Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ερώτηση για χτίσιμο 6όροφης πολυκατοικίας δίπλα στο Σέιχ Σου (ΦΩΤΟ)

Τι αναφέρει η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» στην ερώτηση που απευθύνει προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σχετικά με μια νέα περίπτωση οικοδόμησης πολυκατοικίας δίπλα σε ρέμα, στην περιοχή Κρυονερίου του Δήμου Θεσσαλονίκης και στα όρια του Σέιχ Σου.

Η παράταξη επικαλείται καταγγελία της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου, η οποία αναφέρει ότι η περιοχή κατά το παρελθόν ανήκε στο δημόσιο και συγκεκριμένα στην ΕΥΑΘ Παγίων, αλλά μέσω αμφιλεγόμενων διαδικασιών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης την αναγνώρισε ως μέρος οικοδομικού τετραγώνου. Ο χώρος του ρέματος δεν έχει χαρτογραφηθεί με ακρίβεια και δεν έχει οριστεί η οριογραμμή του ρέματος, ενώ χάρτης του Δ. Θεσσαλονίκης για την κοίτη του ρέματος παρουσιάζει τη περιοχή ως δρόμο, τον οποίο αναγράφει ως «οδός Πολυγνώτου».

Επειδή το ζήτημα είναι επείγον, προκειμένου να αποφευχθεί ή να σταματήσει η διαδικασία της οικοδομικής άδειας, η οποία θα έχει και χαρακτήρα “τετελεσμένου γεγονότος", η παράταξη ζητά να ενημερωθεί άμεσα αν έχει γίνει οριοθέτηση του ρέματος, αν έχουν γίνει έργα διευθέτησης, αν έχει γίνει αυτοψία στην περιοχή από αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, αν το συγκεκριμένο οικόπεδο καταπατά τα όρια του ρέματος και του δάσους, αν έχει γίνει αποχαρακτηρισμός δάσους στην περιοχή και αν ναι, αν ήταν σωστή η απόφαση ή αν θα πρέπει να γίνει επανεξέταση.

Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που δείχνει αν η διοίκηση της Περιφέρειας έχει πάρει τα μαθήματα από καταστροφές των προηγούμενων δεκαετιών που σχετίζονταν με αυθαίρετες παρεμβάσεις και κακοδιαχείριση της κοίτης των χειμάρρων της Θεσσαλονίκης ή όχι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και απεικονίσεις της περιοχής από δορυφορικές εικόνες:

Επείγουσα ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Ανέγερση πολυκατοικίας στο ρέμα Κρυονερίου.

Σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ιδιώτες σχεδιάζουν να κτίσουν πολυκατοικίες έξι ορόφων δίπλα στο ρέμα Κρυονερίου και σε δασική έκταση που ανήκε στο δημόσιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τσιμεντοποίηση του ρέματος και του δάσους. Τα οικόπεδα, όπου πρόκειται να αναγερθεί η πρώτη εξαώροφη οικοδομή, σύμφωνα με την πινακίδα που έχει τοποθετηθεί από τον εργολάβο, βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του ρέματος Κρυονερίου και ακριβώς δίπλα στο δάσος του Σέιχ - Σου.

Πρόκειται για 7 μικρά οικόπεδα, όπου στην δεκαετία του 1960, κτίσθηκαν παράνομα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, μικρά σπίτια εκ των οποίων τα 5 ακόμα κατοικούνται. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα στο παρελθόν ανήκαν στο δημόσιο και συγκεκριμένα στην ΕΥΑΘ Παγίων. Ωστόσο μέσω αμφιλεγόμενων διαδικασιών, ο δήμος Θεσσαλονίκης τα αναγνώρισε ως μέρος οικοδομικού τετραγώνου ενώ μέσω της δικαστικής οδού κατέληξαν στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι παρουσίασαν τίτλους ιδιοκτησίας από τον 19ο αιώνα και σήμερα, νόμιμα πλέον, προχωρούν στην αξιοποίηση τους με την ανέγερση πολυκατοικιών.

Ο χώρος του ρέματος δεν έχει χαρτογραφηθεί με ακρίβεια και δεν έχει οριστεί με ακρίβεια η οριογραμμή του ρέματος. Υπάρχει χάρτης για την κοίτη του ρέματος στον Δ. Θεσσαλονίκης, αλλά παρουσιάζει τη περιοχή ως δρόμο, τον οποίο αναγράφει ως «οδός Πολυγνώτου». Ωστόσο σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό για να χτίσει κανείς δίπλα σε ρέμα ισχύουν τα εξής:

•   Απαγορεύεται απολύτως η δόμηση μέσα στην έκταση που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος. Επιτρέπεται η δόμηση έξω από την έκταση της προηγούμενης περίπτωσης σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, μόνο εφόσον έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος.

•  Εάν δεν έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 m από την οριογραμμή.

•   Στα ρέματα των οποίων οι οριογραμμές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση από την οριογραμμή, που ορίζεται προσωρινά από την πολεοδομική υπηρεσία: Μεγαλύτερη των 20 m σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, χωρίς άλλους πρόσθετους περιορισμούς».

Επειδή το ζήτημα είναι επείγον, προκειμένου να αποφευχθεί ή να σταματήσει η διαδικασία της οικοδομικής άδειας, η οποία θα έχει και χαρακτήρα “τετελεσμένου γεγονότος", παρακαλούμε να μας απαντήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα:

1. Έχετε σχετική ενημέρωση από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης;

2. Έχουν καθοριστεί με ακρίβεια οι οριογραμμές του ρέματος;

3. Έχουν γίνει έργα διευθέτησης με δεδομένο ότι η πολυκατοικία πρόκειται να κτιστεί ακριβώς δίπλα στο ρέμα;

4. Έχει γίνει αυτοψία στην περιοχή από αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας;

5. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα καταπατούν τα όρια του ρέματος και του δάσους;

6. Έχει γίνει αποχαρακτηρισμός δάσους στην περιοχή; Αν ναι, ήταν σωστή η απόφαση ή θα πρέπει να γίνει επανεξέταση του ιδιοκτησιακού ζητήματος;

rema-2.jpg
rema-1.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Έκτακτη αποζημίωση 600 ευρώ: Πώς θα κάνετε αίτηση – Πότε θα μπουν τα χρήματα

Θεσσαλονίκη: «Γιατρέ βοήθεια, χάνουμε το μωρό» - Η δραματική επιχείρηση διάσωσης

Καιρός στη Θεσσαλονίκη: Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ