Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βόμβες Σαρηγιάννη: Lockdown στις 3/1 του 2022 – Κλειστά σχολεία μετά τις γιορτές

Η Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας

Του Γιώργου Καλλίνη

Κόκκινο συναγερμό για το νέο κύμα πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον χτύπησε σήμερα ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ζητώντας άμεσα νέα μέτρα με κλείσιμο σχολείων και περιορισμό της βραδινής διασκέδασης. «Ένα lockdown θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο αυτή τη στιγμή», τόνισε στο TyposThes, αναφέροντας ενδεικτική ημερομηνία τις 3 του Γενάρη. 

Τα νέα δεδομένα για την Όμικρον ανατρέπουν όλους τους σχεδιασμούς των επιστημόνων και της κυβέρνησης, καθώς η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης μας φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο με ένα νέο κύμα πανδημίας. «Η νέα μετάλλαξη είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην Ελλάδα. Μάλιστα, ενώ είχαμε υπολογίσει ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ξεπεράσει το 50% των συνολικών κρουσμάτων, πλέον πιστεύουμε ότι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, η Όμικρον θα έχει επικρατήσει», μας εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Κρυφό κύμα πανδημίας και 6.000 κρούσματα τον Ιανουάριο

Μάλιστα, όπως τονίζει ο καθηγητής στο TyposThes, υπάρχει ήδη ένα «κρυφό κύμα πανδημίας» με την Όμικρον που εξαπλώνεται παράλληλα με τη Δέλτα. «Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα που μας ανησυχεί. Ο λόγος πίσω από αυτή την επιβράδυνση είναι η μετάλλαξη Όμικρον. Έχουμε περιοχές όπως τα Χανιά και η Λακωνία που πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα», σχολιάζει ο καθηγητής. 

Που οδηγεί λοιπόν αυτή η πορεία της νέας μετάλλαξης; «Αν δεν παρθούν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου θα έχουμε και πάλι 6.000 κρούσματα καθημερινά. Είναι πάρα πολύ έντονη η αυξητική τάση της Όμικρον και τα μέτρα που έχουμε δεν μπορούν να ανακόψουν την πορεία της», τονίζει ο καθηγητής Σαρηγιάννης. «Είναι απαραίτητο να πάρουμε νέα μέτρα άμεσα για να προλάβουμε τα χειρότερα τώρα που είναι ακόμη νωρίς. Στην πραγματικότητα, με τα νέα στοιχεία που έχουμε, θα έπρεπε να είχαμε ήδη πάρει νέα μέτρα», συμπληρώνει.

«Να μην ανοίξουν τα σχολεία το Γενάρη»

Τι πρέπει όμως να γίνει για να ανακοπεί ο «καλπασμός» του νέου κύματος πανδημίας που απειλεί τη χώρα μας; «Όλοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση άμεσα, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προστατεύει από την νέα μετάλλαξη. Όσοι δεν έκαναν εμβόλια πρέπει άμεσα να κάνουν, όπως και τα παιδιά. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν χρόνο και πλέον δεν έχουμε τόσο χρόνο λόγω της Όμικρον» δηλώνει με έμφαση ο κ. Σαρηγιάννης που τονίζει σε κάθε τόνο ότι πρέπει άμεσα να έρθουν νέα μέτρα για να μη ξεφύγει η κατάσταση.

Τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ακόμη γεμάτα με ασθενείς και οι υγειονομικοί διανύουν πολλούς μήνες με σκληρά ωράρια λόγω της πανδημίας. «Είναι αναγκαίο να πάρουμε μέτρα τώρα:

- Μάσκες παντού

- Περιορισμούς στις εξόδους διασκέδασης τα βράδια

- Να μπουν εργαζόμενοι ξανά σε καθεστώς τηλεργασίας

- Τα παιδιά να έχουν και πάλι τηλεκπαίδευση.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι μέχρι τώρα τα τεστ στα σχολεία λειτούργησαν και συγκρατήθηκαν τα κρούσματα. Όμως τα νέα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα τεστ δεν είναι αρκετά πλέον. Η κ. Κεραμέως κάνει λάθος. Τα σχολεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξανανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές», εξηγεί ο καθηγητής.

Είναι ένα lockdown η ενδεδειγμένη λύση σε αυτό το σημείο; «Ένα lockdown σε αυτή τη φάση θα ήταν πολύ χρήσιμο για να ανακόψουμε άμεσα την πορεία της Όμικρον στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

Σημειώνεται πως σήμερα επιβεβαιώθηκε η παρουσία της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς εντοπίστηκε από αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης. Η ανίχνευση έγινε σε δείγμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021, μέσα από νέα πρωτοποριακή - υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας και σε πραγματικό χρόνο - μοριακή μέθοδο, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι ακριβείς εκτιμήσεις για την ποσοτικοποίηση και συχνότητα εμφάνισης του στελέχους Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, που ακόμα κυριαρχεί στην κοινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ