Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πλήρως ανακαινισμένα σπίτια με φθηνά ενοίκια – Ανοίγουν το 2022

Επανάσταση για μισθωτές αλλά και για χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να νοικιάσουν τα σπίτια τους

Το σχέδιο δράσης για την προώθηση κοινωνικά και οικονομικά προσιτής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες και μεμονωμένοι πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κινδυνεύουν άμεσα με αστεγία, παρουσιάστηκε το μεσημέρι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο της Νεάπολης.

'Οπως τονίστηκε, στόχος είναι να ιδρυθεί εντός του 2022 ένας Φορέας Παροχής Κοινωνικής και Προσιτής Κατοικίας. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν σε προσιτές τιμές σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες από τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) ΑΕ/ΑΟΤΑ.

Στη «δεξαμενή» αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες που τη δεδομένη στιγμή έχουν κλειστά τα σπίτια τους λόγω ακαταλληλότητας και αδυνατούν να τα νοικιάσουν. Σε αυτούς θα δοθούν κίνητρα και μετά την καταγραφή η Αναπτυξιακή θα αναλάβει να ανακαινίσει τα διαμερίσματα με πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το «Εξοικονομώ» ή και άλλα.

Στη συνέχεια, τα ακίνητα αυτά θα προσφερθούν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, η επιλογή των οποίων θα γίνεται μέσω των κοινωνικών δομών των δήμων. Για το διάστημα που τα σπίτια θα ανακαινιστούν και θα είναι παραχωρημένα στη ΜΑΘ για να αξιοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία οι ιδιοκτήτες θα εισπράττουν ένα πολύ χαμηλό και εγγυημένο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης μίσθωμα και στο τέλος θα παίρνουν το σπίτι πλήρως ανακαινισμένο.

Αυτή τη στιγμή στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 123.000 κλειστά σπίτια, εκ των οποίων τα 16.000 βρίσκονται στον κεντρικό δήμο.

«Το πρόβλημα με την κοινωνική στέγαση φάνηκε την περίοδο της κρίσης, της οικονομικής ανέχειας, της φτώχειας και της ανεργίας, ενώ κατά την πανδημία καταγράφηκε η αναγκαιότητα. Στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα έχει χτυπήσει την πόρτα μας. Χιλιάδες συμπολίτες μας μπορεί να μην είναι στους δρόμους και τα παγκάκια, αλλά ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε υπόγεια, σε αποθήκες ή φιλοξενούμενοι περιστασιακά και καταγράφονται ως μεγάλο πρόβλημα κοινωνικής συνοχής κι ανθρωπιάς», είπε στη διάρκεια της συνέντευξης ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, αντιπρόεδρος της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, Αγγελική Κανούλα, υποστήριξε πως για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και των ενδιαφερομένων για τις παρεμβάσεις αλλά και να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Φορέα Κοινωνικής Μίσθωσης θα λειτουργήσει μια πλατφόρμα για την κοινωνική και προσιτή κατοικία με την υποστήριξη της 'Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Στόχος του προγράμματος είναι την περίοδο του 2022-2023 να διαχειρίζεται 50 σπίτια στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα αυξηθούν στα 100 την περίοδο 2023-2024, όπως είπε η συντονίστρια έργων Στεγαστικής Πολιτικής ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, Meric Ozgunes.

Μελέτες για το στεγαστικό θα παρουσιαστούν αύριο σε ημερίδα - ζωντανά μέσω διαδικτύου

Στο παραπάνω πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η αναγκαιότητα της στεγαστικής πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η ημερίδα διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, σε συνδιοργάνωση με τη ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ και το 'Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ (Heinrich Boell), όπου -μεταξύ άλλων- θα παρουσιαστούν μελέτες για το στεγαστικό ζήτημα που έχουν ολοκληρωθεί σε Θεσσαλονίκη και Νάουσα.

Η συζήτηση θα είναι σε ζωντανή μετάδοση και στα τρία κανάλια των συνδιοργανωτών https://kede.gr, https://mdat.gr, https://gr.boell.org/el στο YouTube.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης στο Tik Tok: Ζητώ εντολή για να σαρώσουμε τις παθογένειες του κράτους
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας ισχυρή εντολή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι...
Μητσοτάκης στο Tik Tok: Ζητώ εντολή για να σαρώσουμε τις παθογένειες του κράτους
Δίκτυο τρομοκρατών σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα - Χειροπέδες σε 2 αλλοδαπούς
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή
Δίκτυο τρομοκρατών σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα - Χειροπέδες σε 2 αλλοδαπούς
Σεισμός στην Τουρκία - Συρία: Πάνω από 800.000 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά
Χωρίς την παροχή κατεπείγουσας και στοχευμένης βοήθειας, η φτώχεια, η αδήλωτη εργασία και η απασχόληση παιδιών υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν,...
Σεισμός στην Τουρκία - Συρία: Πάνω από 800.000 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά