Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Πρωτομαγιά «κερδίζει» το Πάσχα στα ξενοδοχεία

Καλύτερη η εικόνα των προκρατήσεων για την Πρωτομαγιά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε χαμηλό επίπεδο, που δεν φαίνεται να ξεπερνά το 30%, κινούνται αυτήν την στιγμή οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ωστόσο η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.  Οι ξενοδόχοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική αύξηση στο ενεργειακό κόστος που ανεβάζει και το λειτουργικό κόστος τους, στρέφουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ειδικότερα, στο 25-30% υπολογίζονται αυτήν την στιγμή οι πληρότητες που υπάρχουν στα ξενοδοχεία από ταξιδιώτες, κυρίως Έλληνες, που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στη Θεσσαλονίκη. «Ακόμα οι κρατήσεις είναι σε χαμηλό επίπεδο», όπως λέει μιλώντας στο «TyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) κ. Δημήτρης Σιμιακός. Οι ξενοδόχοι προσβλέπουν, ωστόσο, σε κρατήσεις που θα γίνουν σε καθεστώς τελευταίας στιγμής (last minute), όπως έχουν δει να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην πόλη.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η περίοδος του Πάσχα δεν είναι παραδοσιακά μια περίοδος που η Θεσσαλονίκη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών. Παρόλα αυτά, οι ξενοδόχοι αισιοδοξούν ότι τα πράγματα ίσως κινηθούν λίγο καλύτερα φέτος. «Την περίοδο του Πάσχα αναμένουμε κυρίως Έλληνες. Από εκεί και πέρα, από ότι βλέπουμε, ο περισσότερος κόσμος από το εξωτερικό θα κινηθεί την περίοδο της Πρωτομαγιάς», επισημαίνει ο κ. Σιμιακός, αναφορικά με τις εθνικότητες. Υπό άλλες συνθήκες, όπως σημειώνει, «την περίοδο του Πάσχα εκτός από τους Έλληνες φιλοξενούσαμε και πολίτες από Βαλκανικές χώρες. Όμως από ότι φαίνεται επέλεξαν να μεταθέσουν τις κρατήσεις τους ενόψει της Πρωτομαγιάς».  Έτσι, οι προκρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς «είναι σαφώς καλύτερες από ότι είναι για το Πάσχα», όπως αναφέρει.

Οι Χολιγουντιανές ταινίες και τα μηνύματα για το καλοκαίρι

Πάντως για τη θερινή περίοδο οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποια εικόνα. «Ότι κρατήσεις λαμβάνουμε είναι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τις 30-40 μέρες. Δηλαδή ότι προκρατήσεις που βλέπουμε είναι μέχρι τέλος του Μάη», λέει ο κ. Σιμιακός. Ευελπιστούν ότι τον Μάιο θα έχουν φανεί προκρατήσεις για τους θερινούς μήνες. Μπορεί άλλες χρονιές, με εξαίρεση τα δυο χρόνια του Covid-19, οι προκρατήσεις για εκείνο το διάστημα ήταν πολύ καλύτερες, ωστόσο φέτος είναι πολλοί οι παράγοντες που φαίνεται ότι κρατούν τους τουρίστες από το να κάνουν κράτηση. Είναι το ενεργειακό κόστος, το κόστος καυσίμων, που επηρεάζει κυρίως τους οδικούς τουρίστες που υποδέχεται η πόλη τους θερινούς μήνες. Επίσης, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν ότι από αρχές Μαΐου θα έχουν αρθεί τα μέτρα που υπάρχουν για τον κορωνοϊό, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική εμπειρία του ταξιδιού για τον επισκέπτη. Παράλληλα ελπίζουν να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με τις χολιγουντιανές κινηματογραφικές παραγωγές που το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούν γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σιμιακός αναφέρει ότι για τους ξενοδόχους η μεγαλύτερη ικανοποίηση δεν είναι τόσο σε επίπεδο διανυκτερεύσεων όσο σε επίπεδο προβολής της πόλης που έχει ανάγκη η πόλη. «Δεν είναι λίγο να κάνει γυρίσματα στην πόλη ένας αστέρας του Χόλυγουντ», όπως λέει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για γεγονότα που αποτελούν πρώτης τάξεως προβολή για την πόλη.

«Αγκάθι» το ενεργειακό κόστος για τα ξενοδοχεία

Το ενεργειακό κόστος που αυξάνεται επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων. «Οι πρώτες αυξήσεις άρχισαν να φαίνονται από τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αλλά το αποκορύφωμα είναι από τον περασμένο Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα που μιλάμε», όπως λέει ο κ. Σιμιακός κάνοντας λόγο για αυξήσεις που μπορεί να ξεπερνούν, κατά περίπτωση, και το 100%.  Μια επιχείρηση που μπορεί για θέρμανση να είχε ένα τιμολόγιο της τάξης των 5.000 αυτές έγιναν 10.000 και 12.000. «Δεν είναι καθόλου αμελητέα», όπως λέει, ενώ προσθέτει ότι πρέπει να δούμε την αύξηση σε σχέση και με τις πληρότητες που υπάρχουν και οι οποίες αν κινούνται κάτω από το 60% δεν θεωρούνται βιώσιμες.

Το ενεργειακό κόστος έχει μετακυλισθεί και στις πρώτες ύλες που αυξάνουν κατά συνέπεια το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων σε καθημερινή βάση. Οι ξενοδόχοι έχουν δει αυξήσεις  από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν καθημερινά για τους ορόφους μέχρι τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν στις κουζίνες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Οικονόμου για ανάπλαση ΔΕΘ: Θα δίνει 80 εκατ. ευρώ ετησίως και 1.000 θέσεις εργασίας

Έρχεται το 10ο Thessaloniki Pride - Πότε θα γίνει η μεγάλη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ