Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το πρώτο 100% πράσινο θερμοκήπιο στον κόσμο είναι στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Το θερμοκήπιο βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης

Ένα 100% ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας Organic Electronic Technologies, λειτουργεί στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο που λειτουργεί 100% με ΑΠΕ, το οποίο παράγει , αυξάνει την ποσότητα και βελτιώνει ταυτόχρονα την ποιότητα στην παραγωγή υδροπονικής τομάτας.

Το θερμοκήπιο λειτουργεί με αυτόνομα ενεργειακά συστήματα εύκαμπτων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα , σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες.

Το ολοκληρωμένο αυτό αυτόνομο ενεργειακά σύστημα, μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών που περιλαμβάνει στρατιωτικές αποστολές ή εγκαταστάσεις, σε νησιά για την παραγωγή ενέργειας , αλλά και αγροτικών προϊόντων, σε απομακρυσμένους από αστικά κέντρα οικισμούς, αλλά και σε οικισμούς στέγασης μεταναστών κ.ά 

Πώς λειτουργεί

Το πλήρως αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο ξεκίνησε τη λειτουργία του σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2021 σε έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Θέρμης και παράγει υδροπονική τομάτα.

Από τα έως τώρα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής προσπάθειας διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί έως και 30%, αναλόγως με το πόσα φωτοβολταϊκά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της στέγης του θερμοκηπίου. Στο θερμοκήπιο ελέγχονται και άλλες παράμετροι, όπως οι αυτοματισμοί, ο περιορισμός της ακτινοβολίας, η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων πηγών ενέργειας, ο προσανατολισμός της εγκατάστασης κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς παράγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Organic Electronic Technologies.

«Το πειραματικό θερμοκήπιο θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα σε μια σειρά επαγγελματίες. Για παράδειγμα σε αυτούς που κατασκευάζουν θερμοκήπια, αυτούς που παράγουν ενέργεια μέσω φωτοβολταικών, αλλά και σε επαγγελματίες αγρότες, δηλαδή αφορά όλη την αλυσίδα, από τον παραγωγό ενέργειας, μέχρι τον αγρότη», όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A, Στέργιος Λογοθετίδης.

tomates.jpg

Το θερμοκήπιο λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος της ΓΓΕΚ, Agrores και υποστηρίζεται σε ποσοστό 100% από ΑΠΕ .

Για την κατασκευή και λειτουργία του συνεργάστηκαν τρεις ελληνικές εταιρείες, οι οποίες εξειδικεύονται στην κατασκευή θερμοκηπίων και στην εγκατάσταση ενεργειακών πηγών σε πραγματικές συνθήκες.

Το θερμοκήπιο λειτουργεί αυτοματοποιημένα με τα φωτοβολταϊκά της ελληνικής εταιρείας ΟΕΤ στην σκεπή και χωρίς να λαμβάνει ενέργεια από κάποια άλλη εξωτερική πηγή.

Τα ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά βρίσκονται εγκαταστημένα στην οροφή του θερμοκηπίου για την παραγωγή ενέργειας, την σκίαση κατά την περίοδο της έντονης ακτινοβολίας, αλλά και για την αποκοπή της βλαβερής UV ακτινοβολίας για τα φυτά και το περιβάλλον του , προκειμένου να μελετηθεί η επίδρασή τους στο μικροκλίμα του χώρου , αλλά και στην φυτική παραγωγή.

Το πρωτοποριακό , πλήρως αυτόνομο off-grid σύστημα, θα παράγει 12 μήνες το χρόνο θερμοκηπιακή υδροπονική τομάτα και έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συμπληρωματικά για την απρόσκοπτη λειτουργία του, χρησιμοποιούνται και άλλες ΑΠΕ, και γι αυτό υπάρχει εγκαταστημένη ανεμογεννήτρια, ενώ στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας ως δευτερογενές καύσιμο και χρησιμοποιημένα λάδια.

Τα οφέλη λειτουργίας του «πράσινου» πλήρως αυτοματοποιημένου θερμοκηπίου είναι πολλά, ιδίως σε μία περίοδο που το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα για όλους τους παραγωγικούς τομείς .

Η πλήρης εκμετάλλευση της ενέργειας επιτρέπει τη λειτουργία του θερμοκηπίου για το διπλάσιο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει το σκηνικό στην υπόθεση Μπίκα – Τι υποστηρίζει η πλευρά της

Μητσοτάκης: Εμείς είμαστε χωρίς κουκούλες και βαριοπούλες όπως στην Θεσσαλονίκη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αυτόματες πόρτες στους σταθμούς του μέλλοντος (VIDEO)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ