Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Προτάσεις μαθητών για να μην πούμε το «νερό νεράκι» (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη με την οργανωτική ευθύνη της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη και του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Ημερίδα με τίτλο «Το νερό – νεράκι» και θέμα τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, ως φυσικό πόρο, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην Αποθήκη 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με την οργανωτική ευθύνη της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη και του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας.

Τον παλμό στην εκδήλωση έδωσαν μαθητές γυμνασίου και λυκείου από πέντε σχολεία της Θεσσαλονίκης που παρουσίασαν τις ενδιαφέρουσες προτάσεις τους για τη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού. Οι παρουσιάσεις τους απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια τόσο από την κ. Σπυράκη όσο και από την τριμελή επιτροπή που είχε οριστεί για να βραβεύσει την καλύτερη εργασία με μια επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτή. Τελικά, επειδή η επιλογή αποδείχθηκε δύσκολη, αποφασίστηκε να είναι δυο οι ομάδες που θα βραβευθούν και θα κάνουν το ταξίδι στις Βρυξέλλες εντός του Μαΐου. Ειδικότερα, ξεχώρισαν οι μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας που συγκίνησαν με την παρουσίασή τους που είχε τίτλο «Σταγόνες δράσης στον ωκεανό της συγνώμης» και το μήνυμά τους ότι το νερό δεν είναι προνόμιο είναι δικαίωμα. Μάλιστα, μοίρασαν στους παρευρισκόμενους ένα τρίπτυχο με τον δωδεκάλογο της καλής χρήσης του νερού, προτείνοντας να φτάσει στα χέρια όλων των μαθητών της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά τους οι μαθητές από το 5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης παρουσίασαν την εργασία «Μια φορά και ένα νερό» για την παρουσία του νερού σε κάθε στάδιο της ζωής του ανθρώπου, στη θρησκεία, στα έθιμα, στις παροιμίες, στα τραγούδια αλλά και τις προτάσεις τους για την ορθολογική του χρήση και την αποφυγή σπατάλης. Ιδιαίτερο χρώμα στην παρουσίασή τους έδωσε το δρώμενο της "Πισπιρούνας" το οποίο πραγματοποίησαν.

Συγχαρητήρια απέσπασαν και οι υπόλοιπες τρεις ομάδες και συγκεκριμένα τα παιδιά από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, από το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων και από το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Σπυράκη: Τι δείχνουν τα στοιχεία για το νερό 

Στην τοποθέτησή της η κ. Σπυράκη ευχαρίστησε όλα τα παιδιά που ετοίμασαν τις εργασίες για το νερό και αναφέρθηκε στην καμπάνια "το νερό - νεράκι" και τη σημασία της λέγοντας ότι αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε είναι να πούμε πραγματικά "το νερό νεράκι". Επεσήμανε ότι η ΕΕ παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου διαχείρισης και προστασίας του νερού σε όλη την Ένωση.

Υπογράμμισε την πρωτιά σε σχέση με το πλαίσιο για το νερό, καθώς, όπως είπε είναι το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αίτημα των πολιτών. «Ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη υπέγραψαν αίτημα νομοθετικής πρωτοβουλίας για να φτιάξουμε πλαίσιο για το νερό. Το Right4water είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία των πολιτών που προηγήθηκαν των θεσμών», τόνισε η κ. Σπυράκη. Μεταξύ άλλων με αυτό το σχέδιο ζητείται να υπάρχει πόσιμο νερό στα δημόσια κτίρια αλλά και έξω, σε ανοιχτούς χώρους με στόχο να μειωθεί η χρήση του εμφιαλωμένου νερού και του πλαστικού.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ΟΗΕ, το νερό είναι ο δεύτερος πολυτιμότερος πόρος για ζωή μετά το οξυγόνο, ωστόσο παρόλα αυτά σήμερα η κατάσταση στον πλανήτη είναι πολύ δύσκολη επεσήμανε η κ. Σπυράκη. Ειδικότερα ανέφερε ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία, όπως το ότι 2,1 δις. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαχείρισης πόσιμου νερού με ασφάλεια, 4 στους 10 ανθρώπους επηρεάζονται από την έλλειψη νερού, 2/3 αντιμετωπίζουν λειψυδρία τουλάχιστον έναν μήνα ανά έτος -κομμάτι που θα αντιμετωπίσουμε και στην Ευρώπη- το 90% των φυσικών καταστροφών σχετίζονται με το νερό... Σε ότι αφορά την Ελλάδα, είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής το 2050 πιθανώς το 30% της γης στη χώρα θα έχει ερημοποιηθεί και δεν θα μπορεί ούτε να κατοικηθεί ούτε να καλλιεργηθεί εάν δεν πάρουμε μέτρα και γι αυτό όπως τόνισε είναι η σημαντική η συζήτηση που ξεκινάει σήμερα. Το 83% του νερού στην Ελλάδα απορροφάται από την άρδευση, από τη γεωργία, είπε ακόμη.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία του National Geographic του 2022, η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στον κόσμο στο στρες του νερού, γιατί αντλούμε περισσότερο από το 40% του νερού που χρησιμοποιούμε από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες χωρίς να έχουμε εικόνα των επιπτώσεων που προκαλούμε. Τα νοικοκυριά έχουν το 14% της κατανάλωσης, καθώς κάθε μέρα για κάθε κάτοικο χρησιμοποιούμε 177 λίτρα νερό από την άντληση.

Για την Κ. Μακεδονία συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχει αυξημένη ανάγκη σε υδροδότηση καθώς πρόκειται για μια πολύ εύφορη περιοχή που συνδυάζει και αστικό ιστό και γεωργική δραστηριότητα.

Στην ΕΕ είχαμε 14% αύξηση στο επίπεδο της ανάγκης για διατροφή το διάστημα 2010-2019 και αυτό οδήγησε σε ραγδαία αύξηση της χρήσης των λιπασμάτων και των φαρμάκων και αυτό έχει με τη σειρά του ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. «Θα φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε σοβαρά προβλήματα με ενδοκρινικούς διαταρακτές, ένα κομμάτι χημικών ουσιών το οποίο θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ, έχουμε ήδη νομοθετήσει», τόνισε η κ. Σπυράκη. Είπε επίσης ότι η ΕΕ προχωρά στην απαγόρευση των μικροπλαστικών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις τέσσερις προτάσεις για το νερό. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των αγωγών του νερού στη Θεσσαλονίκη που έχει μειώσει τις απώλειες σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%. Για το δήμο είπε ότι εφαρμόζει καλές πρακτικές για πάρκα και χώρους πρασίνου, ενώ είπε ότι έχει προτείνει από την ΕΥΑΘ να μπουν κρουνοί πόσιμου νερού στη Θεσσαλονίκη. "Να πιέσετε στα σχολεία σας να έχουν πόσιμο νερό, να παίρνετε νερό με παγούρι από σπίτι", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη απευθυνόμενοι στους μαθητές. Αναφέρθηκε και στην παγκόσμια πρωτοβουλία για το νερό της οποίας ηγείται ο γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ Ματ Ντέιμον με στόχο να δημιουργηθεί δίκτυο πόσιμου νερού σε χώρες της Αφρικής που δεν έχουν καθόλου. "Είσαστε η γενιά που φιλοδοξούμε να μην πει το νερό νεράκι", είπε τέλος η κ. Σπυράκη στους μαθητές. 

"Αναμφίβολα, το νερό είναι μοναδικό αγαθό", τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, σημειώνοντας ότι, από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις που δέχονται οι υδάτινοι πόροι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μεγάλοι. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. "Ήδη από το 2018 έχει καταρτίσει ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν και ευελπιστούμε ότι με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης να προχωρήσουμε έργα που αφορούν στην εξοικονόμηση του νερού, στην επαναχρησιμοποίηση του νερού από επεξεργασμένα αστικά λύματα, στη δημιουργία ταμιευτήρων ομβρίων υδάτων μέχρι και εξυγχρονισμό των δικτύων τόσο της ύδρευσης όσο και της άρδευσης ώστε να επιτύχουμε μείωση της κατανάλωσης του νερού και να μην έχουμε σπατάλη από παλαιωμένα δίκτυα. Η μείωση της κατανάλωσης του νερού είναι μεγάλο στοίχημα τόνισε ο κ. Γιουτίκας, καθώς μελέτες δείχνουν ότι αν το 2030 έχουμε έστω και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου πραγματικά θα προκύψουν ζητήματα λειψυδρίας στην Κεντρική Μακεδονία. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι το νερό είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και αναφέρθηκε στην ένταξη του δήμου στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης χαρακτηρίζοντάς την τεράστια επιτυχία. Μέσω αυτού του δικτύου, ο δήμος θα έχει πρόσβαση σε μεγάλη δεξαμενή χρηματοδότησης για εφαρμογή πρακτικών σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή και την καλύτερη διαχείριση του νερού και των υδάτινων πόρων. Μπορεί όπως είπε στη χώρα μας να έχουμε άφθονο πόσιμο νερό εξαιρετικής ποιότητας και φθηνό, που δεν έχουν άλλα κράτη, αλλά αυτόν τον πλούτο δεν πρέπει να τον θεωρούμε δεδομένο γιατί έχουμε μπροστά μας το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. 

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Συστημάτων Ενέργειας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Άγις Παπαδόπουλος παρουσίασε στους μαθητές τη διαδικασία και τα δίκτυα που απαιτούνται για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, για να φτάσει το νερό στο ποτήρι μας. "Καταναλώνουμε το χρόνο περίπου 56 εκατ. κυβικά μέτρα νερό δηλαδή κάθε ένας από εμάς θέλει περίπου 160 λίτρα νερό την ημέρα", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, μια τιμή που είναι κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Για να έχουμε αυτό το νερό πρέπει να το φέρουμε είτε από τις πηγές της Αραβησσού, είτε από τον Αλιάκμονα συνέχισε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση αυτό. Αναφέρθηκε στις υποδομές που απαιτούν μια διαρκή διαδικασία κατασκευής, συντήρησης και επισκευών καθώς "γερνούν". Αναφέρθηκε και στη διαδικασία επεξεργασίας του νερού και στους συνεχείς ελέγχους ποιότητας. Το αστικό δίκτυο είναι 2.700 χιλιόμετρα τα παλαιότερα τμήματα του οποίου ξεπερνούν τα 100 έτη στο κέντρο, ενώ για την υδροδότηση και την αποχέτευση εργάζονται καθημερινά πάνω από 500 άνθρωποι σε 24ωρη βάση. 

Η αξία του νερού είναι ανεκτίμηση τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Την αξία του τη διαπιστώνει κανείς συνήθως όταν δεν το έχει. "Αν πληρώναμε το νερό με βάση την αξία του αυτή θα ήταν ανυπολόγιστη και αυτό είναι καλό να το θυμόμαστε με τις δυσκολίες που έρχονται τα επόμενα χρόνια", είπε μεταξύ άλλων. Η διαχείρισή του πρέπει να γίνεται σαν να επρόκειτο για το πιο πολύτιμο αγαθό του κόσμου, κατέληξε. 

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Άνθιμος Αμανατίδης. 

Να σημειωθεί ότι βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε ειδικά για την εκδήλωση ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το γλυκό νερό είναι μόνο το 1% του νερού στον κόσμο και σήμερα, πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το 1% όσο ποτέ άλλοτε». 

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η εκπαιδευτικός Δέσποινα Μιχελάκη, συντονίστρια του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Δείτε στο βίντεο του TyposThes τις δηλώσεις της κας Σπυράκη, του κ. Γιουτίκα και του κ. Ζέρβας 

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση και τις παρουσιάσεις των μαθητών 

ekdilwsi-nero-spyraki_9.jpg
ekdilwsi-nero-spyraki_4.jpg

 

ekdilwsi-nero-spyraki_6.jpg
ekdilwsi-nero-spyraki_7.jpg

 

ekdilwsi-nero-spyraki_3.jpg
ekdilwsi-nero-spyraki_10.jpg

 

ekdilwsi-nero-spyraki_2.jpg
ekdilwsi-nero-spyraki_11.jpg

 

ekdilwsi-nero-spyraki_12.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ