Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καπραβέλος: Χειρότερα από πέρσι το Νοέμβρη τα νοσοκομεία της πόλης

Γεμάτες ΜΕΘ, δύσκολες εφημερίες και γιατροί σε εξάντληση

Του Γιώργου Καλλίνη

Ακόμη πιο δύσκολες στιγμές από πέρσι το Νοέμβριο ζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τις ΜΕΘ να είναι υπερπλήρεις για συνεχόμενους μήνες και τους ασθενείς να συρρέουν στα νοσοκομεία σε σταθερά υψηλούς αριθμούς.

«Κάνουμε συνεχώς δύσκολες επιλογές, βγάζοντας ανθρώπους από τις ΜΕΘ, για να μπουν νέες εισαγωγές και βάζουμε ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, που δεν λαμβάνουν τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη», εξηγεί στο TyposThes ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Μειώσαμε τις κλίνες από τις άλλες μονάδες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς covid και πάλι δεν τα καταφέρνουμε. Είναι 40 γεμάτες ΜΕΘ. Έρχονται ασθενείς μη εμβολιασμένοι και υπογράφουν να μη διασωληνωθούν και όταν φτάνουν σε τραγικό στάδιο, μας λένε, να τους διασωληνώσουμε. Η κατάσταση παραμένει τραγική και δεν υπάρχουν νέα μέτρα για να σταματήσουν τους ανθρώπους να έρχονται στο νοσοκομείο», προσθέτει ο επιστήμονας.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από πέρσι το Νοέμβριο, ακόμη και μετά τους εμβολιασμούς. «Η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται εξαιρετικά γρήγορα και τώρα που χαλάει ο καιρός και θα κλειστούμε μέσα τα κρούσματα δεν θα σταματήσουν. Οι περισσότεροι που έρχονται, τους έχουν κολλήσει τα παιδιά τους από τα σχολεία και δεν βλέπω διάθεση να κλείσουν έστω και για λίγο τα σχολεία για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Υπάρχουν άλλα νοσοκομεία της πόλης που είναι ακόμη πιο άσχημα από εμάς. Η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρσι, ακόμη και αν είμαστε οι περισσότεροι εμβολιασμένοι», καταλήγει ο κ. Καπραβέλος.

Όμως και στο Παπαγεωργείου, παρότι έχουν σταθεροποιηθεί οι εισαγωγές στις 2-3 τελευταίες εφημερίες, οι ΜΕΘ είναι ασφυκτικά γεμάτες. «Έχουμε 25 ΜΕΘ γεμάτες και άλλους 20 ανθρώπους σε μονάδες αυξημένης φροντίδας που έχουν πάρει σειρά για ΜΕΘ. Δυστυχώς η θνητότητα σε αυτό το κύμα είναι πολύ μεγάλη, γιατί έρχονται άνθρωποι πολύ πιο αργά από όσο θα έπρεπε και η ζημιά έχει ήδη γίνει και είναι μη αναστρέψιμη. Είναι τραγικό, τους ρωτάς αν είναι εμβολιασμένοι και σου απαντούν… “Όχι, φυσικά”», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης στο TyposThes.  

 

212 ΜΕΘ με ασθενείς COVID στη Βόρεια Ελλάδα

Στους 212 ανέρχονται πλέον οι ασθενείς με Covid, οι οποίοι νοσηλεύονται στο σύνολο των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης και 4ης ΥΠΕ, με τα ποσοστά ανεμβολίαστων να κυμαίνονται από 84,4 έως 95,1%. Συνολικά 1278 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid, με ποσοστά ανεμβολίαστων 72,7-76,9% και 119 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, με ποσοστά ανεμβολίαστων 88,9-89,2% .

Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη και Δυτική Μακεδονία) νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 663 ασθενείς με Covid, εκ των οποίων οι 510 ανεμβολίαστοι (76,9%), 122 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 116 ανεμβολίαστοι (95,1%) και 45 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων οι 40 ανεμβολίαστοι (88,9%).

Στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 615 ασθενείς με Covid, εκ των οποίων οι 447 ανεμβολίαστοι (72,7%), 90 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 76 ανεμβολίαστοι (84,4%) και 74 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων οι 66 ανεμβολίαστοι (89,2%)

 

Τζανάκης: «Το 90% όσων πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι»

Στην Ελλάδα θα έχουμε περισσότερους από 20.000 θανάτους από επιπλοκές του κορωνοϊού, εάν όχι έως το τέλος του 2021, στις αρχές του 2022, είπε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας την ζοφερή πρόβλεψη για ακόμη 1.500 θανάτους μέχρι τα Χριστούγεννα.

Απορρίπτοντας αναφορές και φήμες ότι υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα μεταξύ των εμβολιασμένων πολιτών, ο κ. Τζανάκης είπε πως «το 90% όσων πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι. Εάν το εμβόλιο δεν επιδρούσε να μειώσει την θνησιμότητα, οι θάνατοι θα ήταν όλοι σε εμβολιασμένους, ενώ τώρα, το 20% του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο «δίνει» το 90% των ημερήσιων θανάτων, ενώ τα 8 εκατομμύρια εμβολιασμένοι «δίνουν» το 10% των θανάτων, γεγονός που δείχνει την σημασία και την προστασία των εμβολίων».

«Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε ότι τα κρούσματα έχουν επιπεδωθεί, έχουμε τις τελευταίες ημέρες μείωση κατά περίπου 500 κρούσματα λιγότερα την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Θα φτάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα τους 750 διασωληνωμένους και προς το τέλος του μήνα θα δούμε τους θανάτους να μειώνονται κλιμακωτά και να είναι γύρω στους 80-70, εκτός αν η κινητικότητα του πληθυσμού φέρει άλλα δεδομένα», επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.

Ο Καθ. Πνευμονολογίας είπε ακόμη πως «έχουμε μια γκάμα μέτρων που αν τα τηρήσουμε σωστά θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων», ωστόσο τόνισε πως «ίσως σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές να χρειάζονται μέτρα τοπικού χαρακτήρα», ενώ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού «στους πολίτες από 50 ετών και άνω σε πρώτη φάση «και μετά να γίνει διαβάθμιση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τα 40 και πάνω και μετά από 18 και πάνω».

«Παρακαλώ και καλώ τις εγκύους και τις λεχώνες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και πρέπει να τους δίνεται προτεραιότητα από την πλατφόρμα. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τις ίδιες και τα έμβρυα τους και τα βρέφη, να είναι ανεμβολίαστες», επεσήμανε ο Καθηγητης.

Συμμετέχοντας στην συζήτηση, ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος - Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι του κορωνοϊού, είπε πως «η ασφάλεια των εμβολίων έχει εφαρμοστεί πάνω στους ανθρώπους και όχι στο εργαστήριο, τόσο στις ΗΠΑ όπου έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια παιδιά, όσο και στην Κίνα, όπου έχει εμβολιαστεί το 50% του παιδικού πληθυσμού». Επεσήμανε ακόμη πως στην «επιχείρηση εμβολιασμός των παιδιών» είναι καθοριστικός ο ρόλος του παιδιάτρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε 27χρονη γιατί πιστεύει ότι έχει σχέση με τον άνδρα της
Ερωτική αντιζηλία πίσω από το μαχαίρωμα γυναίκας έξω από το σπίτι της αδερφής της στην Πυλαία – Όλα όσα περιγράφουν η αδερφή και ο γαμπρός του...
Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε 27χρονη γιατί πιστεύει ότι έχει σχέση με τον άνδρα της