Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής ορθοπεδικής χειρουργικής

Διεθνές συνέδριο με κορυφαίους ομιλητές πραγματοποιεί η Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τα σημαντικά επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής ορθοπεδικής χειρουργικής, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση του κλινικού οφέλους για τον ασθενή, αναδεικνύει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής, το οποίο ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή στη Αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή διεθνώς διακεκριμένων επιστημόνων από 14 χώρες του εξωτερικού.

Η ελάχιστη παρέμβαση – πολύ μικρές τομές-, η μικρή νοσηλεία  και η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα ενδοσκοπικών και γενικότερα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στην ορθοπεδική.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής, η Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ορθοπαιδική και Τραυματιολογική Εταιρεία Μακεδονίας-Θράκης διοργάνωσε, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης το «1ο Διεθνές Συνέδριο Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής» με τις υψηλού επιστημονικού κύρους θεματικές να καλύπτουν όλο το φάσμα της Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής με επίκεντρο την βελτιστοποίηση του οφέλους για τον ασθενή, σε όλα τα επίπεδα.

Για πρώτη φορά στην Ελληνική Επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα συνδιάλεξης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των «μεγαλύτερων ονομάτων» της Ορθοπεδικής Χειρουργικής παγκοσμίως, σε επιστημονικό επίπεδο.

Τα πλεονεκτήματα

Η Ορθοπεδική, ως ιατρική ειδικότητα, έχει μεταβληθεί και μεταβάλλεται σημαντικά κατά τα τελευταία έτη. Για το παρόν και το μέλλον των ενδοσκοπικών τεχνικών στην ορθοπεδική καθώς και για τα οφέλη τους, μίλησε ο Δρ. Στέλιος Καπετανάκης, Διευθυντής Α' Ορθοπεδικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.

Όπως είπε στηρίζονται στην ελάχιστη παρέμβαση, δηλαδή μιλάμε για πολύ μικρές τομές, χωρίς να υπάρχει μεγάλη νοσηλεία. Κάποιοι ασθενείς αποδεσμεύονται την ίδια μέρα, πολλές φορές έπειτα από κάποιες ώρες. Επίσης είναι άμεση η κινητοποίηση του ασθενούς που μπορεί να συνεχίσει να περπατάει και με λιγότερο πόνο, ενώ το τρίτο και πιο σημαντικό είναι η άμεση επανένταξη στον εργασιακό του χώρο και στις προηγούμενες δραστηριότητες, τις οποίες δεν μπορούσε να κάνει εξαιτίας του προβλήματός του.

«Οπότε οι ενδοσκοπικές τεχνικές και γενικότερα οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην ορθοπεδική, έχουν χαρακτηριστικά τα οποία άπτονται κυρίως της άμεσης κινητοποίησης, της άμεσης επανένταξης, της ελάχιστης νοσηλείας και της ελάχιστης παρέμβασης», τόνισε ο ίδιος συμπερασματικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο η χώρα μας ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα αυτό, ο κ. Καπετανάκης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και ο Ιατρικός Όμιλος ακολουθεί, εξού και γίνεται το συγκεκριμένο συνέδριο εδώ, με 11 Στρογγυλές Τράπεζες και με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε αυτό». «Τόσο η Α΄’ Ορθοπεδικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης που τυγχάνει να διευθύνω όσο και ο Όμιλος έχουν επενδύσει σε αυτό. Εξου και τα robotics , οι ενδοσκοπικές τεχνικές, η μεταμόσχευση χονδροκυττάρων που γίνεται και στην Ελλάδα και στην κλινική μας». Σε όλα τα παραπάνω, όπως είπε, τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όπως σημείωσε είναι σημαντικό «το να μπορείς να κάνεις ρομποτική χειρουργική στο γόνατο, με ελάχιστη νοσηλεία, άμεση κινητοποίηση ασθενούς και να μπορεί να φύγει μετά από μια μέρα με ολική αρθροπλαστική ενώ παλαιότερα έφευγε μετά από 4 ή 5 ημέρες, να μην έχεις φλεγμονές, να μη μεταγγίζεις αίμα, να κάνεις ενδοσκοπικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης χωρίς να χρειάζεται μεγάλη νοσηλεία».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα εξάλλου από την αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, όπου βλέπουμε ότι ο χόνδρος που δημιουργείται είναι εφάμιλλος του φυσιολογικού.

Οι ενδοσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις εφαρμόζονται κυρίως σε χρόνιες παθήσεις σε αρθρώσεις όπως το γόνατο, το ισχίο […] Στην σπονδυλική στήλη οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις αφορούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας που είναι οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου και οι σπονδυλικές στενώσεις, που αφορούν μεγαλύτερους ασθενείς.

Δείτε στιγμιότυπα από τις δηλώσεις του κ. Καπετανάκη στο βίντεο του TyposThes

Για την αρθροσκοπική αντιμετώπιση των κακώσεων του αγκώνα μίλησε ο Χρήστος Κούκος, διευθυντής του τμήματος εξειδικευμένων αθλητικών κακώσεων στο νοσοκομείο St. Josef στο Βούπερταλ της Γερμανίας. Είμαστε μόνο τρεις – τέσσερις στην Ευρώπη που χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνικές. Αποκαθιστούμε τη σταθερότητα του αγκώνα με αρθροσκοπικές τεχνικές, κάνοντας μία συρραφή είτε στον έσω είτε στον έξω πλάγιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι μια τέτοια επέμβαση διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη και στους απλούς ασθενείς.

Δείτε μέρος της δήλωσης του κ. Κούκου στο περιθώριο του συνεδρίου

O Michael Hess, χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Λονδίνο, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δυστυχώς, αυτήν την στιγμή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική δεν είναι πολύ διαδεδομένη σε όλες τις χώρες, όμως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνεται όλο και πιο πολύ στο μέλλον και ότι θα ακολουθήσουν και νέες τεχνικές.

Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα, είπε πως είναι κυρίως ότι δεν κόβονται μυς ή άλλες δομές και το κυριότερο ότι αυτό γίνεται χωρίς γενική αναισθησία. Ο ίδιος κάνει τις επεμβάσεις του με μέθη, ενώ και η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη.

Ο Peter Van Daele, ενδοσκοπικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης από το Βέλγιο μίλησε για την επέμβαση που πραγματοποιεί και η οποία δε γίνεται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα.

Δείτε στιγμιότυπα των δηλώσεων των κ. Peter Van Daele και Michael Hess (κατά σειρά) που έγιναν στα αγγλικά

Καλαφάτης: Σημαντική διοργάνωση για τη Θεσσαλονίκη

Στη σημασία της διοργάνωσης υψηλού επιπέδου διοργανώσεων για τη Θεσσαλονίκη, στάθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, το απόγευμα της Παρασκευής.

«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, μια δράση που ενδυναμώνει την εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης ως κέντρου εξωστρέφειας, ως σημείο δημιουργίας πολύ σημαντικών επιστημονικών συνεδρίων και ως σημείο ευρύτερου επιστημονικού διαλόγου», τόνισε ο κ. Καλαφάτης, συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία δυο χρόνια από την κυβέρνηση για να καταστεί η Θεσσαλονίκη κόμβος καινοτομίας, εξωστρέφειας και πρωτοποριακής εκπαίδευσης και σημείο αναφοράς επιστημόνων από όλο τον κόσμο, δυναμώνει μέρα με τη μέρα».

Μεταξύ άλλων είπε ότι τέτοια συνέδρια στα οποία συμμετέχουν επιστήμονες παγκοσμίου επιπέδου συμβάλλουν από τη μία στην πρόοδο της επιστήμης και από την άλλη δίνουν την ευκαιρία στην πόλη να δυναμώσει το «brand» της ως σημαντικού κόμβου συνεδριακού τουρισμού, τώρα που όπως είπε ανοίγεται μια «καινούργια κανονική κανονικότητα». Με την ευκαιρία έδωσε για μια ακόμη φορά τα συγχαρητήριά του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τον σημαντικό αγώνα που έδωσαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντιμετώπιση των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πρώτη Στρογγυλή Τράπεζα του Συνεδρίου αφορούσε την Ελάχιστα Επεμβατική Αντιμετώπιση των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης. Με βάση την υπάρχουσα σημαντική χειρουργική εμπειρία από την διενέργεια ενδοσκοπικών, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών για ένα σημαντικό εύρος των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, όπως επίσης και την διενέργεια μεγάλου αριθμού επιτυχημένων αρθροσκοπικών επεμβάσεων για μία πλειάδα ορθοπεδικών παθήσεων άλλων αρθρώσεων (όπως π.χ. του γόνατος ή του ώμου) στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, και, σε συμφωνία πάντα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα πλεονεκτήματα της Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής καθίστανται πλέον εμφανή σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Οι ελάχιστα επεμβατικές αυτές τεχνικές χαρακτηρίζονται από ελάχιστη διεγχειρητική απώλεια αίματος, εξαιρετικά μικρό μέγεθος τομής δέρματος και χειρουργικού τραύματος, σημαντικά μικρότερο χρόνο χειρουργείου συγκριτικά με συμβατικές τεχνικές, κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Ένα επιπρόσθετο αξιοσημείωτο πλεονέκτημα της πλειοψηφίας των τεχνικών αυτών είναι η δυνατότητα διενέργειας χωρίς τη χορήγηση γενικής αναισθησίας, γεγονός υψίστης σημασίας σε ασθενείς για τους οποίους η γενική αναισθησία θα εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους, όπως ηλικιωμένοι ασθενείς με συνυπάρχουσες καρδιαγγειακές (π.χ. Στεφανιαία Νόσος, Καρδιακή Ανεπάρκεια), αναπνευστικές (π.χ. ΧΑΠ, Αναπνευστική Ανεπάρκεια) ή νευροεκφυλιστικές (π.χ. νόσος Parkinson) παθήσεις. Στην Στρογγυλή Τράπεζα της Σπονδυλικής Στήλης επρόκειτο να συζητηθούν επίσης διεξοδικά τα κλινικά οφέλη της διαδερμικής, ατραυματικής και ελάχιστα επεμβατικής αντιμετώπισης των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης με τις τεχνικές της Σπονδυλοπλαστικής-Κυφοπλαστικής, οι οποίες εγγυώνται την άμεση απελευθέρωση των ασθενών από τον σχετιζόμενο με τον κάταγμα πόνο όπως επίσης και την άμεση κινητοποίηση χωρίς την ανάγκη χρήσης νάρθηκα μετεγχειρητικά, όπως επίσης και τα πλεονεκτήματα της Ελάχιστα Επεμβατικής Σπονδυλοδεσίας, η οποία σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο ιστικό τραύμα και διεγχειρητική αιμορραγία, προσφέροντας τη δυνατότητα εξιτηρίου ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, με ευχερή και ταχεία επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

synedrio-diavalkaniko1.jpg

Αντιμετώπιση των εκφυλιστικών παθήσεων του γόνατος

Όσον αφορά την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση των εκφυλιστικών παθήσεων του γόνατος, ιδιαίτερη έμφαση επρόκειτο να δοθεί στα αποτελέσματα της εφαρμογής αναγεννητικών-βιολογικών θεραπειών στο πλαίσιο της ελάχιστα επεμβατικής αρθροσκοπικής χειρουργικής, οι οποίες εφαρμόζονται ευρέως στην Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ομάδας των θεραπευτικών αυτών προσεγγίσεων αποτελεί η τεχνική της αυτόλογης μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων (AutoCartTM), η οποία συνίσταται την συλλογή υγιούς χόνδρου του ασθενούς από μη φορτιζόμενες επιφάνειες του γόνατος και την εν συνεχεία χρήση του, σε συνδυασμό με αυτόλογη θρομβίνη (πρωτεΐνη του αίματος η οποία συλλέγεται από το αίμα του ίδιου του ασθενή και χρησιμοποιείται ως «κόλλα»), σε πάσχουσες περιοχές με παρουσία χόνδρινων ελλειμμάτων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η παρούσα τεχνική μπορεί να διενεργηθεί στο πλαίσιο μίας μόνο ελάχιστα επεμβατικής αρθροσκοπικής επέμβασης του γόνατος, διαθέτοντας τα κλασικά πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών τα οποία αναφέρθηκαν ανωτέρω, σε συνδυασμό με την πρακτικά μηδενική πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών παθήσεων και απόρριψης του μοσχεύματος, λόγω της αυτόλογης φύσης του (του γεγονότος δηλαδή ότι προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή).

Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συζητηθούν επίσης τα οφέλη σύγχρονων, καινοτόμων και ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών της Ορθοπεδικής Χειρουργικής όπως η Πρόσθια Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική του Ισχίου (AMIS), η Ρομποτική Χειρουργική του Γόνατος, όπως και ο ρόλος άλλων Βιολογικών-Αναγεννητικών Παραγόντων (όπως π.χ. το Πλούσιο σε Αιμοπετάλια Πλάσμα-PRP), οι οποίοι μπορούν να συλλεχθούν από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, προσφέροντας βέλτιστα κλινικά οφέλη σε πολλαπλές συχνές ορθοπεδικές παθήσεις, εκφυλιστικού και μη τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ