Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη - Έλενα Ράπτη: Στο Ωραιόκαστρο η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» (ΦΩΤΟ)

Για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης - Εκδήλωση στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου

Για το μυστικό της Νίκης, την περιπέτεια του Βίκτωρα, για την Κίκο και το φωτοσκορπούλι και για ιστορίες κινουμένων σχεδίων που στοχεύουν στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μίλησε η Έλενα Ράπτη, βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης και συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο και Γονέων και Κηδεμόνων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ο οποίος συζήτησε με την κ. Ράπτη σχετικά με την επέκταση της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ωραιοκάστρου, ώστε να ενημερωθούν περισσότεροι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

«Η κοινωνία μας τον τελευταίο καιρό δυστυχώς αντιμετωπίζει αρκετά φαινόμενα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για αυτά τα ζητήματα, να ξέρουμε για το τί πρέπει να πράξουμε εμείς ως δημοτική αρχή σε θεσμικό επίπεδο, καθώς επίσης οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται όλα αυτά τα πολύ άσχημα και νοσηρά φαινόμενα», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Τσακίρης.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην κ. Ράπτη για το έργο της στον ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης και τόνισε πως η δημοτική αρχή στέκεται αρωγός στην προσπάθειά της.

Η κ. Ράπτη ευχαρίστησε τον κ. Τσακίρη και ανέφερε ότι ως συντονίστρια της καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» θα είναι παρούσα στα σχολεία του Δήμου Ωραιοκάστρου, ώστε να ενημερωθούν ολοένα και περισσότεροι για τα εργαλεία που υπάρχουν σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

ena_sta_pente_kampania_oraiokastro_2.jpeg

 

Η εκδήλωση στο 3ο Δημοτικό Σχολείο

Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, Παρασκευή Ματαυτσή. Καλωσόρισε την κ. Ράπτη και τον κ. Τσακίρη και τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης με στόχο την προστασία των παιδιών.

Στη συνέχεια η κ. Ράπτη παρουσίασε τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ».

Παρουσίασε στους μαθητές ιστορίες κινουμένων σχεδίων, το μυστικό της Νίκης και την περιπέτεια του Βίκτωρα, που διδάσκουν απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.

ena_sta_pente_kampania_oraiokastro_3.jpeg

Επίσης, μίλησε για τον «Κανόνα του εσωρούχου», ο οποίος ορίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από τα εσώρουχά του. Και αντίστοιχα, ότι ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίζουν το σώμα άλλων παιδιών σε αυτά τα σημεία.

Η κ. Ράπτη μίλησε και για άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, όπως για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύονται κατά την περιήγησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, για το ότι το σώμα των παιδιών τούς ανήκει, για τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα ή χάδι και για πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει χωρίς την άδειά τους. Τα παιδιά, όταν νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους πρέπει να ενημερώσουν άμεσα κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται», τόνισε η συντονίστρια της καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», Έλενα Ράπτη.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Λάζαρος Γρηγοριάδης, υπαστυνόμος Β΄ από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν αναλυτικά για την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: 

https://www.enastapente.gr/el

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.

ena_sta_pente_kampania_oraiokastro_4.jpeg

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Έκτακτο για βροχές – εξπρές με χαλάζι: Οι περιοχές που χαλάει αύριο ο καιρός

Κάλπες μετά από 3 χρόνια στα πανεπιστήμια – Αύριο οι φοιτητικές εκλογές

Κατάθεση – σοκ στη δίκη Φιλιππίδη: Μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Λιγότερες διαγραφές, αλλά και εγγραφές το πρώτο εξάμηνο για το ΒΕΘ
«Δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για αύξηση των λουκέτων λόγω της ενεργειακής κρίσης» τονίζει το Επιμελητήριο
Θεσσαλονίκη: Λιγότερες διαγραφές, αλλά και εγγραφές το πρώτο εξάμηνο για το ΒΕΘ
Η Ίος απέκτησε νέο έθιμο: Πίνεις σφινάκι και σε… χαστουκίζει η μπαργούμαν! (VIDEO)
Σε κάποια μαγαζιά επιλέγεις με τι θες να σε χτυπήσουν – Επιστρατεύουν από σφυριά και πινακίδες μέχρι και... πυροσβεστήρες
Η Ίος απέκτησε νέο έθιμο: Πίνεις σφινάκι και σε… χαστουκίζει η μπαργούμαν! (VIDEO)