Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ομόφωνο «ναι» του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαίων του μετρό Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης και έκθεσης σε μουσειακό χώρο των καταλοίπων από τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου

Υπέρ της απόσπασης αρχαίων καταλοίπων των ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, τα οποία συγκροτούν ενιαίο σύνολο με πληρότητα και συνέχεια, γνωμοδότησε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ. Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει:

arxaia_metro_thessalonikis_2.jpeg

Υπέρ της απόσπασης αρχαίων καταλοίπων των ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων, τα οποία συγκροτούν ενιαίο σύνολο με πληρότητα και συνέχεια, γνωμοδότησε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, εξασφαλίζοντας την περαιτέρω διατήρηση της μαρτυρίας της πολεοδομικής οργάνωσης και του ιστορικού αστικού ιστού της πόλης στη συγκεκριμένη θέση.

arxaia_metro_thessalonikis_3.jpeg

Τα εν λόγω κατάλοιπα θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν σε άλλο χώρο, βάσει μελέτης προστασίας και ανάδειξής τους. Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν, εντός του κελύφους του Σταθμού Βενιζέλου, κατά τη β' φάση της ανασκαφικής διερεύνησης, καλύπτουν ένα χρονικό ορίζοντα από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την οργάνωση της Θεσσαλονίκης κατά τους ρωμαϊκούς, αλλά και τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι την ίδρυση της πόλης, το 315/316 π.Χ. από τον Κάσσανδρο. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τεκμαίρει την θέση και την έκταση της Θεσσαλονίκης, όταν ιδρύθηκε η πόλη.

Τα νεοαποκαλυφθέντα οικοδομικά κατάλοιπα αφορούν σε αποσπασματικά σωζόμενα δίκτυα υποδομών και καταστρώματα του προγενέστερου οδικού άξονα (decumanus) και του κάθετου (cardo) στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου. Λουτρικό συγκρότημα, με ψηφιδωτό δάπεδο που εμφανίζει παράσταση ανδρικής μορφής και φέρει την επιγραφή «ΩΡΟΦΟΡΟC» χρονολογείται στο 2ο - 3ο αιώνα μ.Χ., ενώ χώροι δυτικότερα αυτού  που χρησιμοποιήθηκαν  από τον 1ο αι. π.Χ. μέχρι  και τον 2ο αι. μ.Χ., παραπέμπουν σε εργαστηριακή και εμπορική χρήση πριν από τη διαμόρφωση στοάς ρωμαϊκής οδού του 2ου αι. μ.Χ.

arxaia_metro_thessalonikis_4.jpeg

Η μέχρι τώρα ανασκαφή απέδωσε πλήθος ευρημάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αντικείμενα που σχετίζονται με τη θρησκεία, όπως αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση της Θεάς Αθηνάς ή κορμός γυμνής παιδικής μορφής Έρωτα αλλά και τμήμα μαρμάρινου αγαλματιδίου γυμνής γυναικείας μορφής Αφροδίτης και παραπέμπουν σε χώρους δημόσιας χρήσης, αγοράς, αλλά και λατρείας.

arxaia_metro_thessalonikis_5.png

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τέλος τα υποχρεωτικά μέτρα για κορωνοϊό – «Μπήκαμε στη φάση συνύπαρξης»

Θεσσαλονίκη: Κινηματογραφική καταδίωξη και τροχαίο με κλεμμένο ΙΧ

Θεσσαλονίκη: Νέο οπαδικό επεισόδιο στην Τούμπα – Χτύπησαν και λήστεψαν 16χρονο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία
Εξαιτίας της επίσημης άρνησης του Κιέβου να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ
Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία
Βίντεο ντοκουμέντο από τον εντοπισμό ναρκωτικών μέσα σε σχολείο της Πάτρας
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά στα σχολεία της Πάτρας- Κρυμμένα στα ρολόγια της ΔΕΗ οι ουσίες
Βίντεο ντοκουμέντο από τον εντοπισμό ναρκωτικών μέσα σε σχολείο της Πάτρας