Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μαθητές σε ρόλο ερευνητή στη Θέρμη - Ποια η ποιότητα αέρα

Μαθητές από τέσσερα σχολεία του δήμου σε ρόλο ερευνητή – Πώς επηρεάζουν τοποθεσία και φυσικά φαινόμενα στην συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ποια είναι η ποιότητα αέρα στη Θέρμη και στα σχολεία της; Τι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια και γιατί μας ενδιαφέρουν; Πόσο επηρεάζει η θέση ενός τόπου στην συγκέντρωσή τους και πόσο τα φυσικά φαινόμενα; Και τι ισχύει με την ποιότητα αέρα στα σχολεία;

Τα παραπάνω ερωτήματα ήταν μερικά μόνο από τα όσα θίχτηκαν χθες το μεσημέρι κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων και των αποτελεσμάτων μετρήσεων αέριας ρύπανσης στο δήμο Θέρμης που έγιναν στο 1ο ΓΕΛ Μίκρας, από τον καθηγητή Διευθυντή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Πανεπιστήμιο Πατρών, κ. Ανδρέα Καζαντζίδη.

Είναι η τρίτη χρονιά που υλοποιείται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θέρμης και του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο «Διερεύνηση των χωρικών και χρονικών μεταβολών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων στο Δήμο Θέρμης με έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών» για τη μέτρηση και αξιολόγηση της αέριας ρύπανσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Καζαντζίδης στο «TyposThes»: «Φέτος προστέθηκαν και δύο νέες παράμετροι: τοποθετήθηκε σταθμός στην κεντρική πλατεία Θέρμης όπου μετράει πέρα από τους ρύπους των αυτοκινήτων (πχ οξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα) και τον θόρυβο που αυτά προκαλούν (δηλαδή την ηχορύπανση). Επιπλέον απευθύναμε πρόσκληση για να τοποθετηθούν σταθμοί μέτρησης ρύπανσης μέσα και έξω από σχολικές μονάδες του δήμου. Με τις μετρήσεις που έγιναν σε ένα σχολικό έτος διαπιστώθηκε πως οι συνθήκες ποιότητας αέρα είναι καλύτερες μέσα, απ’ ό,τι έξω από τα σχολεία. Οι μαθητές από τα τέσσερα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από τις μετρήσεις, τόσο στις σχολικές μονάδες, όσο και από τους 25 συνολικά σταθμούς που έχουμε τοποθετήσει σε σημεία του δήμου Θέρμης, ώστε να κάνουν μόνοι τους συγκρίσεις, να επεξεργαστούν τα δεδομένα και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Φυσικά στόχος της ένταξης των σχολείων στο πρόγραμμα είναι να ενθαρρυνθεί και ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδησή τους».

Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση και καθοδήγηση των μαθητών έγινε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετείχαν το 1ο και 2ο ΓΕΛ Μίκρας, Γυμνάσιο Βασιλικών και το 1ο Γυμνάσιο Θέρμης.

Ο κ. Καζαντζίδης πρόσθεσε πως «το θέμα με τα αιωρούμενα σωματίδια έχει ενταθεί μετά την έλευση της οικονομικής κρίσης που άρχισε να γίνεται πιο συχνή η χρήση τζακιών και σομπών και πλέον με την ενεργειακή κρίση και την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, αρκετοί είναι αυτοί που παρέμειναν στην καύση ξύλων ως τρόπο φθηνής θέρμανσης». «Πολύ φοβάμαι πως η καύση ξύλων δεν θα μας αφήσει εύκολα...», συμπλήρωσε.

Εφαρμογή και ιστοσελίδα για τις μετρήσεις

Στο πρακτικό κομμάτι σημείωσε ότι «γίνονται μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων των πολύ μικρών σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 1μm (PM1), των μικρών σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 2.5μm (PM2.5) και των μεγάλων με διάμετρο μέχρι 10μm (PM10). Αρκετά από αυτά ευθύνονται για πολλές ασθένειες επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα υπάρχει η σχετική ιστοσελίδα thermiair.gr και εφαρμογή στο κινητό thermiair όπου μπορεί κανείς να δει τις συνθήκες αέρα και τις συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο».

Πώς επηρεάζουν τα φυσικά φαινόμενα και η τοποθεσία

aiwroumena_thermi.jpg

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων επηρεάζονται από φυσικά φαινόμενα όπως πχ η σκόνη από τη Σαχάρα αυτή την εποχή ή από την χρήση σομπών και τζακιών τον χειμώνα. Επίσης αυξημένες τιμές υπάρχουν συνήθως το βράδυ. Ακόμη ρόλο παίζει και η τοποθεσία ενός χώρου. Πχ σε μια περιοχή όπως τα Βασιλικά που είναι περιτριγυρισμένη από βουνά υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να “εγκλωβιστούν” αιωρούμενα σωματίδια, ενώ αντίθετα σε περιοχές όπως η Καρδία και ο Τρίλοφος που πνέουν δυνατοί άνεμοι οι ρύποι διασπείρονται».

Γενικότερα η εικόνα στο δήμο Θέρμης όπως μας είπε ο καθηγητής «είναι καλή» και δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα από τα αυτοκίνητα, ούτε και ιδιαίτερα από το γεγονός ότι στην γεωγραφική του έκταση υπάρχει και το αεροδρόμιο. Επίσης σχολίασε πως «την περίοδο της πανδημίας και ειδικότερα του λοκντάουν ήταν λογικό να υπάρχει μικρότερη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εισαγγελέας: Ψευδής η καταγγελία της 24χρονης για βιασμό στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη – Καπραβέλος: Οι θάνατοι των 2 παιδιών δεν σχετίζονται με το εμβόλιο

Βενζίνη και diesel: Βρέθηκε βακτήριο που «τρώει» τα καύσιμα στο ρεζερβουάρ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων - Ποιες περιοχές έχουν μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6,8% το τρίτο τρίμηνο του 2024
Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων - Ποιες περιοχές έχουν μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη