Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετρό Θεσσαλονίκης: Θα μεταφέρει μέχρι 18.000 επιβάτες/ώρα – 57.000 λιγότερα ΙΧ

Σε πάνω από 90% οι εργασίες κατασκευής στη βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης

Αίσθηση προκάλεσαν στους Θεσσαλονικείς οι κυλιόμενες σκάλες που τοποθετήθηκαν χθες στον σταθμό «Αγία Σοφία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την οποία τοποθέτηση ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στους 12 από τους 13 συνολικά σταθμούς του έργου της βασικής γραμμής

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Οι κυλιομένες σκάλες που τοποθετούνται στο σταθμό «Αγίας Σοφίας» του μετρό Θεσσαλονίκης, είναι οι τελευταίες εσωτερικές σκάλες που παραλήφθηκαν και μπαίνουν στη θέση τους», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε, «προφανώς η τοποθέτησή τους έκανε μεγαλύτερη αίσθηση στον κόσμο, επειδή ακριβώς ο σταθμός βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Ο επικεφαλής της Αττικό Μετρό αναφέρει πως στο Σταθμό Βενιζέλου «οι αρχαιολογικές εργασίες προχωρούν με αμείωτη ένταση - η πρόοδός του έχει ξεπεράσει το 97% - και η κατασκευή του θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στα αρχαία, τα οποία θα αναδειχθούν με τον τρόπο που έχουμε δεσμευθεί». Με αυτή την εξαίρεση όλοι οι σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης στη βασική γραμμή έχουν πλέον κυλιόμενες σκάλες. «Μετά την τοποθέτηση των κυλιόμενων σκαλών στους σταθμούς, γίνεται η σύνδεσή τους στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και έτσι αφού τεθούν σε λειτουργία, γίνονται και οι όποιες ρυθμίσεις κριθεί ότι απαιτούνται», εξήγησε ο ίδιος.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης προχωρά με «ταχύτατο ρυθμό», ο Ν. Ταχιάος, σημείωσε ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση των σταθμών βρίσκονται σε «πολύ προχωρημένο στάδιο και συνολικά η πρόοδος που έχει συντελεστεί, υπερβαίνει το 90%». Όπως διευκρίνισε, «η πιο σημαντική διαδικασία που γίνεται σήμερα και σε διαρκή βάση, είναι οι υπόγειες δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών του μετρό, γεγονός που μας επιτρέπει και τη διενέργεια των σχετικών ρυθμίσεων των συστημάτων».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ Ταχιάος, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι το 2023 το έργο θα παραδοθεί στους πολίτες. Οι 18 συρμοί που παραλήφθηκαν και θα εξυπηρετούν τη βασική γραμμή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως και το σταθμό Νέας Ελβετίας, είναι πλήρως αυτοματοποιημένοι και εξοπλισμένοι με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, ώστε να διασφαλίζεται η άριστη λειτουργία τους, αλλά και η αναβαθμισμένη εμπειρία μετακίνησης και η ασφάλεια των επιβατών. Τονίζεται ότι έχουν κατασκευαστεί από τη Hitachi Rail, θυγατρική της Hitachi, η οποία είναι και μέλος της κοινοπραξίας εργολάβου της βασικής γραμμής του μετρό. Tο μετρό Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί αυτόματες, χωρίς οδηγούς (driverless),τετράδυμες αυτοκινητάμαξες τεσσάρων βαγονιών, μήκους περίπου 51,5 μέτρων. Ο κάθε συρμός θα έχει χωρητικότητα 450 επιβατών.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 31/12/2023, περιλαμβάνει:

  • 13 σύγχρονους σταθμούς με κεντρική αποβάθρα (απόσταση μεταξύ σταθμών: 500-600 μέτρων, μήκος κεντρικής αποβάθρας: 60 μ.)
  • 9,6 χλμ. γραμμής με δυο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς
  • 18 υπεραυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό και χωρητικότητα 450 ατόμων
  • Θα έχει μέγιστη ικανότητα μεταφοράς : 18.000 επιβάτες / ώρα / κατεύθυνση
  • Θα διαθέτει αμαξοστάσιο έκτασης 50.000 τμ. στη περιοχή της Πυλαίας
  • Θα υπάρχει σύστημα αυτόματων θυρών επί των αποβαθρών σε κάθε σταθμό, για να λειτουργήσει σε συντονισμό με τους συρμούς, μέσω του συστήματος σηματοδότησης
  • Η εκτιμώμενη ημερήσια επιβατική κίνηση ανέρχεται σε 250.000 επιβάτες.

Το μετρό Θεσσαλονίκης, θεωρείται το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα μας, μία επένδυση που για τις δύο υπό κατασκευή γραμμές ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του βασικού έργου (βασικής γραμμής) και της επέκτασης προς την Καλαμαριά, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες. Επιπροσθέτως, με τη λειτουργία του έργου στο σύνολο του, θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 57.000 ΙΧ οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2 κατά 212 τόνους ημερησίως.

Δείτε εικόνες του TyposThes από τις κυλιόμενες σκάλες στην Αγία Σοφία. 

metro-skales-6.jpg
metro-skales-1.jpg
metro-skales-2.jpg
metro-skales-3.jpg
metro-skales-4.jpg
metro-skales-5.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Μητσοτάκης: Τέλη της άνοιξης τους 2023 οι εκλογές - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Σουπερμάρκετ: Αύξηση τιμών σε μακαρόνια, λάδι – Πλαφόν αγοράς σε 5 προϊόντα

Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός ΙΧ σε τροχαίο με λεωφορείο ΟΑΣΘ – Η επίσημη ανακοίνωση

Θεσσαλονίκη: Μαγαζιά πληρώνουν τα τριπλά έξοδα – «Το ποτό θα πάει στα 9 ευρώ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Στον «πάγο» οι συζητήσεις Ισραήλ - Χαμάς
Αδιέξοδο στις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός – Ο επικεφαλής της Μοσάντ διέταξε την επιστροφή των διαπραγματευτών από το Κατάρ – Σφοδρές...
Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Στον «πάγο» οι συζητήσεις Ισραήλ - Χαμάς
Το πανέμορφο γεφύρι της Κλειδωνιάς στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη (VIDEO)
Το γεφύρι της Κλειδωνιάς ή Βοϊδομάτη, βρίσκεται κοντά στο χωριό Κλειδωνιά της Κόνιτσας, στον ποταμό Βοϊδομάτη, στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου.
Το πανέμορφο γεφύρι της Κλειδωνιάς στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη (VIDEO)