Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μπαίνουν ραντάρ στο Σέιχ Σου - Θα εντοπίζουν έγκαιρα φωτιές

Έναρξη αντιπυρικής περιόδου με επιφυλακή από όλες τις υπηρεσίες – Άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού στο δάσος

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για τα ραντάρ που θα τοποθετηθούν στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης ώστε να εντοπίζουν εγκαίρως μια φωτιά, προτού επεκταθεί και εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν εντός του καλοκαιριού.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπυρική περίοδο  ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει καθαρισμοί στο Σέιχ Σου, όπως δήλωσε στο TyposThes Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπάμπης Στεργιάδης.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι άρχισαν οι καθαρισμοί στο δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Anti-Nero» του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την προστασία των δασών και την συντήρηση του δασικού πλούτου της χώρας.

«Η ετοιμότητα των φορέων που ασχολούνται με το θέμα της δασοπυρόσβεσης, Πυροσβεστική, αστυνομία, ΕΚΑΒ και λοιποί φορείς είναι στο 90% αυτήν την στιγμή. Υπάρχουν ανεπτυγμένες δυνάμεις και στο Σέιχ Σου και σε όλα τα επικίνδυνα σημεία», όπως δηλώνει στον «Τ.Θ.» ο κ. Στεργιάδης. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να συνδράμει με μηχανήματα έργου και ότι άλλο ζητηθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς και εφόσον ζητηθεί. Ήδη από τον Απρίλιο είχαμε κάποιες πυρκαγιές, όπως για παράδειγμα στη Φούρκα Χαλκιδικής αλλά και κάποιες μικρότερες σε άλλα σημεία της Κ. Μακεδονίας οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, τα πτητικά μέσα που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», έχουν ήδη ξεκινήσει πτήσεις και συνδράμουν όποτε χρειαστεί. Πρόκειται για τρία καναντέρ και πρόκειται να ενισχυθούν και με ένα ελικόπτερο μέσα στον Ιούνιο. Επίσης συνεχίζονται κανονικά οι λοιπές εργασίες που γίνονται από την περιφέρεια και αφορούν σε καθαρισμούς ρεμάτων, δασικών οδών κλπ. σε όλη την Κ. Μακεδονία και ιδιαίτερα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία που έχουν πευκοδάση.

Σε ότι αφορά τα ραντάρ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης και υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο που είναι εταιρία στην Αθήνα, η οποία ξεκίνησε ήδη την κατασκευή του. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν σταδιακά οι διαδικασίες για οριοθέτηση της περιοχής εγκατάστασης ώστε να αρχίσει η τοποθέτηση των κεραιών που θα έχουν πάνω το ραντάρ  για να λειτουργήσει το σύστημα. Η πυροσβεστική που ούτως ή άλλως έχει 24ωρη παρακολούθηση με το ανάλογο προσωπικό θα λαμβάνει άμεσα την πληροφορία σε ενδεχόμενο περιστατικό και να επιλαμβάνεται με την αποστολή πυροσβεστικών οχημάτων.

Ερωτηθείς για το κύμα ζέστης  που πλήττει τη χώρα μας ο κ. Στεργιάδης τόνισε (σ.σ. η συνέντευξη έγινε την Παρασκευή) ότι πιθανόν σήμερα να έχουμε μια πτώση της θερμοκρασίας και κάποιες βροχές. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ξεκινάει το καλοκαίρι, το οποίο από ότι διαφαίνεται θα είναι θερμό και αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή και υπ’ ατμόν.

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε, δια ζώσης για πρώτη φορά μετά την πανδημία, η 3η Ειδική Συνεδρίαση  του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου 2022, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Στεργιάδης επισήμανε πως τα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής προστασίας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι τα πευκοδάση της Χαλκιδικής και το Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης.

Τόνισε ότι έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «το σύστημα με τα ραντάρ ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών θα τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιρού, όπως είχαν υποσχεθεί και ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Πατουλίδου: Νέα προσέγγιση με επίκεντρο την πρόληψη

Η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου δήλωσε:

Έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την προστασία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.  Τομή όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση των προβλημάτων που "ίσως" αντιμετωπίσουμε.  Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση, με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό. Τα έργα που συντονίζω στους Δήμους της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, έχουν ως στόχο να προλάβουν ή και να διορθώσουν τις συνέπειες μιας θεομηνίας, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο. Σκοπός όλων μας, είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Υπάρχει εμπειρία  στον σχεδιασμό και τον συντονισμό από τα προηγούμενα έτη. Αυτή η εμπειρία μας δίνει την δυναμική να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Κάθε μέρα που περνάει χτίζουμε ένα τοίχος ασφάλειας για τον πολίτη και την περιουσία του.

Ποια θέματα εξετάστηκαν

Τα θέματα που εξετάστηκαν στο Συντονιστικό, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ’ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ” της  Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.Μ., αφορούσαν:

-την ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών,

-την ετοιμότητα των Περιφερειακών Ενοτήτων  στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ”, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ”, με έμφαση στις διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών,

-τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,

-την ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές,

-τη λήψη απόφασης για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στην περιοχή ευθύνης τους, μετά την έκδοση απόφασης του  Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και την απόφαση εξουσιοδότησης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,

-καθώς και κάθε άλλο θέμα που κρίνεται απαραίτητο και αφορά τη λήψη και υλοποίηση προληπτικών μέτρων και δράσεων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί άσκηση επί χάρτου στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου, όπως ορίζει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας,  σε συνεργασία με την πυροσβεστική και όλους τους συναρμόδιους φορείς, η οποία θα κλείσει την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Πρόσκαιρη αλλαγή καιρού σήμερα με βροχές και χαλάζι - Η πρόγνωση για Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη - «Tin Soldier»: Ο Ντε Νίρο έφυγε... ήρθε ο γιος του Κλιντ Ίστγουντ

Βραβεία FNL: Αυτά είναι τα «αστεράτα» εστιατόρια σε Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη

RYANAIR: Εισιτήρια από 14 ευρώ για 14 καλοκαιρινές πτήσεις από Θεσσαλονίκη

Σουπερμάρκετ: Καλπάζει η τιμή για χαρτιά υγείας, μακαρόνια – Πίνακας με 9 προϊόντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες
Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας θα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων αφού έχασε τη νομική διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου
Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες