Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με αργό ρυθμοί οι προσεισμικοί έλεγχοι κτηρίων

Ενημερωτική δράση πραγματοποίησε ο δήμος Θεσσαλονίκης για το πώς αντιδράμε σε περίπτωση σεισμού

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Με αργό ρυθμό γίνονται οι προσεισμικοί έλεγχοι σε κτήρια στην Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη που είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο αντισεισμικής επάρκειας, αυτή την στιγμή υπάρχουν τρία «κόκκινα» κτήρια.

«Στη Θεσσαλονίκη είμαστε σχετικά καλά σε αντισεισμική επάρκεια. Υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης. Επίσης δεν θα πρέπει να φορτώνουμε τα ιδιωτικά κτήρια στις πλάτες της πολιτείας. Για τα ιδιωτικά κτήρια ευθύνη έχουν οι ιδιώτες» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος χθες το πρωί σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ στο πλαίσιο ενημερωτικής δράσης που έκανε ο δήμος Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους για τις πρώτες αντιδράσεις μας σε περίπτωση σεισμού.

Τόνισε ότι «Το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου στην Ελλάδα είναι αργό, αλλά προχωράει». «Μετά την κρίση του 2010 έχουμε μείνει πίσω», εξήγησε προσθέτοντας ότι «η πρόληψη απαιτεί πόρους και όταν αυτοί λείπουν, και ειδικά σε μια χώρα που έχει οικονομική δυσπραγία όπως η δική μας, τα πράγματα δυσκολεύουν».

Ο καθηγητής σχολίασε πως στην χώρα μας ενώ το σπίτι είναι το πιο μεγάλο περιουσιακό στοιχείο δεν φαίνεται να του δίνουμε την απαραίτητη προσοχή, εξηγώντας πως αν πχ αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο ΙΧ θα το πάμε σε δέκα συνεργεία, ενώ αν αγοράσουμε μεταχειρισμένο σπίτι δεν το ελέγχουμε σε τι κατάσταση είναι.

Εστιάζοντας στη Θεσσαλονίκη είπε πως «η ΥΑΣΒΕ κατέγραψε μετά τον σεισμό του ‘78 τα κτήρια της πόλης. Στο βαθμό που γνωρίζω από τα κόκκινα κτήρια έχουν μείνει μόλις τρία που δεν είχαν υποβάλλει φακέλους επισκευών».

Συμπλήρωσε πως «Η πολιτεία πρέπει να κάνει, και κάνει, προσεισμικούς ελέγχους σε κτήρια. Όμως για τα ιδιωτικά κτήρια η ευθύνη είναι των ιδιωτών».

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής δράσης που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι κρίμα να θυμόμαστε θέματα της Πολιτικής Προστασίας μία φορά τον χρόνο. Μπορεί η επιστημονική κοινότητα και η πολιτεία να κάνουν ό,τι μπορούν όμως και οι πολίτες πρέπει να προσέχουν το θέμα της Πολιτικής Προστασίας για όλους τους κινδύνους (σεισμούς, βροχές, φωτιές κλπ».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις πολιτικής προστασίας Βασίλης Μωυσίδης μιλώντας στο «ΤyposThes» αναφέρθηκε στην δράση που έγινε χθες το πρωί τονίζοντας ότι «Ενημερώθηκαν πολίτες σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις τους σε περίπτωση σεισμού. Μεριμνήσαμε να καλέσουμε τον καθηγητή σεισμολογίας κ. Παπαζάχο ο οποίος δέχτηκε να παρευρεθεί και μίλησε με ενήλικες αλλά και με παιδιά για την σεισμογενή περιοχή της Θεσσαλονίκης, για τους σεισμούς στην χώρα μας, αλλά και για το τι πρέπει να κάνουμε αν γίνει σεισμός όπως πχ εκείνος του 1978».

Συμπλήρωσε πως «υπήρξε και ιδιαίτερη αναφορά για τα δημόσια κτήρια που χρίζουν προσοχής. Αντιλαμβάνεστε πως για τα ιδιωτικά ευθύνονται οι ιδιώτες. Ενώ σε ένα δημόσιο κτήριο πχ ένα σχολείο υπάρχουν διαφορετικές ευθύνες», συμπλήρωσε.

Όπως μας είπε η δράση είχε συμμετοχή και προσέλκυσε την προσοχή των πολιτών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο - Πέντε νεκροί (VIDEO)

Μητσοτάκης: Τσίπρας 360 μοιρών - Μεγάλη σημασία να ξέρεις που ανήκεις

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες – Είμαστε Δύση και Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραήλ: Μπλόκαρε και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Ράφα - Αγωνία για 1,4 εκατ. αμάχους
Το Ισράηλ απαγορεύει την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τους...
Ισραήλ: Μπλόκαρε και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Ράφα - Αγωνία για 1,4 εκατ. αμάχους