Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στεφάνια από φορείς και πολίτες για το Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Φοιτητές είναι συγκεντρωμένοι από νωρίς το πρωί στοπ ΑΠΘ καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στην πορεία

Στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, καταθέτουν από το πρωί εκπρόσωποι σωματείων, φορέων, και οργανώσεων της πόλης καθώς και απλοί πολίτες.

Στον χώρο είναι από νωρίς το πρωί συγκεντρωμένοι φοιτητές καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στην πορεία, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα ως η κεντρική εκδήλωση του τριημέρου για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον αγώνα των νέων για τη δημοκρατία και την ελευθερία μας. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, τα αιτήματα των εξεγερμένων βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη σημερινή εποχή και στις εργασιακές διεκδικήσεις για σταθερή και πλήρη εργασία, για μόνιμη απασχόληση, για μισθούς αξιοπρέπειας, για συνθήκες εργασίας, οι οποίες να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και για ένα αύριο, το οποίο είναι αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που μας επιβάλλουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης.

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό, πολύ πιο επίκαιρο την εποχή που ζούμε», δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης, προσθέτοντας πως είναι «επίκαιρα τα ζητήματα της πάλης του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματα του απέναντι στην πολιτική των ξεχαρβαλωμένων δικαιωμάτων, των τσακισμένων μισθών» και «χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει αποφασιστικά για να δικαιώσει όχι μόνο τους αγώνες της γενιάς αλλά τις δικούς του».

stefania_polytexneio_11.jpg
stefania_polytexneio_12.jpg

Σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Αηβαρλής, ανέφερε: «Αυτή ημέρα είναι ημέρα αναστοχασμού για όλους μας. Όχι μόνο για εμάς που ανήκουμε στη γενιά τού Πολυτεχνείου, αλλά και για τους σημερινούς νέους. Τον τελευταίο καιρό μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου ένα δημώδες τραγούδι της Κρήτης, το ‘Πότε θα κάνει ξαστεριά’. Αυτό το τραγούδι το μάθαμε εμείς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους Κρήτες συναδέλφους μας και το τραγουδούσαμε σε όλες τις εκδηλώσεις και τις πορείες και έγινε το τραγούδι που μας ένωνε και μας έδινε τη δύναμη να νιώθουμε άτρωτοι απέναντι στη βία της εξουσίας, στη βία των ακροδεξιών που με τα καδρόνια μας κυνηγούσαν. Σήμερα καλώ τη νεολαία να βρει αυτό το τραγούδι που θα τους ενώσει, ώστε να κατέβει να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί τα εργασιακά της δικαιώματα, την οικονομική ένδεια και την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος».

stefania_polytexneio_2.jpg

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μαζί με αντιπροσωπεία της πρυτανείας, δεν κατέθεσε το στεφάνι στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά στο άγαλμα του Παπαναστασίου, ιδρυτή του Πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκεται μπροστά στο κτήριο της Διοίκησης του ΑΠΘ. Το στεφάνι κατέθεσαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εκ μέρους της Συγκλήτου ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Κύρος Υάκινθος. «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σύσσωμο -οι πρυτανικές Αρχές, η Σύγκλητος διά των Κοσμητόρων και ο Κοσμήτορας που εκπροσωπεί την Πολυτεχνική Σχολή- τιμήσαμε για άλλη μία χρονιά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τιμήσαμε τον αγώνα των νέων που υπερασπίστηκαν τα ιδανικά, έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες πέρα από πολιτικά και κομματικά ψευτοδιλήμματα να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να γιορτάζουμε. Τιμούμε τον αγώνα της νεολαίας για ένα αύριο καλύτερο», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας πως τα ιδανικά και οι σύγχρονες ανάγκες των νέων ανθρώπων περνάνε μέσα από τα εφόδια που προσφέρει η Παιδεία κι «εμείς ως ακαδημαϊκό ίδρυμα στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε αυτά τα ιδανικά».

stefania_polytexneio_1.jpg

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των διοικητικών οργάνων του ΑΠΘ να κατατεθεί στεφάνι στο άγαλμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε ότι «είναι ο ιδρυτής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε να τιμήσουμε όπως πρέπει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μακριά από πιθανές μικρο-εμπλοκές, έτσι ώστε να δώσουμε το πραγματικό νόημα και το σημείο αυτό παράλληλα με την Πολυτεχνική Σχολή είναι σημείο εμβληματικό του Πανεπιστημίου».

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν γίνονται μαθήματα στο ΑΠΘ, ούτε λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Οι πρυτανικές αρχές με μήνυμά τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα είχαν ενημερώσει ότι «το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι λειτουργικά παρόν και φάρος ακτινοβόλησης της μνήμης της 17ης Νοέμβρη σε όλη την κοινωνία και, κυρίως, στους νέους μας» και για τον λόγο αυτό οι ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες διεξήχθησαν κανονικά έως χθες το απόγευμα και θα συνεχιστούν από αύριο 18/11 στις 6 το πρωί.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα video του TyposThes:

 

 

 

stefania_polytexneio_2.jpg
stefania_polytexneio_4.jpg
stefania_polytexneio_6.jpg
stefania_polytexneio_5.jpg
stefania_polytexneio_7.jpg
stefania_polytexneio_8.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Ραγδαία αύξηση των οδικών ατυχημάτων τα τελευταία 2 έτη - Αύξηση ασφαλίστρων οχημάτων έως 40% λόγω οδικών ατυχημάτων και ακρίβειας
Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί
Σε πρόσφατο δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας γιατροί ζητούν να διερευνηθεί αν ο κορωνοϊός πυροδοτεί τον καρκίνο και μπορεί να ευθύνεται για την...
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί