Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη - Έμποροι: Το χειρότερο Πάσχα, δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά

Για «τραγική κατάσταση» στην αγορά κάνουν λόγο οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Για «τραγική κατάσταση» στην αγορά και για «τον χειρότερο Απρίλιο» κάνουν λόγο οι έμποροι της Θεσσαλονίκης που δεν βλέπουν κίνηση στα μαγαζιά τους ούτε λίγες μέρες πριν το Πάσχα, μια από τις εορταστικές περιόδους που παραδοσιακά κάνουν μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου τους. Αμφίβολο είναι δε αν  το δώρο Πάσχα και τα έκτακτα επιδόματα θα διοχετευθούν στην αγορά ή αν θα πάνε στην κάλυψη πάγιων αναγκών.

«Η κατάσταση είναι τραγική, δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά, δεν υπάρχει τίποτε», αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) κ. Παντελής Φιλιππίδης. «Δεν ξέρω αν και το Δώρο Πάσχα θα φτάσει για να καλύψουν πάγιες υποχρεώσεις οι καταναλωτές ή αν θα περισσέψει κάτι και για την αγορά. Ελπίζουμε να περισσέψει και μακάρι να "πέσει” κάτι και στην αγορά», προσθέτει.

«Είναι ο χειρότερος Απρίλιος μέχρι τώρα και δυστυχώς φοβάμαι ότι θα είναι και το χειρότερο Πάσχα που ζήσαμε στη ζωή μας, αυτή είναι η αλήθεια», λέει ο κ. Φιλιππίδης, σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του αυτό δικαιολογείται από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας συν τα 12 χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Όπως λέει διαβλέποντας ότι κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα ζητούσε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 στήριξη από την κυβέρνηση.

Ακόμα και στην Τσιμισκή δεν βλέπουμε κόσμο να περπατάει για να πάει να ψωνίσει στα μαγαζιά, πιο πολλή κίνηση από αυτοκίνητα βλέπεις, σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης. Όσο για την τελευταία Κυριακή που ήταν ανοιχτή η αγορά, επισημαίνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κίνηση γιατί  πρώτον έβρεχε και δεύτερον ο κόσμος δεν είχε καν την πρόθεση να κατέβει στην αγορά. Στις περιφερειακές αγορές τα πράγματα ήταν άσχημα μεν, αλλά λίγο καλύτερα από ότι στην κεντρική, γιατί ο κόσμος είναι πιο συγκεντρωμένος και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει τη διάθεση να κατέβει στο κέντρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ.

Φόβοι για λουκέτα και κύμα ανεργίας

Πολλοί έμποροι εκτιμάται ότι θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα από εδώ και πέρα, με δεδομένο ότι βλέπουν εκτός από τη μειωμένη αγοραστική κίνηση να αυξάνονται σημαντικά και τα λειτουργικά τους έξοδα και ειδικά το κόστος ενέργειας.

«Για εμάς είναι διπλό το κακό. Είναι αυξημένα τα έξοδα και μειωμένα τα έσοδα. Αυτό είναι το χειρότερο μίγμα για την επόμενη μέρα», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης εκφράζοντας φόβους για λουκέτα αλλά και απολύσεις το επόμενο διάστημα. «Φοβάμαι ότι πολύς κόσμος δεν θα τα καταφέρει, θα υπάρξουν λουκέτα και δυστυχώς και ανεργία», επισημαίνει. Ήδη όπως λέει, παντού κλείνουν μαγαζιά καθημερινά. Μπορεί, όπως λέει, να κλείνει ένα μαγαζί με παράδοση πολλών ετών, τζίρους και πέντε υπαλλήλους και να ανοίγει ένα κατάστημα take away.

«Ο Πρωθυπουργός μιλάει για νέες αυξήσεις. Αφού δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα ένας καταστηματάρχης από πού θα δώσει αύξηση στο προσωπικό του», διερωτάται.

Εκτιμά ότι το στοίχημα είναι να προλάβουμε απολύσεις προσωπικού το επόμενο διάστημα. «Αυτό πάμε να προλάβουμε, το κύμα ανεργίας που διαφαίνεται μπροστά μας, να μη χαθούν θέσεις εργασίας», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Από εδώ και πέρα οι έμποροι εκφράζουν μια ελπίδα ότι ίσως βοηθήσει ο τουρισμός την κίνηση ωστόσο, όπως σημειώνουν, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είναι οι περίοδοι που επιτυγχάνουν τους σημαντικότερους τζίρους τους.

«Για να καταλάβετε, από σήμερα που έχουμε Απρίλιο η αγορά περιμένει να ξαναδουλέψει στις εκπτώσεις του Ιουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό το διάστημα τα έξοδα τρέχουν, από πού θα πληρώνουμε», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας το σημαντικό ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν, όπως λέει.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα θα έχουν συνεχόμενο ωράριο από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή θα ανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7 μ.μ.. Το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. ενώ την Κυριακή του Πάσχα, όπως και τη Δευτέρα μετά το Πάσχα θα είναι κλειστά. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Θεσσαλονίκη: Οι 4 επιτάφιοι στο κέντρο την Μ. Παρασκευή – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Πασχαλινό τραπέζι: Τα προϊόντα με τιμές «φωτιά» - Ακριβότερο κατά 19% (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπέος για ξύλο: Εγώ δεν είμαι λουλού – Εσάς αν σας βρίσουν τη μάνα πείτε «ευχαριστώ»
Επίθεση κατά Κασσεκάλη και Ανδρουλάκη - Εγώ δεν έχω καμία στήριξη από κανέναν και δεν τους έχω ανάγκη… , σημείωσε
Μπέος για ξύλο: Εγώ δεν είμαι λουλού – Εσάς αν σας βρίσουν τη μάνα πείτε «ευχαριστώ»