κατέθεσαν, ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εκ μέρους της Συγκλήτου ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Κύρος Υάκινθος. «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σύσσωμο -οι πρυτανικές Αρχές, η Σύγκλητος διά των Κοσμητόρων και ο Κοσμήτορας που εκπροσωπεί την Πολυτεχνική Σχολή- τιμήσαμε για άλλη μία χρονιά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τιμήσαμε τον αγώνα των νέων που υπερασπίστηκαν τα ιδανικά, έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες πέρα από πολιτικά και κομματικά ψευτοδιλήμματα να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να γιορτάζουμε. Τιμούμε τον αγώνα της νεολαίας για ένα αύριο καλύτερο», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας πως τα ιδανικά και οι σύγχρονες ανάγκες των νέων ανθρώπων περνάνε μέσα από τα εφόδια που προσφέρει η Παιδεία κι «εμείς ως ακαδημαϊκό ίδρυμα στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε αυτά τα ιδανικά».
Σε ό,τι αφορά την επιλογή των διοικητικών οργάνων του ΑΠΘ να κατατεθεί στεφάνι στο άγαλμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε ότι «είναι ο ιδρυτής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε να τιμήσουμε όπως πρέπει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μακριά από πιθανές μικρο-εμπλοκές, έτσι ώστε να δώσουμε το πραγματικό νόημα και το σημείο αυτό παράλληλα με την Πολυτεχνική Σχολή είναι σημείο εμβληματικό του Πανεπιστημίου».
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του TyposThes.
Σημειώνεται ότι σήμερα δεν γίνονται μαθήματα στο ΑΠΘ, ούτε λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Οι πρυτανικές αρχές με μήνυμά τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα είχαν ενημερώσει ότι «το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι λειτουργικά παρόν και φάρος ακτινοβόλησης της μνήμης της 17ης Νοέμβρη σε όλη την κοινωνία και, κυρίως, στους νέους μας» και για τον λόγο αυτό οι ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες διεξήχθησαν κανονικά έως χθες το απόγευμα και θα συνεχιστούν από αύριο 18/11 στις 6 το πρωί.
Αηβαρλής: «Μέρα ανασοχασμού»
Σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Αηβαρλής, ανέφερε: «Αυτή ημέρα είναι ημέρα αναστοχασμού για όλους μας. Όχι μόνο για εμάς που ανήκουμε στη γενιά τού Πολυτεχνείου, αλλά και για τους σημερινούς νέους. Τον τελευταίο καιρό μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου ένα δημώδες τραγούδι της Κρήτης, το ‘Πότε θα κάνει ξαστεριά’. Αυτό το τραγούδι το μάθαμε εμείς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους Κρήτες συναδέλφους μας και το τραγουδούσαμε σε όλες τις εκδηλώσεις και τις πορείες και έγινε το τραγούδι που μας ένωνε και μας έδινε τη δύναμη να νιώθουμε άτρωτοι απέναντι στη βία της εξουσίας, στη βία των ακροδεξιών που με τα καδρόνια μας κυνηγούσαν. Σήμερα καλώ τη νεολαία να βρει αυτό το τραγούδι που θα τους ενώσει, ώστε να κατέβει να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί τα εργασιακά της δικαιώματα, την οικονομική ένδεια και την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος».
Δείτε τις φωτογραφίες του TyposThes από το ΑΠΘ: