Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αμέλεια και κακή συντήρηση βάζουν… φωτιά σε τζάκια και σόμπες

Αυξάνονται τα περιστατικά πυρκαγιών που ξεσπούν από θερμαντικά σώματα – Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης μίλησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για το τι πρέπει να προσέχουμε

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αυξημένα περιστατικά με φωτιές που ξεσπούν από τις σόμπες και τα τζάκια, απασχολούν τελευταία την επικαιρότητα.

Πολλές φορές η πυροσβεστική έχει κληθεί να επέμβει για την κατάσβεση, ενώ πέρα από τις υλικές ζημιές, δυστυχώς μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, με τραυματισμούς ή ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους συνήθως από τις αναθυμιάσεις.

Με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας η ανάγκη για ζεστασιά γίνεται μεγαλύτερη. Όμως τι συμβαίνει με την συντήρηση των θερμαντικών σωμάτων όπως πχ σόμπες ή και με τα τζάκια;

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης μιλώντας στο «ΤyposThes» υπογράμμισε την σημασία της πρόληψης και της προστασίας ώστε να μειωθούν τα περιστατικά με φωτιές σε σπίτια.

«Την Κυριακή είχαμε μια φωτιά σε κεραμοσκεπή από τζάκι σε μονοκατοικία στο Πανόραμα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι κάθε θερμό αντικείμενο ή ό,τι παράγει θερμότητα, αν δεν το διαχειριστούμε σωστά, υπάρχουν κίνδυνοι για να ξεσπάσει φωτιά ανά πάσα στιγμή. Βασικός παράγοντας για την καλή χρήση είναι η καλή συντήρηση και ειδικά στην καμινάδα».

Ο ίδιος εξήγησε πως πχ όταν κάποιος θέλει να βάλει τζάκι στο σπίτι του θα πρέπει να προσέξει ώστε να έχει αεροστεγή καμινάδα και να φροντίσει ιδιαίτερα το σημείο εγκατάστασης. Αν πχ γίνει μια πρόχειρη κατασκευή που γειτνιάζει σε ξύλινες επιφάνειες πχ δοκάρια σκεπής, μπορεί η υψηλή θερμότητα να μεταδοθεί και σε αυτά, με ορατό τον κίνδυνο να ξεσπάσει πυρκαγιά».

Προσοχή στο τι καίμε

xyla.jpg

Παράλληλα ο κ. Δαδούδης συμπλήρωσε πως «ο δεύτερος παράγοντας υπερθέρμανσης είναι το ότι κάποιοι καίνε υλικά μη συμβατά με την θερμαντική κατασκευή. Αν πχ κάποιος κάψει παλιά έπιπλα αυτά μπορεί να έχουν εύφλεκτα υλικά τα οποία με τη σειρά τους να αποτελέσουν σημείο ανάφλεξης».

Για το πότε πρέπει να γίνεται η συντήρηση στην καμινάδα είπε πως συνίσταται πριν αρχίσει την έναρξη της χειμερινής περιόδου, ενώ φυσικά εξαρτάται και από την χρήση που κάνει κανείς στο θερμαντικό σώμα. Για παράδειγμα όταν υπάρχει συνεχόμενη χρήση ίσως ο καθαρισμός της καμινάδας να πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

Τζάκια… ψησταριές

karboyna.jpg

Εξάλλου σχολίασε πως ορισμένοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το τζάκι τους και ως… ψησταριά. Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, θα πρέπει να γίνει πιο ενδελεχής καθαρισμός γιατί στα τοιχώματα της καμινάδας επικάθονται και τα υπολείμματα των κρεάτων και λίπη.

Τα ίδια μέτρα προστασίας ισχύουν λίγο πολύ και για τις σόμπες. «Ανάλογα με το τι υλικό καίει η σόμπα πχ πετρελαίου, ξύλου, πέλετ, θα πρέπει να γίνεται και ο καθαρισμός των μπουριών και της καμινάδας», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως ο καθαρισμός γίνεται από ειδικά συνεργεία ή τεχνικούς, ενώ εκτίμησε ότι το κόστος είναι σε λογικά πλαίσια, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αν γίνεται καλή συντήρηση θα δίνει και καλύτερη απόδοση το θερμαντικό σώμα.

Ο κ. Δαδούδης τόνισε επίσης πως δεν θα πρέπει να αφήνουμε δίχως επιτήρηση σόμπες και τζάκι, και να προσέχουμε να μην εφάπτονται σε υλικά που μπορεί εύκολα να πάρουν φωτιά όπως πχ χαλιά, ξύλινα έπιπλα κλπ. «Μια σπίθα μπορεί να ξεπηδήσει και να ξεσπάσει φωτιά σε οποιαδήποτε στιγμή. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το «Φάντασμα του Κιέβου»: Ο υπέρ – ήρωας που βρήκε η Ουκρανία, καταρρίπτει Ρώσους

Χιονοπτώσεις για 2 ημέρες σε έξι περιοχές – Πού ντύνεται «λευκή» η Θεσσαλονίκη

Ζελένσκι: Έγκλημα πολέμου στο Χάρκοβο – Η Ρωσία είναι το «κακό» προσωποποιημένο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν οι γραμμές ΟΑΣΘ στην Άνω Πόλη – Στο δρόμο και 12θέσιο βαν
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΘ, Κώστα Ταγγίρη, είχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης
Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν οι γραμμές ΟΑΣΘ στην Άνω Πόλη – Στο δρόμο και 12θέσιο βαν
Θανάσης Ελμάζης - Βραβείο Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ: «Ανάγκη εκπαίδευσης των νέων δημοσιογράφων στο πεδίο»
«Υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης των δημοσιογράφων για θέματα όπως οι φυσικές καταστροφές και τα επεισόδια», σημείωσε ο ίδιος παραλαμβάνοντας το βραβείο
Θανάσης Ελμάζης - Βραβείο Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ: «Ανάγκη εκπαίδευσης των νέων δημοσιογράφων στο πεδίο»