Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στήριξη των κυλικείων στα σχολεία και στοπ στο ντελίβερι

Καμπάνια για τη στήριξη των σχολικών κυλικείων πραγματοποιεί ο δήμος Παύλου Μελά

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Να βελτιώσει στην λειτουργία των σχολικών κυλικείων προσπαθεί ο δήμος Παύλου Μελά μέσα από σχετική καμπάνια που άρχισε να «τρέχει» από την Τρίτη 8 Μαρτίου.

Καλεί τους μαθητές να τα στηρίξουν ώστε να ενισχυθεί η δουλειά των εργαζόμενων σε αυτά. Παράλληλα υπογραμμίζει πως διαθέτουν πολύ πιο υγιεινές επιλογές για πρωινό ή σνακ.

Ήδη εκδόθηκε σχετική αφίσα που γράφει τα εξής: «Ώρα για πρωινό; - Στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε τα σχολικά κυλικεία» και δείχνει ένα κυλικείο, ένα πράσινο μήλο και καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι μαθητές όπως μολύβια, τετράδια και κομπιουτεράκι.

a4-kylikeia.jpg

Ο εκπαιδευτικός και Πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Παύλου Μελά κ. Ανέστης Λαζαρίδης ανέφερε στο «ΤyposThes» ότι: «Οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων πληρώνουν μίσθωμα στο Δήμο για κάθε μαθητή που φοιτά στο σχολείο και το μίσθωμα λειτουργεί ανταποδοτικά, καθώς τα χρήματα επιστρέφονται στο σχολείο και διατίθενται για την αγορά χρήσιμων ειδών που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του. Λόγω της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος  έχει χάσει αρκετά έσοδα.

Παράλληλα έχει αυξηθεί και το λειτουργικό κόστος με τις αυξήσεις πχ στο ρεύμα. Οπότε θελήσαμε να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα και να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους μέσα από την καμπάνια για την στήριξη των σχολικών κυλικείων».

Παραγγέλνουν από το κινητό delivery στο… σχολείο

Ο ίδιος εξήγησε πως δυστυχώς τελευταία υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που παραγγέλνουν  με τα κινητά τους παρανόμως delivery στο σχολείο. «Όμως έτσι και δεν ξέρουμε τι μπορεί να έρθει στο σχολείο πχ καφέδες ή αλκοόλ, ενώ φυσικά δεν υπάρχει και έλεγχος για την ποιότητα των τροφίμων. Θέλω να τονίσω ότι φαγητά από εξωτερικά καταστήματα μόνο υγιεινά δεν είναι για την καθημερινή διατροφή των παιδιών, καθώς αυτά τα καταστήματα απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό και δεν έχουν περιορισμό στα λιπαρά, το αλάτι ή την ζάχαρη και άρα δεν είναι υγιεινά για τα παιδιά. Αντίθετα τα σχολικά κυλικεία ελέγχονται από το Υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές τους και τις αποδείξεις τους, την ποιότητα, την καθαριότητα και τα επιτρεπόμενα είδη, ενώ τα προϊόντα που πωλούνται είναι από εταιρίες με HACCP & ISO, εγκεκριμένα και ελεγχόμενα από το υγειονομικό. Οι ιδιοκτήτες παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια του ΕΦΕΤ, με κρατική πιστοποίηση γνώσεων και κάνουν συχνά όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Επίσης, η γκάμα του κυλικείου είναι περιορισμένη, βάση υγειονομικών διατάξεων με στόχο την υγιεινή διατροφή . Μην ξεχνάτε πως το σχολικό κυλικείο είναι κομμάτι της σχολικής κοινότητας. Και τα παιδιά μπορούν να πάρουν πρωινό ακόμα και αν έχουν ξεχάσει τα χρήματα στο σπίτι. Εξάλλου, τα κυλικεία μπορούν να διοργανώσουν εκδηλώσεις όπως πχ γενέθλια μαθητών σε τιμές δελεαστικές ως προς τους γονείς!».

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι ο δήμος Παύλου Μελά είναι από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος στη χώρα που αποφάσισε να «τρέξει» καμπάνια στήριξης των σχολικών κυλικείων. Στο δήμο όπως μάς είπε «υπάρχουν 97 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι 27 είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

«Έμφαση στην παιδεία» - Σκαλιά με αποφθέγματα

skalia_apofthegmata.jpg

Εξάλλου πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να δοθεί «έμφαση στην παιδεία» και να «ξεχάσουμε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος (σημ. πριν λίγους μήνες είχαν γίνει τα θλιβερά γεγονότα του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης )».

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται πρωτότυπες δράσεις μια εκ των οποίων είναι η αναγραφή στίχων και αποφθεγμάτων λόγιων και συγγραφέων στις εσωτερικές σκάλες σχολείων του δήμου Παύλου Μελά. «Έτσι δίνουμε λίγο χρώμα στο σχολικό περιβάλλον σε μια δράση που έχει ελάχιστο κόστος», δήλωσε.

Να σημειωθεί πως της καμπάνιας για τα σχολικά κυλικεία την οποία ανακοίνωσαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μιχάλης Χριστοδούλου σε συνεργασία με τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας κυρίους Επαμεινώδα Σέγκουλη και Ανέστη Λαζαρίδη, προηγήθηκε συνάντηση που συμμετείχαν οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων αλλά και της ένωσης κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης την οποία εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κυρία Ευτυχία Δασκουλίδου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας και καθώς και τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων.

Φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μεγάλη εταιρεία ανοίγει 500 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Αυξήσεις «φωτιά» στην ενέργεια: Αναστολή λειτουργίας εξετάζουν επιχειρήσεις

Θεσσαλονίκη: Φωτιά πήρε ΙΧ από σοβαρό τροχαίο – Μάχη για ζωή δίνει ο οδηγός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε «ομηρία» η Ευρώπη: Η Ρωσία κλείνει τον Nordstream - Φόβοι πως δε θα ξανανοίξει
Την αγορά έχει κυριεύσει ο φόβος ότι ο αγωγός Nordstream τον οποίο οι Ρώσοι κλείνουν σε μια εβδομάδα για συντήρηση, δεν θα ξανανοίξει ποτέ
Σε «ομηρία» η Ευρώπη: Η Ρωσία κλείνει τον Nordstream - Φόβοι πως δε θα ξανανοίξει