Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σωτήρης Κούβελας: Οι 4 κινήσεις «ματ» που νίκησαν τον χιονιά το ’87 στη Θεσσαλονίκη

Ανάρτηση του πρώην δημάρχου της πόλης – Τι θυμάται για το πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη μέρα του ως δήμαρχος

Τις κινήσεις που είχε κάνει ο ίδιος το μακρινό 1987 όταν στις 2 Ιανουαρίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει ισχυρό κύμα κακοκαιρίας όντας για πρώτη μέρα στο αξίωμα του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, θυμήθηκε με ανάρτησή του στο facebook, ο πρώην δήμαρχος της πόλης και πρώην βουλευτής, Σωτήρης Κούβελας.

Ο πρώην δήμαρχος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «για τρία μερόνυχτα δούλεψαν όλοι στο φουλ και μετά στο ρελαντί. Οι δρόμοι έμειναν ανοιχτοί. Η κακοκαιρία είχε νικηθεί, από την συντονισμένη δράση υπηρεσιών και εθελοντών».

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο Σωτήρης Κούβελας αναφέρει:

2 Ιαν/ρίου 1987 1η μέρα Δήμαρχος, αντιμέτωπος με τον χιονιά.

Είχα καλέσει τους διευθυντές σε πρώτη σύσκεψη ώρα 9.30 π.μ., για να τους γνωρίσω και ν’ ακούσω αν υπάρχουν επείγοντα θέματα που απαιτούσαν άμεση δική μου παρέμβαση. Όπως εξελίσσονταν όμως τα πράγματα, σύμφωνα με το δελτίο καιρού της ΕΜΥ, ένα ήταν το θέμα και εξαιρετικά επείγον: Η κακοκαιρία, που επιδεινωνόταν ραγδαία.

«Κύριοι, πρέπει να κρατήσουμε τους δρόμους ανοιχτούς».

Και γι’ αυτό πρότεινα:

− Όλα τα φορτηγά οδοποιίας, και κήπων, με το κατάλληλο προσωπικό, να ετοιμασθούν για να μεταφέρουν και να σκορπίζουν αλάτι στους δρόμους, μέρα-νύχτα.

− Να καλέσουμε εργολάβους με γκρέϊντερ και φορτωτές να καθαρίζουν τους δρόμους, παράλληλα με τον Δήμο.

− Να ζητήσουμε από την Πυροσβεστική να θέσει σε ετοιμότητα τον στόλο της για να παίρνει θαλασσινό νερό και να ρίχνει στους δρόμους και να λειώνουν τα χιόνια.

Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε τις λεπτομέρειες.

Συστήσαμε μια επιτροπή από τον προοριζόμενο για την αντιδημαρχία οδοποιΐας  Δημ. Γυφτόπουλο, τον διευθυντή οδοποιίας Δημ. Γιανιτσόπουλο και τους διευθυντές καθαριότητας και κήπων, να συντονίζουν την εκτέλεση των αποφασισθέντων.

Ο εθελοντισμός μπαίνει στην μάχη της κακοκαιρίας.

Το πρόγραμμα δεν πρόλαβε να προχωρήσει καλά καλά, όταν εμφανίστηκε στο γραφείο μου ο Όθων Μοσχίδης, ο ολυμπιονίκης της πάλης, που ήταν σύμβουλός μου στο 4ο  διαμέρισμα, εργολάβος έργων οδοποιίας: «Τα μηχανήματά μου στις υπηρεσίες σου, Δήμαρχε. Θα βρω κι’ άλλους συναδέλφους να βοηθήσουν εθελοντικά». Τον ευχαρίστησα θερμά κι έφυγε τρέχοντας. Μετά από λίγο τον είδα, από το παράθυρο του γραφείου μου, πάνω σ’ ένα φορτωτή να καθαρίζει τη διασταύρωση Εγνατίας -Βενιζέλου.

Το απόγευμα ήρθε ο μακαρίτης Γιάννης Ραπτόπουλος ιδιοκτήτης της EXPRESS SERVICE και μου δήλωσε: Διαθέτω όλες τις νταλίκες μου, τις φορτώνω με αλάτι, που θα σκορπίζει δικό μου προσωπικό.

Είχαμε τώρα, ως συμμάχους, δύο δυνατούς παίχτες.

Για τρία μερόνυχτα δούλεψαν όλοι στο φουλ και μετά στο ρελαντί. Οι δρόμοι έμειναν ανοιχτοί. Η κακοκαιρία είχε νικηθεί, από την συντονισμένη δράση υπηρεσιών και εθελοντών.

Ραντεβού με παρόμοια κακοκαιρία είχαμε και τον επόμενο χρόνο  Αυτή την φορά όμως ξέραμε και δεν…ψαρώσαμε!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρειος Πάγος για Λύτρα: Ζητά επίσπευση έρευνας και παραπομπή σε δίκη
Η εισαγγελέας διέταξε την ατ' απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του δικηγόρου Απόστολού Λύτρα
Άρειος Πάγος για Λύτρα: Ζητά επίσπευση έρευνας και παραπομπή σε δίκη