Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παρουσία Σακελλαροπούλου η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Πρωτοβουλία δήμου Θεσσαλονίκης για αναγνώριση της 6ης Μαρτίου ως Ημέρας Μνήμης των Δικαίων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα γίνει η φετινή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τον τίτλο "Ποτέ Ξανά , Θεσσαλονίκη -Άουσβιτς 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού".

Αυτή την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις 11 το πρωί χιλιάδες πολίτες ανάμεσα στους οποίους και η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσουν από το μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας με προορισμό τον παλιό σταθμό, σημείο από το οποίο στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε ο πρώτος συρμός με Εβραίους της Θεσσαλονίκης και προορισμό το στρατόπεδο Άουσβιτς Μπίργκεναου.

Εν τω μεταξύ εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει η πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης για να καθιερωθεί η Ημέρα Μνήμης των Δικαίων. «Αποφασίσαμε από κοινού να ζητήσουμε από ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να τιμάται ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων. Είναι μια πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης. Να τιμάται η μνήμη όσων που στήριξαν άτομα όπου υπήρχε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Να μην ξεχαστεί η μνήμη του ολοκαυτώματος»

poreia_mnimis.jpg

«Το σύνθημα πότε ξανά, είναι κάτι παραπάνω από μια δήλωση, μια ευχή μια διακήρυξη. Με την αθρωπότητα να εξακολουθεί να πλήττεται από τον πόλεμο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, πρέπει να μοιραστούμε όλοι την ευθύνη να μην ξεχαστεί η φρίκη του ολοκαυτώματος. Είναι δέσμευση στην ανθρωπότητα να μην επαναληφθεί τέτοια θηριωδία. Οφείλουμε να στηρίξουμε την αλήθεια της εξόντωσης των Εβραίων συμπολιτών μας ενάντια σε όσους  την αρνούνται. Η Θεσσαλονίκη θυμάται κ θρηνεί τους Εβραίους συμπολίτες μας που απελάθηκαν και εξοντώθηκαν. Φέτος μάς τιμά η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την παρουσία της στην πορεία μνήμης σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού», ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη.

Στο ιστορικό κομμάτι της εξόντωσης των Εβραίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Δαβίδ Σαλτιέλ, τονίζοντας ότι «το 1940 κοινότητα αριθμούσε 50.000  μέλη. Στο Άουσβιτς πήγαν 70.000 (με Εβραίους και από άλλα μέρη της χώρας). Το 97% χάθηκε.. Ήταν το 20% του πληθυσμού της πόλης… Νομίζαμε ότι δεν θα βλέπαμε στην Ευρώπη παρόμοια γεγονότα. Δυστυχώς όμως έχουμε… Βλέπουμε τι γίνεται στον κόσμο. Οφείλουμε να μην εφησυχάζουμε».

Ο ίδιος υπογράμμισε την σημασία της έλευσης της προέδρου της Δημοκρατίας στην πορεία μνήμης την Κυριακή ενώ πρόσθεσε πως παρών θα είναι και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αναφερθείς στο Μουσείο Ολοκαυτώματος είπε πως «Μπαίνει στην τελική ευθεία» εκτιμώντας ότι θα τα εγκαίνια θα γίνουν το 2025.

poreia_mnimis_2.jpg

Στην προσωπικότητα του κ. Σαλτιέλ και στην συνεισφορά του στην κοινωνία της πόλης εστίασε κατά την ομιλία του ο Πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους το Αριστοτέλειο αποτελεί κι αυτό ένα θεματοφύλακα της ιστορικής έρευνας. «Το ίδρυμα μας έχει κάνει αισθητή την συμβολή του στον δημόσιο διάλογο. Δεν ξεχνάμε, δεν θα ξεχάσουμε. Θυμόμαστε. Έτσι οφείλουμε να προχωρήσουμε αν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε αποτελεσματικά στον αντισημιτισμό και στις ιδέες του ναζισμού και στου ολοκληρωτισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στον αναλογισμό των ευθυνών μας, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σήμερα, σε ένα γεγονός όπως αυτό του Ολοκαυτώματος εστίασε κατά τον χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Κατρανίδης. «Το ΠΑΜΑΚ συμμετέχει στην πορεία για την αναχώρηση του πρώτο συρμού θανάτου στο στρατόπεδο Άουσβιτς. Χιλιάδες Εβραίοι δεν γύρισαν ποτέ από εκείνο το ταξίδι. Αυτό μάς φέρνει αντιμέτωπους με τα όσα πράξαμε ή όχι για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός. Η ανάμνηση της αναχώρησης του συρμού με τους συμπολίτες μας που μέχρι τότε αποτελούσαν το 1/5 του πληθυσμού της πόλης έχει ιστορική σημασία για τη χώρα και για τον κόσμο ολόκληρο για το πού μπορεί να οδηγήσει ο ρατσισμός και το μίσος για τον διαφορετικό συμπολίτη, γείτονα ή αλλογενή. Αποκτά ωστόσο ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά και τις δικές μας στάσεις απέναντι στο έγκλημα που μπορεί έγινε ή και σήμερα σε άλλους τόπους μπορεί να γίνεται αυτή την στιγμή.

Τα ναζιστικά στρατεύματα διέπραξαν ένα έγκλημα. Όμως και εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να επαιρόμεθα για τη στάση μας σε αυτό το έγκλημα. Χρειάστηκαν 40 περίπου χρόνια για να μιλάμε για αυτό. 60 χρόνια για να καθιερώσει η Βουλη την ημέρα μνήμης. Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στην πόλη μας με το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Τονίζω φυσικά και ότι η παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας στην πορεία μνήμης αποτελεί επίσης μια απόδειξη της σημασίας που δείχνει η ελληνική πολιτεία».

Στο ιστορικό της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος κ. Μανωλεδάκης υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς «σήμερα το πότε ξανά το έχουμε αντικαταστήσει με το ξανά και ξανά» και πως «πρέπει να διατηρήσουμε ανθρωπιά μας και να καταγγείλουμε την βαρβαρότητα», ενώ τα πανεπιστήμια οφείλουν να μεταδώσουν στους φοιτητές «την γνώση των γεγονότων και όσο το δυνατόν πιστότερα στην ιστορική πραγματικότητα».

Στην πορεία μνήμης θα συμμετάσχει σύνολο από το τμήμα Μουσικής τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. «Καλούμε όλους να έρθουν να περπατήσουμε μαζί» ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ σχολιάζοντας πως έστω και με το κρύο που θα επικρατεί όπως προβλέπει η πρόγνωση του καιρού, «θα τιμήσουμε την μνήμη των θυμάτων».

Σημείωση: Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Δικαίων (European Day of Remembrance for the Righteous) καθιερώθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (10 Μαίου 2012), κατόπιν πρότασης διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ευρώπης, για να τιμηθούν οι άνθρωποι εκείνοι που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό, βοηθώντας τους καταδιωκόμενους συνανθρώπους τους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου, ημέρα θανάτου του Ισραηλινού δικαστή Μοσέ Μπέισκι (1921-2007), ιδρυτή της «Επιτροπής Δικαίων» στο Ισραήλ («Κήπος των Δικαίων»), η οποία τιμά αυτούς που βοήθησαν τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και από την οποία είναι εμπνευσμένη η Ευρωπαϊκή Μνήμη Μνήμης των Δικαίων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία για 9η φορά σε μίνι μάρκετ (VIDEO)

Rapid test: Πάνω από το 16% η θετικότητα σε δύο περιοχές στη Θεσσαλονίκη

Στα 72 ευρώ αυξάνεται η επιδότηση για λογαριασμούς στο ρεύμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ