Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιδρούν οι δήμοι για το τέλος ταφής αστικών αποβλήτων

Σύσσωμος αγώνας για να ανασταλεί για δύο χρόνια η εφαρμογή του και να υπάρξουν βελτιώσεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Την αντίδρασή τους στην επιβολή του τέλους ταφής αστικών αποβλήτων που τίθεται σε εφαρμογή από το 2022 εξέφρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ειδική συνεδρίαση που έγινε έπειτα από σχετικό κάλεσμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεταξύ άλλων τόνισαν πως θα ζητήσουν αναστολή τουλάχιστον για δύο χρόνια της εφαρμογής του τέλους ταφής, εξηγώντας πως αυτή την στιγμή είναι ανέφικτό να εισπραχθεί καθώς έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί των δήμων και δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση δημοτικών τελών. Παράλληλα ανέφεραν πως πρέπει να αλλάξει ο νόμος, να υπάρχει δίκαιη επιβάρυνση του τέλους σε κάθε δήμο και να υπάρξουν κίνητρα για αύξηση της ανακύκλωσης. Επίσης υπογράμμισαν πως φορέας διαχείρισης των χρημάτων για την πληρωμή θα πρέπει να είναι η αυτοδιοίκηση και όχι κάποιο πχ υπουργείο.

Τέλος επεσήμαναν πως η επιβολή του τέλους έρχεται σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία όπου ήδη υπάρχουν αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος.

Κάνοντας μια αναδρομή για το θέμα του τέλους ταφής αστικών αποβλήτων ο πρόεδρος της ΠΕΔΚ-Μ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είπε πως «Πρόκειται για ένα “καυτό” θέμα που ανατρέχει στο 2011». Όπως εξήγησε «είχε πρωτοαποφασιστεί επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου προβλέποντας ένα τέλος ταφής με τιμή εκκίνησης 35 ευρώ από το 2012 με αύξηση 5 ευρώ ανά έτος. Από το 2012 ως το 2019 έγιναν εννέα αιτήσεις αναστολής με εννέα τροπολογίες. Αιτιολογία ήταν πως δεν είχαν προχωρήσει τα έργα επεξεργασίας. Το 2018 ήρθε έγγραφο της ΕΕ που έλεγε πως η χώρα αν δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμα. Το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετεί νόμο που προβλέπει τέλος ταφής με τιμή εκκίνηση 10 ευρώ ανά τόνο. Το 2021 και νόμο 4819 ψηφίστηκε ανάλογη ρύθμιση με έναρξη το 2022 για 20 ευρώ ανά τόνο συν 5 ευρώ ανά τόνο για κάθε έτος και έως την τιμή των 35€ ανά τόνο. Από την 1/1/2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45€ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στα 55€ από την 1/1/ 2027, τιμή που παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη».

Παπαστεργίου: «Δύσκολη η επιβολή του τέλους λόγω συγκυριών στο ενεργειακό κόστος»

«Το τέλος ταφής θεωρώ είναι άδικο να χρεώνεται στους δήμους. Δεν είναι μια ευθύνη μόνο των δήμων», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και εξήγησε ότι «το 85% των καθυστερήσεων για την υπογραφή της απόφασης αφορούσαν σε φορείς πέρα από τους δήμους (Κράτος, Εθνικές Αρχές, Περιφέρειες κλπ)». Επίσης υπενθύμισε πως το τέλος ταφής αστικών αποβλήτων είναι προαπαιτούμενο για τις πληρωμές από το ταμείο Ανάκαμψης.

Εστίασε στο να υπάρξει δίκαιη κατανομή του και είπε πως μπορεί να συνδυαστεί με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, οδηγώντας σε μειώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Εξάλλου ανέφερε πως λόγω συγκυριών με τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος θα είναι δύσκολη η επιβολή και είσπραξη του τέλους που υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε πως θα γίνει επιτροπή ομάδας εργασίας για να βρεθούν τρόποι για το θέμα της πληρωμής, ενώ αναφέρθηκε και στο κομμάτι της ανακύκλωσης τονίζοντας πως πρέπει να δοθούν κίνητρα υπέρ αυτής.

Χιωτάκης: «Να γίνει δίκαιος επιμερισμός του τέλους»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Νίκος Χιωτάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι «Τα ποσά πληρωμής του τέλους θα υπολογιστούν με βάση το τονάζ και την διαχείριση σε κάθε ΦΟΔΣΑ. Αν γίνεται επεξεργασία πχ θα μειώνεται το ποσό σε κάθε δήμο. Όσο περισσότερο τόνοι για ταφή τόσο μεγαλύτερο το κόστος». Εξάλλου πρόσθεσε πως «πρέπει να κινηθούμε περισσότερο προς την ανακύκλωση για να ενισχυθούν οι δήμοι και ότι «το ποσό των 80 εκατ ευρώ να επιμεριστεί δίκαια».

Σε πτυχές του θέματος από το παρελθόν αναφέρθηκε ο Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την τοποθέτησή του. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «το ύψος του τέλους ταφής θα πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με τον δήμο», ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ζέρβας: «Είναι τιμωρητικό μέτρο»

Για το υπέρογκο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο κεντρικός δήμος αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Κληθήκαμε τέλη Δεκεμβρίου να κάνουμε αναμόρφωση προϋπολογισμού ΦΟΔΣΑ γιατί επιβλήθηκε το τέλος ταφής. Για το δήμο Θεσσαλονίκης το ποσό είναι περί τα 2.500.000 ευρώ. Είχαμε περάσει προϋπολογισμό και δεν ξέρω πότε και πώς θα τα καταβάλουμε ή από πού θα παρακρατούνται σε δύσκολη χρονιά με ενεργειακό και τα όποια έσοδα έχουν οι δήμοι. Μας έπιασε εξ απήνης. Είναι ένα τιμωρητικό μέτρο. Μπορεί να έχουμε 26% ανακύκλωση. Όμως ποιο όμως το όφελος;», ανέφερε και τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε το τέλος αυτό να μην βαρύνει τον προϋπολογισμό των δήμων και τους δημότες.

Για ανάγκη τροποποίησης του νόμου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ.Μιχάλης Γεράνης. «Εφόσον το τέλος ταφής είναι προϋπόθεση για τα χρήματα από ταμείο Ανάκαμψης να διαχειριστεί το θέμα η αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΕ», σημείωσε.

Υπέρ της αλλαγής του νόμου είναι και ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος: «Ο νόμος πρέπει να αλλάξει και εμείς να αγωνιστούμε για αυτό. Να υπάρξει αγώνας και επαγρύπνηση», δήλωσε.

Καλφακάκου: «Να δοθούν κίνητρα για ανακύκλωση»

Ευθύνες στον ΦΟΔΣΑ και στους δήμους επέρριψε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» κα. Ρία Καλφακάκου υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία της ανακύκλωσης που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του όγκου ταφής απορριμμάτων.

«Για μένα το θέμα των κινήτρων είναι το πιο σημαντικό για το κομμάτι της ανακύκλωσης. Υπάρχουν χώρες που όταν ρίχνεις ένα κουτάλι σε έναν κάδο ανακύκλωσης βγαίνει μια μερίδα φαγητό για έναν σκύλο. Έτσι οι πολίτες βοηθούν στην ανακύκλωση», σχολίασε ενώ παραδέχτηκε πως «η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη για να υπάρξει αύξηση δημοτικών τελών».

Για τα εμπόδια που θα βάλει σε άλλες πτυχές όπως πχ στις επενδύσεις των δήμων η επιβολή του τέλους ταφής αστικών αποβλήτων εστίασε ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Σε καμία περίπτωση η επιβολή τέλους δεν θα βοηθήσει σε επενδύσεις στους δήμους. Όσοι έχουμε κάποιες επενδύσεις θα πρέπει να τις αναστείλουμε για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα πρόστιμα».

Δανιηλίδης: «Οι δήμοι αντιμετωπίζονται ως σάκοι του μποξ»

«Οι δήμοι αντιμετωπίζονται πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως σάκοι του μποξ», σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης και εστιάζοντας στο δικό του δήμο είπε πως «θα κληθεί να πληρώσει πάνω από ένα εκατ. ευρώ για τέλος ταφής ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ¼ των εσόδων του δήμου από δημοτικά τέλη». Τόνισε εξάλλου πως «σταδιακά θα χρειαστεί να πάμε σε αυξήσεις άνω του 30% στα δημοτικά τέλη αν εφαρμοστεί η επιβολή του τέλους ταφής». Καταλήγοντας υπογράμμισε τα εξής: «Λέμε όχι 100% στην επιβολή τέλους. Απαιτούμε συνολικό ανασχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων μέσα από νέα νομοθεσία που θα προβλέπει και αύξηση τελών συσκευασίας. Να δούμε και πώς θα γίνει η τιμολογιακή πολιτική που θα έπρεπε όχι να αυξηθεί, αλλά να μειωθεί με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ