Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καραμανλής: Έτοιμο το 2023 το Μετρό Θεσσαλονίκης - Έργο στολίδι το Fly Over

Tι είπε για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής

Nωρίτερα κατά 15 μήνες παραδόθηκαν, σήμερα, στην κυκλοφορία τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα του οδικού άξονα Θέρμης- Γαλάτιστας, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι το έργο, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων, θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022, έναντι του Μαρτίου του 2023, οπότε κι ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πρώτα πέντε αυτά χιλιόμετρα, που εγκαινίασε σήμερα ο κ. Καραμανλής, αφορούν το τμήμα από την Αγία Αναστασία μέχρι τον κόμβο Γαλάτιστας που ανακατασκευάστηκε, ενώ συνολικά στο πλαίσιο υλοποίησης του πρότζεκτ προβλέπεται η αναμόρφωση οχτώ ισόπεδων κόμβων, των κάθετων δρόμων, καθώς και η κατασκευή υπόγειου αγωγού ομβρίων υδάτων στη Νέα Ραιδεστό και παραλλαγή του δικτύου ύδρευσης στα Βασιλικά.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι το έργο παραλήφθηκε βαλτωμένο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επισημαίνοντας πως μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, όμως είναι ουσιαστικό, αφού ενισχύει στην πράξη την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, διευκολύνει την καθημερινότητα πολιτών και κυρίως εξασφαλίζει ασφάλεια για τους αυτοκινητιστές.

«Είναι πέντε μεγάλα βήματα ανάπτυξης και ενίσχυσης της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, η κυβέρνηση έκανε συστηματική προσπάθεια για να ξεμπλοκάρει κολλημένα έργα και να ξεκινήσει νέα, ώστε με ταχύτητα, διαφάνεια κι αποτελεσματικότητα να πετύχει ασφαλέστερους δρόμους για όλους, αλλά και να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα του αστικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι το μετρό θα παραδοθεί το 2023 παρά τις λυσσαλέες, όπως τις χαρακτήρισε, αντιδράσεις που συναντάει. Σημείωσε δε, ότι το έργο παραλήφθηκε εκτελεσμένο στο 40% και σήμερα έχει υλοποιηθεί το 80% του φυσικού αντικειμένου.

Για το Fly over υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο- στολίδι, που όμοιό του δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στο σιδηροδρομικό έργο, στη γραμμή Θεσσαλονίκη- Καβάλα- Τοξότες, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επισήμανε ότι στο επόμενο διάστημα θα συμβασιοποιηθεί. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης- Έδεσσας θα γίνει με ΣΔΙΤ και πληρωμές διαθεσιμότητας.

«Έχουμε για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή ένα σχέδιο συνεκτικό, φιλόδοξο και ρεαλιστικό, το οποίο υπηρετεί το ευρύτερο πλάνο, ώστε η πόλη να αφήσει κακοδαιμονία και διχασμούς πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

galatista-9.jpg

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, αναφερόμενος στο έργο του οδικού άξονα Θέρμης- Γαλάτιστας τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που ήταν άμεσης αναγκαιότητας να υλοποιηθεί, καθώς εγκυμονούσε κινδύνους για τροχαία ατυχήματα. Υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα οδικής ασφάλειας είναι ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι έχουν προγραμματιστεί ανάλογες παρεμβάσεις, ύψους 64 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι εντός του Ιανουαρίου θα αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για το fly over, ενώ σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη- Έδεσσα. Ανέφερε ακόμη ότι εντός του 2022 θα προκύψει ο ανάδοχος για το δικαστικό μέγαρο.

Για μια «έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλά με έργα και γρήγορους ρυθμούς, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα», έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στα σημερινά εγκαίνια. «Τμήμα τμήμα, ο δρόμος αυτός γίνεται ασφαλέστερος», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας. Ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης αναφέρθηκε επίσης και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τον αυτοκινητόδρομο Ε65, που συνδέει τη δυτική Μακεδονία με τη Θεσσαλία και φέρνει, όπως τόνισε, πιο στην Αθήνα με την ακριτική περιοχή.

Θυμηθείτε ΕΔΩ όσα είπε από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη