Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τζιτζικώστας: Η Μακεδονία θα τιμά πάντα τη μνήμη των θυμάτων της Αρμένικης Γενοκτονίας

Ο Περιφερειάρχης απηύθυνε χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση για την 107η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία», συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας απηύθυνε χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση για την 107η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα δυο μηνύματα από τη σημερινή επέτειο: «Ας μη φοβόμαστε την αλήθεια που οφείλουμε όλοι μας. Πρέπει να τονίσουμε την αδικία για να αναδείξουμε το δίκαιο. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε κάθε προσπάθεια παραβίασης και αμφισβήτησής τους. Πρέπει να σταθούμε απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος, για να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον. Γι’ αυτό και σήμερα εκπέμπουμε δύο καθαρά μηνύματα: Το πρώτο είναι η βαθιά υπόκλισή μας σε όλα τα αθώα θύματα, στους μάρτυρες που βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν, στις θηριωδίες που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε, έτσι ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί για να κυριαρχήσουν στο σύγχρονο κόσμο οι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Το δεύτερο είναι ότι κανείς πια δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν ξέρει, δεν ακούει, δεν βλέπει. Τα κλειστά μάτια, κλειστά αυτιά απέναντι στις απόπειρες αποσιώπησης ή διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας, είναι σιωπηλή συνενοχή και συνέργεια απέναντι σε κάθε έγκλημα. Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται αυτό που ρητά αναφέρει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι ‘τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 1915 – 1917 εναντίον των Αρμενίων, αποτελούν μια Γενοκτονία’. Μια τέτοια αδιάλλακτη στάση, η άρνηση της ιστορικής αλήθειας, των εθνικών δικαίων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ των λαών και των κρατών. Ναρκοθετεί τις προσπάθειες να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και ευημερίας για εμάς και τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είμαστε μαζί, συνεχίζουμε μαζί. Η Μακεδονία τιμά και θα τιμά πάντα τη μνήμη των Αρμενίων, αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας. Και βέβαια, θα είμαστε πάντα δίπλα σας στηρίζοντας, έμπρακτα και ουσιαστικά, τις πρωτοβουλίες της νεότερης γενιάς, για τη δικαίωση, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, για καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας».

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την 24η Απριλίου του 1915 ημερομηνία – ορόσημο, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μία τραγική ιστορική επέτειος που οι Αρμενικές Κοινότητες σε όλο τον κόσμο τιμούν και θυμούνται. Κι εδώ στον τόπο μας, ενώνουμε τη φωνή μας στη συνεχή, ακούραστη προσπάθεια των Αρμενίων, να κρατούν ζωντανή τη μνήμη και να φωτίζουν την ιστορική αλήθεια. Σήμερα, τιμούμε τα εκατομμύρια Αρμενίων, που υπήρξαν τα αθώα θύματα μιας τυφλής εθνοκάθαρσης. Θυμόμαστε, με πόνο, τον βίαιο ξεριζωμό δύο εκατομμυρίων Αρμενίων από τις πατρίδες τους και υποκλινόμαστε με σεβασμό, στον Αρμενικό λαό, που ‘άνθισε’ ακόμα και μέσα στα συντρίμμια και τις αντιξοότητες. Εξάλλου η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα ξεπερνάει τον ένα αιώνα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Οι 3 λόγοι πίσω από το ακραίο lockdown στην Σανγκάη – «Δεν υπάρχει νέος ιός»

Μεγάλη έρευνα: Οι Έλληνες θέλουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι – Τέλος η αποταμίευση

Θεσσαλονίκη: Συγκινεί η γιατρός ΕΚΑΒ που έφτασε πρώτη στο τροχαίο με θύμα 21χρονη

Υποχρεωτικές μάσκες και το καλοκαίρι σε 6 χώρους – Τι θα ισχύει με σουπερμάρκετ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί
Διεθνείς κολοσσοί παραγωγής και διανομής διαδικτυακού πορνό, όπως η Pornhub και η xHamster, έχουν έδρα τη Λευκωσία και τη Λεμεσό
Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί