Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο θόρυβος που «ξεσπιτώνει» κατοίκους – Τι λένε οι επιστήμονες

Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Παύλου Μελά και ο πρόεδρος ΕΥΑΘ στο TyposThes

Του Γιώργου Καλλίνη

Μυστήριο και ανησυχία έχει απλωθεί στην περιοχή των Μετεώρων στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των απόκοσμων ήχων που ακούνε οι κάτοικοι της περιοχής τις βραδινές ώρες, με τους ίδιους να "ξεσπιτώνονται" μάλιστα τις τελευταίες νύχτες κάνοντας αυτοψίες μέσα στη νύχτα. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, πριν από ένα μήνα περίπου, από τα μεσάνυχτα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτοικοι αντιλήφθηκαν έναν ενοχλητικό, επαναληπτικό δυνατό ήχο που ακούγεται εντονότερα στη συμβολή των οδών Κηφισίας με Ακροπόλεως. Κανείς δεν έχει δώσει ακόμη μια πειστική απάντηση στην προέλευση αυτών των ήχων και η αγωνία των κατοίκων εντείνεται καθημερινά.

«Είμαστε προφανώς πάρα πολύ ανήσυχοι και δεχόμαστε συνεχώς παράπονα από τους κατοίκους για την κατάσταση», δήλωσε στο TyposThes δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης. «Προς το παρόν έχουμε απορρίψει την πιθανότητα να είναι γεωλογικό φαινόμενο και κάποια διαρροή. Το πιο περίεργο από όλα είναι ότι οι ήχοι ακούγονται μόνο το βράδυ, είναι πραγματικά ανεξήγητο», συμπληρώνει.

Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος, το μόνο που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μια υδατοδεξαμενή της ΕΑΥΘ και εδώ και μέρες ένα κλιμάκιο του οργανισμού βρίσκεται στο σημείο και διεξάγει έρευνες. «Από την Κυριακή, πήγαμε στο σημείο όπου διαπιστώσαμε να προέρχεται η όχληση και ερευνούμε αυτό το περίεργο φαινόμενο. Προς το παρόν δεν έχουμε απαντήσεις, ωστόσο συνεχίζουμε τις έρευνες μας», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ στο TyposThes Άγις Παπαδόπουλος.

«Είμαστε προβληματισμένοι γιατί το μόνο που υπάρχει εκεί είναι μια απλή δεξαμενή, που τροφοδοτεί με νερό την γύρων περιοχή. Κάνουμε εξειδικευμένες μετρήσεις στο νερό και έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο της διαρροής ή κάποιας μηχανικής βλάβης. Πραγματικά, είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο που εξελίσσεται μόνο… το βράδυ», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. 

Συγκεκριμένα, η αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΕΥΑΘ το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή αποκαλύπτει ότι ο ήχος δε σχετίζεται με αγωγό νερού της ΕΥΑΘ. Το κλιμάκιο μετέβη στο σημείο για έλεγχο στη 1 παρά δέκα το βράδυ, άκουσαν τον ήχο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους δεν οφείλεται στο δίκτυο νερού ή στη λειτουργία του υδραγωγείου.

Παράλληλα, ο δήμος Παύλου Μελά έχει απευθυνθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ζήτησε βοήθεια από τα αρμόδια τμήματα. Αξίζει να αναφερθεί πως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος στον περίεργο θόρυβο που ακούγεται τα βράδια στην Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τα αίτια είναι ανθρωπογενή, ενώ ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για σενάρια να είναι γεωλογικό φαινόμενο ή μηχανικό. «Πρόκειται για κάτι πολύ τοπικό, αλλά χθες πληροφορήθηκα ότι θα κάνει το Πανεπιστήμιο μετρήσεις που θα δείξει τι είναι» κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

Σημειώνεται πως ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΡΤ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ο θόρυβος να συνδέεται με σεισμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ακούσετε τον θόρυβο αυτόν όπως τον άκουσα κι εγώ και σε διάφορα σάιτ είναι καταγεγραμμένος, είναι ένας περιοδικός θόρυβος ενός χτύπου. Οι σεισμοί δεν μας χτυπάνε την πόρτα… γίνονται ξαφνικά. Είναι εμφανώς ανθρωπογενούς προέλευσης, είναι κάποια αντλία, κάποια ασφάλεια, κάποιος διακόπτης νερού. Είμαι σίγουρος ότι οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης θα βρούνε αργά ή γρήγορα την πηγή αυτού του θορύβου. Είναι ένας περιοδικός θόρυβος και σε καμία περίπτωση δεν έχει γεωλογική προέλευση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ