Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Ρομποτική χειρουργική και τα οφέλη της

Γράφει ο Κοσμάς Τσακιρίδης, MD,PhD,FEBTS, Χειρουργός Θώρακος-Καρδιάς, Εξειδικευμένος στη Ρομποτική Θωρακοχειρουργική - Διευθυντής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, , Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Robotic Assisted Thoracic Surgery (RATS):

Η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής ακούει στο όνομα Robotic Assisted Thoracic Surgery (RATS). Αφορά στις ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις στο θώρακα, με τη μέθοδο να είναι διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, στη χώρα μας εφαρμόζεται από εντυπωσιακά περιορισμένο αριθμό Θωρακοχειρουργών διότι απαιτούνται ειδικά προσόντα και ξεχωριστή εκπαίδευση στην τεχνική αυτή.

Εφαρμογές της Ρομποτικής Χειρουργικής στις επεμβάσεις του Θώρακα:

H ρομποτική χειρουργική, κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με εφαρμογές σε όλο το εύρος των επεμβάσεων του θώρακα, τόσο για καλοήθεις όσο και για κακοήθεις παθήσεις. Από τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με τη ρομποτική τεχνολογία, ενδεικτικά αναφέρονται οι εκτομές πνευμονικού παρεγχύματος, θυμεκτομές, αφαίρεση όγκων μεσοθωρακίου, βρογχο-πλαστικές, βιοψίες ενδοθωρακικών μαζών, παροχέτευση συλλογών, πλευροδεσία, πνευμοθώρακας.

Οφέλη της χρήσης της Ρομποτικής Χειρουργικής:

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη θωρακοχειρουργική, προσφέρει όλα τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και επιπρόσθετα μεγαλύτερο εύρος ευελιξίας σε απλές ή σύνθετες επεμβάσεις. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να ξεπεραστούν όλοι οι περιορισμοί της κλασικής θωρακοσκοπικής τεχνικής, παρέχοντας ευχερή πρόσβαση σε όλα τα ανατομικά στοιχεία με συνέπεια την ακριβέστερη και ασφαλέστερη χειρουργική θεραπεία. Κυρίως, όμως, προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή ο οποίος βιώνει ένα σαφώς ευκολότερο χειρουργείο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάρρωσή του. Μεταξύ άλλων, τα οφέλη που παρουσιάζει η χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την επέμβαση
  • Αποφυγή μεγάλων τομών
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Περιορισμός των επιπλοκών τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετεγχειρητικά
  • Λιγότερο προεγχειρητικό άγχος για τους ασθενείς και ιδιαίτρερα για αυτούς που έχουν μεγαλύτερο φόβο του χειρουργείου
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας με άμεσο οικονομικό όφελος τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας μας
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, χάρη στην απουσία μεγάλων τομών

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών ξεπερνά την πενταετία (σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ομάδας μας), ενώ η ποιότητα ζωής τους βελτιώνεται ριζικά.

Οργανωμένες νοσοκομειακές δομές:

Αυτού του είδους οι επεμβάσεις απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της Ρομποτικής Τεχνολογίας, η οποία σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρίας μας, έχει καθιερώσει την Καρδιο-Θωρακοχειρουργική Κλινική ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα. Παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις σε καθημερινή βάση και με συμμάχους τον υπερσύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, την εξειδίκευση και εμπειρία μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, και ελάχιστα τραυματική λύση, για κάθε περίπτωση των παθήσεων του θώρακα, όσο σύμπλοκη κι αν είναι.

Διεθνής Πιστοποίηση της Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης:

Η Καρδιο-Θωρακοχειρουργική Κλινική στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης έχει πιστοποιηθεί, από το φορέα Da Vinci Surgical System και την αντίστοιχη εκπρόσωπο εταιρία Intuitive Surgical, για τη δυνατότητα διενέργειας θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων με τη χρήση του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci. Τη χειρουργική πιστοποίηση για τη συγκεκριμένη μέθοδο, κατέχουν οι κ.κ. Κοσμάς Τσακιρίδης, MD,PhD,FEBTS, Διευθυντής της Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής και η Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου Kαρδιοθωρακοχειρουργός, συνεργάτιδα και Επιστημονική Υπεύθυνη της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΙΔΘ.

2021-04-06_22.21.28.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εικόνες – σοκ από πολλαπλά τροχαία με ΙΧ στον πιο επικίνδυνο δρόμο στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: 4.701 νέα κρούσματα - Τα 518 στη Θεσσαλονίκη (ΧΑΡΤΗΣ)

 

Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση πιτ μπουλ σε άλλο σκύλο και τον ιδιοκτήτη του (ΦΩΤΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρίλερ στο μετρό της Νέας Υόρκης: Βρέθηκε ανθρώπινο πόδι - Αναζητείται το πτώμα
Έρευνα διεξάγει η αστυνομία της Νέας Υόρκης μετά τον εντοπισμό ενός ποδιού ανθρώπου στις ράγες του Μετρό
Θρίλερ στο μετρό της Νέας Υόρκης: Βρέθηκε ανθρώπινο πόδι - Αναζητείται το πτώμα