Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η δυναμική της καινοτομίας της Β. Ελλάδας στο επίκεντρο συνεδρίου

Διήμερο συνέδριο - Παρασκευή 27 Μαΐου και το Σάββατο 28 Μαΐου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στις 10:30 π.μ.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

H εξέλιξη της καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα μέσα στην περίοδο της πανδημίας και οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, οι  φορείς που υποστηρίζουν την προσπάθεια ομάδων και επιχειρήσεων να καινοτομήσουν, η σημασία των συνεργειών αλλά και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι μερικά από τα θέματα που θα τεθούν σε διήμερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου και το Σάββατο 28 Μαΐου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο «Η Καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν 3.0» διοργανώνεται για τρίτη φορά, ωστόσο, λόγω πανδημίας, φέτος είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται δια ζώσης με τους διοργανωτές να προσδοκούν ένα ακόμη πιο δυναμικό αποτέλεσμα καθώς η δικτύωση αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς της πρωτοβουλίας.

Η διημερίδα για την οποία συνεργάζονται 11 φορείς, απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για το θέμα και το κεντρικό event θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου, όπως ανέφερε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Αντώνης Ηλίας, συντονιστής του OK!Thess. 

Θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών φορέων που υποστηρίζουν την καινοτομία, από όλη τη χώρα, εκπροσώπων εταιρειών start-ups, επενδυτικών οργανισμών, θεσμικών φορέων κ.ά.  Πάνω από 30 φορείς έρχονται από την Αθήνα, ενώ συνολικά θα συμμετέχουν στο διήμερο 145 ομιλητές, θα γίνουν πολλά πάνελ, με διάφορες θεματικές αλλά και 12 workshops με στόχο να αναδειχθούν οι δυνάμεις του ελληνικού οικοσυστήματος.

Ειδικότερα, η ημερίδα συνδιοργανώνεται για τρίτη χρονιά από το  πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon και την Bayer Ηellas.

 «Η διασύνδεση της έρευνας του πανεπιστημίου με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόζει το ΑΠΘ. Η μεταφορά τεχνολογίας και η καινοτομία βρίσκονται πολύ ψηλά τις προτεραιότητες της διοίκησης», τόνισε η Έρη Τόκα, Υπεύθυνη Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη συνεργασιών και κοινών πρωτοβουλιών των πανεπιστημίων της περιοχής και των ερευνητικών κέντρων με βιομηχανικούς, επιχειρηματικούς και θεσμικούς φορείς κρίνεται απαραίτητη προκειμένου  να οικοδομηθεί ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας προς όφελος της Β. Ελλάδας και της χώρας γενικότερα.

Σχετικά με το ΑΠΘ είπε ότι εκτός από τη διεθνή απήχηση που έχει επιστημονικά έχει και μια πολύ έντονη ερευνητική δραστηριότητα στην οποία απασχολούνται πάνω από 10.000 ερευνητές, ενώ τόνισε ότι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του ΑΠΘ τροφοδοτεί όλες τις νέες επενδύσεις στην περιοχή (όπως Cisco, Pfizer, Deloitte κ.α). Επίσης η ωριμότητά μας στην μεταφορά τεχνολογίας και τελικά η συμβολή στο ΑΕΠ της περιοχής τεκμηριώνουν με το παραπάνω το ρόλο που αναλογεί στο ΑΠΘ, πρόσθεσε. Ανέφερε ότι το 25% τουλάχιστον της χρηματοδότησης της έρευνας στο πανεπιστήμιο προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ΑΠΘ έχει αναπτύξει ένα πολύ ευρύ φάσμα βιομηχανικών συνεργασιών. Την τελευταία 5ετία έχουν υλοποιηθεί γύρω στα 3.000 βιομηχανικά και ιδιωτικά έργα στο ΑΠΘ με τα έσοδα από αυτές τις συνεργασίες να φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε. Αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση τεχνοβλαστών στην οποία το ΑΠΘ πρωτοπορεί. Τα τελευταία 10 χρόνια ιδρύθηκαν 15 τεχνοβλαστοί. Μάλιστα μόνο το τελευταίο 3μηνο εγκρίθηκε η ίδρυση 4 νέων, στο πλαίσιο νέου νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Ο Χρήστος Πανταζής, Διευθυντής Δικτύου Εθνικής Τράπεζας τόνισε πως "νιώθουμε περήφανοι που μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τρεις κεντρικούς φορείς της Β. Ελλάδος έχει καταφέρει να συσπειρώσει το σύνολο της καινοτομίας της Β. Ελλάδας και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φορέων της Αθήνας, που συμμετέχουν σε αυτήν ενεργά". Έχει καθιερωθεί ως το ετήσιο βαρόμετρο της καινοτομίας, καθώς καλύπτει την καινοτομία σε όλους τους τομείς και σε όλα τα μεγέθη της επιχειρηματικότητας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σχετικά με τη διοργάνωση. «Από την πλευρά μας, ως τράπεζα, είμαστε πολύ υπερήφανοι για τις καινοτομίες που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια. Στο χώρο της ψηφιακής τραπεζικής έχουμε γίνει το σημείο αναφοράς στην ελληνική αγορά», όπως τόνισε, σημειώνοντας τις πρωτιές της τράπεζας στο ψηφιακό onboarding των επιχειρήσεων και το ψηφιακό επιχειρηματικό δάνειο, τη συνολικά βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη στην τραπεζική μέσω του mobile banking, καθώς και την ηγετική θέση της τράπεζας στις εφαρμογές διασύνδεσης συστημάτων πληρωμών επιχειρήσεων. Παράλληλα ανέφερε ότι η τράπεζα προχώρησε σε στρατηγικές συνεργασίες, με κυριότερη αυτήν με την εταιρία EVO, στο χώρο των καρτών και της διαχείρισης πληρωμών, στοχεύοντας τα επόμενα χρόνια να φέρει καινοτομίες στην ελληνική αγορά σε έναν επιχειρηματικό χώρο που αναπτύσσεται ραγδαία.

Η κ. Δώρα Τραχανά, εκπρόσωπος του Uni.fund και του Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην τοποθέτησή της επεσήμανε ότι το Uni.fund με έδρα την Αθήνα επενδύει κυρίως σε seed και pre-seed εταιρίες ενώ εστιάζει ιδιαίτερα στο κομμάτι της μεταφοράς τεχνολογία. Ένα μεγάλο μέρος του portfolio μας έρχεται από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα όπως είπε. Το Uni.fund ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και έχει ολοκληρώσει 23 επενδύσεις μέχρι στιγμής. Μέσα στη χρονιά θα αρχίσει να λειτουργεί και ένα δεύτερο fund δικό μας, πρόσθεσε. Σχετικά με το ACEin εξήγησε ότι είναι θερμοκοιτίδα, το Κέντρο καινοτομίας του Οικονομικού πανεπιστημίου ουσιαστικά, που έχει στόχο να υποστηρίξει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και ομάδες που δεν προέρχονται μόνο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αλλά ευρύτερα. Είναι μια από τις πρώτες θερμοκοιτίδες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο ενός πανεπιστημίου, λειτουργεί από το 2014 και τα τελευταία 8 χρόνια έχει υποστηρίξει πάνω από 200 ομάδες που προέρχονται από το πανεπιστήμιο και πολλές ακόμα που προέρχονται από την αγορά.

Ο εκπρόσωπος του Endeavor Greece κ. Περικλής Βασιλειάδης αναφέρθηκε στους σκοπούς της τονίζοντας ότι βασικό κομμάτι της αποστολής της είναι να βρίσκει τα επόμενα success stories και τους πιο high impact entrepreneurs. «Βλέπουμε πολύ ενεργό το κομμάτι τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Β. Ελλάδας γενικότερα και έχουμε ήδη κάποιες εταιρίες στο χαρτοφυλάκιό μας», όπως είπε.

Τέλος η Σόνια Μουσαβερέ  εκπρόσωπος της Bayer έκανε λόγο για μια εταιρία που προσπαθεί να προσφέρει τις πλέον καινοτόμες λύσεις  για την υγεία και τη γεωργία. «Σε αυτούς του δυο τομείς που έχουμε εξειδίκευση, αναζητούμε συνεργασίες και λύσεις που μπορεί να προέρχονται είτε από νεοφυείς επιχειρήσεις είτε από πανεπιστήμια και ανεξάρτητους ερευνητές, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες νέες ανάγκες».» Συμμετέχουμε σε φόρουμ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας θέλοντας να ακούσουμε πρωτοπόρες ιδέες και να μιλήσουμε για τον πρώτο επιταχυντή στην Ελλάδα από μια εταιρία βιοεπιστημών όπως η δική μας, το level up καθώς και για τον πρώτο επιταχυντή πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, τον G4A Generator  για λύσεις ψηφιακής υγείας», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του OK!Thess ο κ. Αντώνης Ηλίας, στάθηκε στη σημασία τη διατήρησης και ενίσχυσης των συνεργασιών που υπάρχουν με όλους αυτούς τους σημαντικούς φορείς σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο σημειώνεται πρόοδος σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης βλέπουμε ότι το ευρύτερο αντικείμενο τίθεται στο επίκεντρο. Δικός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν αυτήν την προσπάθεια καθώς μέσω τέτοιων ενεργειών θα επωφεληθεί και το start-up οικοσύστημα στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε.

Τα πάνελς

Αναλυτικά, τα πάνελς της διημερίδας αφορούν τις παρακάτω θεματικές:

Παρασκευή 27.05

▪ Δράσεις πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων

▪ Η Δράση Διεθνών Εταιρειών στο Οικοσύστημα της Β. Ελλάδας

▪ ThessIntec

▪ Θεσμικοί φορείς υποστήριξης Καινοτομίας

▪ Τα funds στο Growth

▪ Ο ρόλος εδραιωμένων επιχειρήσεων στην οικονομία της καινοτομίας

▪ Δίκτυα Μεταφοράς Τεχνολογίας σε Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα

▪ Manufacturing εταιρείες

▪ Θεσμικοί φορείς και πρωτοβουλίες υποστήριξης Καινοτομίας

▪ Ο ρόλος των επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων στο οικοσύστημα καινοτομίας

▪ Early Stage Startups

▪ F&B εταιρείες

 Σάββατο 28.05

▪ Δομές Υποστήριξης Καινοτομίας στα πρώιμα στάδια

▪ Διαγωνισμοί Καινοτομίας

▪ Μικρό-Χρηματοδότηση στα πρώιμα στάδια

▪ Οι επενδύσεις των funds στη Β. Ελλάδα

▪ Ελληνικοί και Διεθνείς φορείς χρηματοδότησης  

▪ Η καινοτομία στους κάθετους τομείς

▪ Εndeavor Τεχνολογικές εταιρείες

▪ Spin off

▪ Spin off ΑΠΘ

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μπορείτε να γραφτείτε εδώ.

nbg_20_1.png

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πετροπόλεμος με φοιτητές και ΜΑΤ - Πεδίο μάχης το ΑΠΘ (VIDEO)

Τσαβούσογλου: «Δεν μπλοφάρουμε για την αποστρατικοποίηση των νησιών»

Πλεύρης: Δύο σενάρια για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού από το Σεπτέμβριο (VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο