ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τον κλάδο των ξεναγών ώστε να μπορέσουν να πάρουν την επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ το χειμώνα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία δεν δούλεψε καθόλου το 2020 και δεν έχει τα απαραίτητα ένσημα, ζητά ο κλάδος, που έχει πληγεί σημαντικά καθ’ όλη την περίοδο του κορωνοϊού.
Οι ξεναγοί στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, δούλεψαν συνολικά περίπου ενάμιση μήνα τη φετινή σεζόν, ενώ, ούτως ή άλλως και προ κορωνοϊού, τη χειμερινή σεζόν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αντικείμενο δουλειάς στη Β. Ελλάδα. Για να πάρουν όμως το τρίμηνο επίδομα ανεργίας, μετράνε τα ένσημα της προηγούμενης χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας, λόγω των συνθηκών με την πανδημία οι περισσότεροι δεν έχουν «ούτε 10 ένσημα».
Ειδικότερα, όπως εξηγεί η κ. Αναστασία Γαϊτάνου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» επειδή οι ξεναγοί δεν έχουν πρόσληψη και απόλυση, υπάρχει μια ειδική υπουργική που ρυθμίζει το καθεστώς ανεργίας τους, ενώ τα ένσημά τους, αργούν πάρα πολύ να περαστούν. Όπως λέει το 2019 δεν έχει σφραγιστεί ακόμα.
Με την ειδική διάταξη που βγήκε, για την επιδότηση ανεργίας τους, μετράνε τα ένσημα της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή για να πάρει ένας ξεναγός ταμείο ανεργίας φέτος, δηλαδή για το Δεκέμβριο του 2021 και για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2022, θα μετρήσουν τα ένσημα του 2020 και όχι του 2021. Όμως αυτό είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει γιατί όπως λέει η κ. Γαϊτάνου, το 2020 που ήταν ο πρώτος χρόνος του κορωνοϊού, ήταν ουσιαστικά ένας χρόνος ανεργίας.
Τι ζητούν
Για να πάρει κάποιος ταμείο θα πρέπει να έχει ένας ξεναγός 101-200 ένσημα για δυο μήνες και 201-300 για τρεις μήνες. «Οι περισσότεροι ξεναγοί δεν έχουν ούτε 10 ένσημα από το 2020», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Γαϊτάνου. Οι περισσότεροι δεν δούλεψαν καθόλου και αυτοί που δούλεψαν, με πολύ ελάχιστες, εξαιρέσεις, μετρημένες στα δάκτυλα, έχουν από 10 μέχρι το πολύ 50-60 ένσημα.
Πέρυσι έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού δυο μηνών, οπότε λόγω του κράτους από πέρυσι έχουν 50 ένσημα. Στο πλαίσιο αυτό που ζητούν οι ξεναγοί είναι να δοθεί λύση μέσω υπουργικής απόφασης που είτε να τους δίνει το επίδομα ανεργίας ανεξαρτήτως ενσήμων ή με αυτά τα 50 ένσημα. Ζητούν αυτό να γίνει μόνο για αυτήν την χρονιά λόγω της ειδικής κατάστασης. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση, όπως αναφέρουν.
Σε δυο χρόνια δούλεψαν δυο μήνες
Φέτος είχε κάποια δουλειά, αλλά δούλεψαν περισσότερο η Αθήνα και τα νησιά, για τους οποίους η σεζόν ξεκίνησε από τον Ιούνιο, ενώ για τη Β. Ελλάδα περιορίστηκε σε ένα δίμηνο περίπου, από Σεπτέμβριο μέχρι και μέσα Οκτωβρίου. «Σε δυο χρόνια να δουλέψεις δυο μήνες δεν βγαίνει…», λέει χαρακτηριστικά η κ. Γαϊτάνου. Πολύ περιορισμένη ήταν η δουλειά στη Β. Ελλάδα το καλοκαίρι, ενώ και το χειμώνα, παραδοσιακά κάποια δουλειά έχει μόνο η Αθήνα και πολύ σπάνια κάποιο άλλο μέρος της χώρας και ειδικά η Β. Ελλάδα. Αλλά και γενικά η τουριστική σεζόν στη Β. Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με τη Νότια Ελλάδα, όπου και ξεκινάει ήδη από αρχές Μαρτίου για την Αθήνα και πάει μέχρι Νοέμβριο.
Στη Β. Ελλάδα οι ξεναγοί φέτος δούλεψαν κυρίως από την αρχή της σεζόν με Πολωνούς και Ουκρανούς, είτε γκρουπ είτε για μονοήμερες εκδρομές. Πολύ λίγοι ήταν οι Γερμανοί το καλοκαίρι, αλλά αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Ξεναγό ζήτησαν και λίγοι Βέλγοι. Οι περισσότεροι τουρίστες που κατακλύζουν συνήθως τη Χαλκιδική και έρχονται κυρίως από τα Βαλκάνια δεν είναι τουρίστες που ζητούν ξεναγό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Οπότε οι πληρότητες στη Χαλκιδική δεν μεταφράζονται αυτόματα και σε δουλειά για τους ξεναγούς. Πέρα από τους Ουκρανούς και τους Πολωνούς, οι ξεναγοί δουλεύουν με πιο παραδοσιακές αγορές από κεντρική, δυτική και βόρεια Ευρώπη. Η παραδοσιακή τους αγορά ήταν πάντα οι Γερμανοί.
Σημειώνεται ότι οι ξεναγοί στη Β. Ελλάδα αριθμούν περί τα 300 άτομα.
Ερώτηση από ΣΥΡΙΖΑ
Επιτακτική η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τον κλάδο των ξεναγών προκειμένου να τύχουν της τρίμηνης τακτικής χειμερινής επιδότησης του ΟΑΕΔ, αναφέρουν εξάλλου 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι με πρωτοβουλία της τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου και του αναπληρωτή τομεάρχη Τουρισμού Αλέξανδρου Αυλωνίτη κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία κι ενίσχυση του κλάδου των ξεναγών, αν προτίθενται να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα των ενσήμων τους, ώστε να έχουν την δυνατότητα να λάβουν το επίδομα ανεργίας τους και αν προτίθενται να προβούν σε ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα τους το εξασφαλίσει, όπως κάνατε και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον τουρισμό.