Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΖΚ: Ένα «σπίτι» για startups στα πρώτα τους βήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένα μεγάλο κέντρο καινοτομίας. Χρειάζονται υποδομές και κίνητρα, λέει ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΖΚ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένα μεγάλο κέντρο καινοτομίας, ωστόσο πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, επισημαίνει μιλώντας στο «TyposThes» ο Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ). 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι το ανθρώπινο δυναμικό και εξαιτίας αυτού έχουν αρχίσει δειλά-δειλά και έρχονται διάφορες επιχειρήσεις και εγκαθιστούν στην πόλη τμήματα έρευνας, καινοτομίας και παροχής υπηρεσιών, όπως επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για οργανωμένες υποδομές που θα υποδέχονται τέτοιες επιχειρήσεις. Το ThessΙΝΤΕC προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, ενώ ο κ. Λουφάκης αναφέρεται και στη δημιουργία από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας του πρώτου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή, στη Θέρμη, μια προσπάθεια αρκετά ώριμη, όπως λέει.

Αναφέρεται ακόμη στις δράσεις που αναπτύσσει η ΑΖΚ στις νέες, σύγχρονες, εγκαταστάσεις της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για νεοφυείς επιχειρήσεις στα πρώτα τους στάδια.

Σύγχρονες εγκαταστάσεις για νεοφυείς επιχειρήσεις

Το νέο κτίριο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στην οδό Φιλικής Εταιρείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε την εποχή που ξέσπασε ο κορωνοϊός. Η πανδημία παρά τα προβλήματα που δημιούργησε δε σταμάτησε τις εργασίες και έτσι με χρήματα από χορηγίες και προγράμματα ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι εγκαταστάσεις οι οποίες είναι έτοιμες να υποδεχθούν νεοφυείς ομάδες νέων επιχειρηματιών που είναι στα πρώτα στάδιά τους, προσφέροντας υπηρεσίες έδρας, καλαίσθητους χώρους για εργασία, ανοιχτούς και ευέλικτους χώρους για συνεργασία και δικτύωση και χώρους εκδηλώσεων.

azk1st.jpg

Ειδικότερα, στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 70 ατόμων ενώ στους ορόφους έχουν διαμορφωθεί 25 θέσεις εργασίας, χώροι όμορφα και λειτουργικά σχεδιασμένοι, με καναπέδες, καρέκλες και χώρους δικτύωσης, meeting rooms, μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων, ανοιχτός χώρο με σαλονάκια όπου μπορούν να γίνονται επικοινωνίες μεταξύ των ενδιαφερομένων κ.ά.

azk2ndfllor.jpeg

Σε ποιους απευθύνεται

Ήδη έχουν εγκατασταθεί στο χώρο κάποιες εταιρίες στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες έδρας και δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη η ΑΖΚ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το ΑΠΘ και το ΕΚΕΤΑ ώστε να παρέχει σε ομάδες τους αυτές τις υπηρεσίες. Κορωνοϊού επιτρέποντος γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις από νεοφυείς ομάδες, ενώ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε και η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που απευθυνόταν σε νεοφυείες επιχειρήσεις, ένας διαγωνισμός στο πλαίσιο του οποίου δόθηκαν βραβεία της τάξης 20.000 ευρώ σε χρήματα και 20-30.000 ευρώ σε είδος από χορηγούς.

azk5.jpg

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Μάιο . Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 100 εταιρίες περίπου, από τις οποίες επιλέχθηκαν 35 που παρακολούθησαν μαθήματα για την ανάπτυξή τους και ήρθαν σε επαφή με στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες από μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις για mentoring. Από αυτές τελικά επιλέχθηκαν οι 15 που συνέχισαν με μαθήματα και coaching για να φτάσουν στο διήμερο του διαγωνισμού που έγινε μπροστά σε Αngels και venture capitals.

Ο κ. Λουφάκης εξηγεί ότι επιδίωξη της ΑΖΚ είναι να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της από επιχειρηματίες που έχουν μια καινοτόμο ιδέα και βρίσκονται στα πολύ αρχικά τους στάδια. Δηλαδή πρόκειται για ένα στάδιο μετά το στάδιο που βρίσκονται οι ομάδες του ΟΚ Thess, το οποίο συμμετέχει και η ΑΖΚ και το οποίο απευθύνεται σε άτομα που έχουν μια ιδέα, χωρίς να απαιτείται να έχουν εταιρία και ΑΦΜ. Η ΑΖΚ απευθύνεται λοιπόν σε αυτούς που έχουν την ιδέα και έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να την αξιοποιήσουν εμπορικά και έχουν φτάσει στο σημείο και έχουν πάρει ΑΦΜ. «Σκοπός και στόχος να βοηθήσουμε όλο το οικοσύστημα φέρνοντας κοντά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τους καταξιωμένους ήδη επιχειρηματίες και στελέχη που μπορούν να τις βοηθήσουν και αυτούς που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επιχειρήσεις στα πρώτα στάδιά τους», λέει ο κ. Λουφάκης.

Αυτήν την στιγμή υπάρχει χώρος για παροχή υπηρεσιών, ωστόσο αν σύμφωνα με την ελπίδα και την επιδίωξη της ΑΖΚ υπάρξει πολύ μεγάλη ζήτηση που θα υπερβαίνει την προσφορά θα υπάρξουν και κάποια κριτήρια.

azk_ai8ousa_synedriasewn.jpg
azk.jpg

Συγκριτικό πλεονέκτημα το ανθρώπινο δυναμικό – Έλλειμμα σε υποδομές

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι το ανθρώπινο δυναμικό και εξαιτίας αυτού έχουν αρχίσει δειλά-δειλά και έρχονται διάφορες επιχειρήσεις και εγκαθιστούν στην πόλη τμήματα έρευνας, καινοτομίας και παροχής υπηρεσιών. Ουσιαστικά έρχονται για να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα όσον αφορά υποδομές», τονίζει ο κ. Λουφάκης, αναφερόμενος στις δυσκολίες εξεύρεσης κατάλληλων χώρων για μεγάλες επιχειρήσεις καθώς δεν υπάρχει μια οργανωμένη υποδομή για να υποδεχθεί τέτοιες επιχειρήσεις. Το ThessIntec που θα γίνει σε έκταση της ΑΖΚ και το οποίο η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στηρίζει, προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, επισημαίνει ο ίδιος.

Παράλληλα, προχωράνε οι διαδικασίες για να δημιουργηθεί από την ΑΖΚ Θύλακας υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων με αντικείμενο την Αγροδιατροφή.

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για το Θύλακα Αγροδιατροφής στη Θέρμη

Ειδικότερα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας του πρώτου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή, σε παραχωρηθείσα έκταση 60 στρεμμάτων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπογραφεί από την ΠτΔ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ενώ υπάρχουν ήδη συζητήσεις με ιδιώτες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον εγκατάστασης σε αυτόν το Θύλακα.

Όπως λέει ο κ. Λουφάκης, από το 2014 είχε παραχωρηθεί στην ΑΖΚ η χρήση μιας έκτασης δίπλα στον ΕΛΓΟ Δήμητρα προκειμένου να γίνει Θύλακας υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων. Η ΑΖΚ είναι προς το παρόν ο μόνος φορέας που έχει τη δυνατότητα να ιδρύει Θύλακες. Για να δημιουργηθεί ο Θύλακας απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα και Ειδικό Χωρικό και μια ολόκληρη διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο τέλος της.

Όπως σημειώνει αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί από το ΣτΕ στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας το Προεδρικό Διάταγμα για την δημιουργία του πρώτου Θύλακα υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων που θα είναι αφιερωμένος στην αγροδιατροφή. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις με ιδιώτες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον εγκατάστασης σε αυτόν το θύλακα καθώς και προσπάθεια ώστε οι ιδιώτες να έχουν κίνητρα στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, προσθέτει ο ίδιος. «Πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια η οποία είναι αρκετά ώριμη. Βεβαίως είναι πολύ πιο μικρή από το ThessIntec που θα αλλάξει την ιστορία της περιοχής μας, ωστόσο είναι κάτι έτοιμο και μπορεί να έχει αποτελέσματα τώρα, άμεσα», υπογραμμίζει.

Ο κ. Λουφάκης εκτιμά ότι από τη στιγμή που θα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα, μπορούμε πολύ σύντομα, σε χρονικό ορίζοντα 2 ετών ενδεχομένως, να έχουμε ήδη εγκατάσταση κάποιων επιχειρήσεων. «Είναι ένα έργο που δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το ThessIntec και δεν απαιτεί τα ίδια κεφάλαια. Υπάρχει ενδιαφέρον και είναι ώριμο. Ξεκίνησε από τις προηγούμενες διοίκησης της ΑΖΚ και συνεχίστηκε», σημειώνει. Το Προεδρικό Διάταγμα και ο Θύλακας αφορά το χώρο που δεν υπάρχουν κτίρια, το greenfield όπου πρόκειται να δημιουργηθούν νέες υποδομές.

Μέσα στην παραχωρηθείσα έκταση υπάρχουν και τρία κτίρια, που δεν αποκλείεται η πιθανότητα να αξιοποιηθούν, ωστόσο από τα τρία το ένα κρίνεται σίγουρα αξιοποιήσιμο.

loyfakiskyriakos.jpg

Ο Δρ. Κυριάκος Λουφάκης

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει «πρωτεύουσα» καινοτομίας;

Στο ερώτημα αν η Θεσσαλονίκη έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας, ο κ. Λουφάκης απαντά ότι έχει όλες τις δυνατότητες αλλά χρειάζονται υποδομές και κίνητρα.

«Έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα με σπουδαιότερο το ανθρώπινο δυναμικό. Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της ΝΑ Ευρώπης. Είναι πανευρωπαϊκά η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό  νέων σε σχέση με τον πληθυσμό της και αυτό οφείλεται κυρίως στο φοιτητόκοσμο. Είναι επιπλέον μια πόλη όμορφη για να ζει κανείς άρα μπορεί να προσελκύσει και ανθρώπους από το εξωτερικό αλλά και Έλληνες που έχουν φύγει από την Ελλάδα ενώ είναι το κέντρο μιας πολύ μεγάλης γεωγραφικής περιοχής. Αυτό που παλιά λέγαμε πρωτεύουσα των Βαλκανίων μπορεί να ακούγεται λίγο ρομαντικό αλλά η Θεσσαλονίκη ιστορικά  ήταν το πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη και σήμερα, οι Βαλκάνιοι γείτονές μας στέλνουν τα παιδιά τους στη Θεσσαλονίκη για να πάνε σε ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτό δείχνει τη δυναμική της πόλης και τη δυνατότητα να προσελκύσει ταλέντα και από αλλού. Βέβαια όλα αυτά δεν αρκούν. Πρέπει να δημιουργήσουμε και τις υποδομές ώστε να είναι γρήγορη και εύκολη η εγκατάσταση εδώ. Πρέπει να δοθούν κίνητρα ενδεχομένως. Αν και η κατάσταση σήμερα έχει διορθωθεί πολύ σε σχέση με 3-4 χρόνια πριν, τα κίνητρα θα πρέπει να αφορούν τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνεις που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν εδώ για να παράξουν την καινοτομία. Αν λοιπόν προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, εγώ πιστεύω ότι η περιοχή μας έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένα πραγματικά μεγάλο κέντρο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΖΚ.

Είμαστε πίσω σε σχέση με τα μεγάλα κέντρα

Επισημαίνει πάντως πως αυτήν την στιγμή είμαστε πίσω σε σχέση με τα μεγάλα κέντρα τα οποία πρέπει να αποτελούν πρότυπό μας, όπως είναι το Ισραήλ, η Αμερική ή το Βερολίνο και το Άμστερνταμ, αλλά είμαστε πίσω και σε σχέση με τους γείτονές μας, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αναφέρει, ωστόσο, ότι εκείνο που κατά τη γνώμη του είναι ενθαρρυντικό είναι πως ο,τιδήποτε γίνεται στον συγκεκριμένο τομέα γίνεται τα τελευταία 4-5 χρόνια. «Από το μηδέν στο δέκα δεν πηγαίνεις κατευθείαν . Οι πρωτοπόροι ξεκίνησαν με την έναρξη της οικονομικής κρίσης αλλά ό,τι αποτέλεσμα έχουμε έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ενθαρρυντικό»,  λέει χαρακτηριστικά.

Ως σημαντικό στοιχείο αναφέρει εξάλλου το γεγονός ότι αρχίζουν σιγά σιγά και εμφανίζονται και επιχειρηματικές και καινοτόμες ιδέες πέρα από το κλασικό πεδίο των εφαρμογών Πληροφορικής (ΙΤ) και σε άλλους τομείς, όπως αυτός της Υγείας.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να δούμε είναι εξάλλου, κατά τον ίδιο, το θέμα της κατάρτισης και της επανακατάρτισης. Αναφέρει ότι σήμερα οι απόφοιτοι που έχουν δεξιότητες σε θέματα ΙΤ, Artificial Inteligence κλπ γίνονται ανάρπαστοι και σε αυτούς τους τομείς δεν υπάρχει ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι θα είναι ευχής έργον αυτό να συμβεί και σε άλλους τομείς. «Γνώσεις ΙΤ δεν έχουν μόνο οι Πληροφορικάριοι. Μπορεί να αποκτήσει και ένας Φυσικός, ένας Οικονομολόγος, ένας Μηχανικός. Απλώς θα θέλει κατάρτιση και επανακατάρτιση προκειμένου να έχει τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις θέσεις που ζητούνται», σημειώνει χαρακτηριστικά.

*Πηγή φωτ.: thessinnozone.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης
Τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία»
Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης