Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κάτω 30% τα καταστήματα – Αγορές «ίσα ίσα» να βγουν οι γιορτές

Για μια δύσκολη χρονιά κάνουν λόγο οι επαγγελματίες της παραδοσιακής αγοράς της Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μειωμένη κατά 30% τουλάχιστον ήταν αυτά τα Χριστούγεννα η κίνηση στα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε σύγκριση με το 2019, με τους επαγγελματίες να εκτιμούν ότι η δύσκολη περίοδος θα συνεχιστεί και μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Οι καταστηματάρχες στην ιστορική αγορά της πόλης «Καπάνι» εκτιμούν ότι η κίνηση επηρεάστηκε από τα νέα μέτρα σχετικά με τις μάσκες και από το φόβο που επικράτησε. «Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο κόσμος έρχεται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η κίνηση ήταν αρκετά μειωμένη. Σε σύγκριση με πρόπερσι, ήταν μειωμένη τουλάχιστον 30%. Ήταν πολύ δύσκολη η προηγούμενη περίοδος και πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχίσει και μέχρι την Πρωτοχρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «TyposThes» ο κ. Χρήστος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ο φόβος μετακίνησης με τα λεωφορεία εξαιτίας της πανδημίας αλλά και η κίνηση στους δρόμους και η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο, φαίνεται ότι αποθάρρυναν τον κόσμο από το να κατέβει στην παραδοσιακή αγορά για τα ψώνια του. Αλλά και όσοι το έκαναν ψώνισαν φέτος μικρότερες ποσότητες, γιατί προφανώς και τα εορταστικά τραπέζια θα είναι φέτος πιο περιορισμένα, με λιγότερα άτομα και δε θα θυμίζουν σε τίποτα τα τραπέζια εποχών προ κορωνοϊού, όπου στα σπίτια μαζεύονταν αρκετοί φίλοι και συγγενείς. Εξαιτίας όλων αυτών «έχει αλλάξει λίγο όλο το κλίμα εδώ στην αγορά», όπως λέει ο κ. Νικολόπουλος. Πλέον ο καθένας αγοράζει και μαγειρεύει στο σπίτι του κάποιες μικρές ποσότητες, ίσα- ίσα για να περάσει τις γιορτινές ημέρες, όπως αναφέρει.

Οι τιμές 

Αυτές τις ημέρες την τιμητική τους έχουν οι γαλοπούλες, τα κοτόπουλα, αλλά και άλλα είδη κρεάτων καθώς και τα απαραίτητα οπωροκηπευτικά για το εορταστικό τραπέζι. Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο γίνονται έλεγχοι στην αγορά και για την ποιότητα αλλά και για τις τιμές και για πιθανά φαινόμενα παραπλάνησης ή αισχροκέρδειας. «Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε τέτοια κρούσματα», λέει ο ίδιος.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις τιμές, οι καταναλωτές θα βρουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια, καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός εξαιτίας της λειτουργίας πολλών ομοειδών καταστημάτων στην αγορά, κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων, οπωροπωλείων κλπ. Η αγορά έχει πληθώρα καταστημάτων. Σημειώνεται ότι το Καπάνι ή αλλιώς Αγορά Βλάλη, είναι η παλαιότερη παραδοσιακή αγορά στη Θεσσαλονίκη και παραμένει σε λειτουργία για περισσότερους από δύο αιώνες.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και στα καύσιμα στις τιμές. Ωστόσο υπάρχει  μια μικρή αύξηση στα κρέατα. Όπως λένε, είναι ακόμη πολύ μικρή αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι θα δούμε περαιτέρω αυξήσεις μελλοντικά, καθώς θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια και από τις βιομηχανίες που παράγουν προϊόντα. Αυτό είναι κάτι που αλυσιδωτά θα φέρει αυξήσεις τιμών, οι οποίες ακόμη δεν πρόλαβαν να φανούν, τονίζουν.

Γενικά οι επαγγελματίες τηρούν στάση αναμονής για να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με τη νέα χρονιά, καθώς αυτή που φεύγει ήταν αναμφισβήτητα δύσκολη, όπως λένε, και στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης. Όπως τονίζουν, μπορεί να βλέπουμε κόσμο στο κέντρο της πόλης, κυρίως στην Τσιμισκή, αλλά είναι σε συγκεκριμένες πολυεθνικές αλυσίδες, 4-5 στον αριθμό που «κινούνται»  περισσότερο με νέους ανθρώπους. «Στην ουσία ο λογαριασμός είναι αρνητικός για τα πολλά καταστήματα του ιστορικού κέντρου και των παραδοσιακών αγορών», τονίζει ο κ. Νικολόπουλος.

Σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες η αγορά στο Καπάνι θα λειτουργεί από τις 6-7 το πρωί που ανοίγουν τα περισσότερα καταστήματα, μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο Καπάνι

Υπενθυμίζεται ότι έχει εγκριθεί πρόγραμμα για σειρά παρεμβάσεων στην αγορά του Καπανίου και για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου “Open Mall”, ώστε να αναβαθμιστεί η εικόνα της παραδοσιακής αγοράς και να τονωθεί η εμπορική κίνηση  και η επισκεψιμότητα.

Το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ιδιωτική επένδυση στην αγορά Μοδιάνο, -που αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του 2022- αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το έργο “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου – Καπάνι” είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” και υλοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, έχει περάσει τις διαδικασίες εγκρίσεως, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης που θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του έχει κάνει τους απαραίτητους διαγωνισμούς. «Πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί μέσα στη νέα χρονιά», τόνισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα αλλάξει τη μορφή της αγοράς και θα δώσει μια νέα «πνοή». Μεγάλη «ανάσα» για τα καταστήματα του κέντρου αναμένουν οι επαγγελματίες ότι θα δώσει και η λειτουργία του Μετρό, το οποίο σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα αναμένεται να λειτουργήσει το 2023.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από το δήμο οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη και συγκεκριμένα τη ζώνη που περικλείεται από την Εγνατία, την Αριστοτέλους, την Ερμού και τη Βενιζέλου. Ειδικότερα, προγραμματίζεται η αναβάθμιση των πεζόδρομων Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη και Σπανδωνή καθώς και άλλων μικρότερων πεζόδρομων. Πέρα από τις εργασίες ανακατασκευής του συνόλου των πεζόδρομων και των οδών ήπιας κυκλοφορίας, προβλέπονται συντηρήσεις στις υφιστάμενες κατασκευές, δενδροφυτεύσεις και εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας και ελέγχου της αγοράς. Παράλληλα, έχει υπάρξει συνεννόηση με την ΕΥΑΘ, ώστε να γίνουν εργασίες για την απομάκρυνση  του παλιού δικτύου της αποχέτευσης και την αντικατάσταση των αγωγών ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό σύγχρονης τεχνολογίας, που θα έχει τη δυνατότητα εύκολου και άμεσου ελέγχου.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πριν τα Χριστούγεννα παρουσιάστηκε το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Γούναρη - Open Mall Galerius». Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Εφραίμ Κυριζίδης, αναφερόμενος στη εξέλιξη και τη σημασία του έργου για την πόλη ανέφερε:

«Σε συνεργασία και με άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΚΑΣ, από Εγνατία μέχρι και την Τσιμισκή θα αλλάξουν όλα τα πλακόστρωτα, θα αλλάξει ο φωτισμός σε LED και θα υπάρξει μια γενικότερη αλλαγή όλου του περιβάλλοντος χώρου ενώ θα τριπλασιαστεί η παιδική χαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δίκη Μάτι: «Ο Τόσκας είχε αποφασιστικό λόγο για τη διαχείριση των εναέριων μέσων»
Από τις συνομιλίες αυτές, προκύπτει, όπως κατέθεσε ο κ. Λιότσιος ότι ζητήθηκε η άδεια του Ν. Τόσκα για τη διαχείριση των εναέριων μέσων
Δίκη Μάτι: «Ο Τόσκας είχε αποφασιστικό λόγο για τη διαχείριση των εναέριων μέσων»