Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η «Αλκίππη» θα καθαρίζει τον Θερμαϊκό 8 φορές το μήνα (ΦΩΤΟ)

Σε μόνιμη και τακτική βάση ο καθαρισμός του Θερμαϊκού από το αντιρρυπαντικό σκάφος "Αλκίππη"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Σε τακτική και μόνιμη βάση θα γίνεται πλέον ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου με το αντιρρυπαντικό σκάφος "Αλκίππη", κάτι που ζητούσαν εδώ και καιρό οι φορείς της πόλης. 

Σε πρώτη φάση θα βγαίνει τουλάχιστον 8 φορές το μήνα (δυο φορές την εβδομάδα), όπως τονίστηκε σήμερα από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) κ. Σταυρό Καλαφάτη και από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά που βρέθηκαν στην παλιά παραλία, για να επί θεωρήσουν τη δράση της "Αλκίππης". Μάλιστα συνοδευόμενοι από την επικεφαλής του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου και τον κ. Γιώργο Παλάντζα, πολιτικό μηχανικό και υπεύθυνο Περιβάλλοντος της North Aegean Slops που έχει τη διαχείριση του σκάφους, ανέβηκαν στο σκάφος και είδαν από κοντά τη διαδικασία περισυλλογής σκουπιδιών από την επιφάνεια του Θερμαϊκού.

katharismos-thermaikos-alkippi_5.jpg

Τουλάχιστον 200 κιλά σκουπίδια μαζεύονται από την επιφάνεια της θάλασσας καθημερινά όπως είπε ο κ. Παλάντζας, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα είχαν καταλήξει στις αμμουδιές όλου του παράκτιου μετώπου από την Αγία Τριάδα μέχρι και το λιμάνι. 

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), βάζουμε τέλος στην αγωνία των φορέων για το αν και πότε θα ξεκινήσει ο καθαρισμός του Θερμαϊκού με το σχετικό πλοιάριο. 

Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα γιατί μετά από μια πολύ καλή συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά υλοποιείται πλέον ένα έργο σε μόνιμη και τακτική βάση. Σταματάει η επετεια που υπήρχε για να λυθούν ζητήματα όπως αυτά του καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασκεί πράσινες πολιτικές και φέρνει αποτελέσματα στην πράξη, είπε μεταξύ άλλων. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, ουσιαστικά μπαίνει σε εφαρμογή η μόνιμη και τακτική επιχείρηση του Θερμαϊκού σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Στα ζητήματα του περιβάλλοντος δεν αφήνουμε μετέωρα τα βήματα μας τόνισε ο κ. Καλαφάτης. 

Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ζητήματα του Θερμαϊκού αλλά και τις λύσεις που απαιτούνται και σημείωσε ότι το υπουργείο ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρωτοβουλία και απόφαση του κ. Καλαφάτη για προληπτικούς καθαρισμούς σε μόνιμη βάση. Τουλάχιστον οκτώ φορές το μήνα το ειδικά εξοπλισμένο καραβάκι θα πηγαινοέρχεται από το δέλτα του Αξιού μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και θα μαζεύει επιπλέοντα απορρίμματα και πλαστικά. Ο κ. Αμυράς υπογράμμισε τη σημασία να μαζεύονται τα πλαστικά δεδομένου ότι διασπώνται σε μικροπλαστικά, πέφτουν στο βυθό και διαλύουν εκεί τα οικοσυστήματα. Αναφερόμενος στο όνομα του σκάφους είπε ο το η Αλκιππη ήταν η προστάτιδα και συνοδός της Ωραίας Ελένης στις διάφορες περιπέτειες που είχε. "Οπότε η Αλκιππη θα είναι τώρα συνοδός της Ωραίας Θεσσαλονίκης", τόνισε χαρακτηριστικά. 

Δείτε τις σχετικές δηλώσεις

«Το πρόβλημα της ρύπανσης ειδικά από στερεά απόβλητα στον Θερμαϊκό είναι πολύ έντονο ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές», είπε η πρόεδρος του Δ. Σ. του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Μαρία Παπαδοπούλου, τονίζοντας τη σημασία του καθαρισμού.

Τόνισε πως φέτος ήδη τρέχει μία σύμβαση με καραβάκι για να γίνεται καθαρισμός δυο φορές την εβδομάδα, μία προς τα ανατολικά και μία προς τα δυτικά, ενώ πλέον δίνεται μια πιο συστηματική λύση και «για τα επόμενα τρία χρόνια, έως το 2024, ο οργανισμός θα χρηματοδοτήσει το καραβάκι όπως κάνει και φέτος "προκειμένου οι Θεσσαλονικείς να απολαμβάνουν το Θερμαϊκό όπως πρέπει". Εξήγησε, ότι ο Θερμαϊκός είναι ένας κλειστός κόλπος με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα από την πλευρά του Αξιού. «Θέλουμε με αυτή τη δράση να λειτουργήσουμε προληπτικά», όπως σημείωσε.  

Ο κ. Παλάντζας έκανε λόγο για μια καινοτόμα πρωτοβουλία σε πανελλήνιο επίπεδο ενώ και σε ευρωπαικό δεν υπάρχει σκάφος αυτήν την στιγμή που να χρηματοδοτείται από την πολιτεία που να καθαρίζει καθημερινά παράκτιους κόλπους και παράλιες περιοχές. 

Όπως επισημάνθηκε ενώ παλαιότερα υπήρχε κινητοποίηση και εγρήγορση να βγει το καραβάκι όταν υπήρχε πρόβλημα στα νερά, πλέον θα βγαίνει ανεξάρτητα, σε τακτική βάση. Ωστόσο πρέπει να επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες. 

katharismos-thermaikos-alkippi_10.jpg

Η Αλκιππη συλλέγει από τις εκβολές του Αλιάκμονα οτιδήποτε μπορεί να καταλήξει στο Θερμαϊκό. Σύμφωνα με τον κ. Παλάντζα τα 200 κιλά σκουπίδια μαζεύονται από όλη την περιοχή παραλιακά από το μέτωπο του Θερμαϊκού μέχρι την Αγία Τριάδα. Η σύμβαση θα είναι αρχικά οκτάμηνη προκειμένου να υπάρξει αξιολόγηση για το αν χρειάζονται περισσότερες ημέρες καθαρισμού κλπ και αναλόγως θα ανανεωθεί. 

Δείτε την Αλκίππη σε δράση 

katharismos-thermaikos-alkippi_2.jpg

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη γκαλερί παρακάτω

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Χαλκιδική: Άνοιξαν 7 οχήματα σε παραλίες στο δεύτερο πόδι – Λεία πάνω από 3.000 ευρώ

Power Pass: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα – Διαδικασία και δικαιούχοι

Θεσσαλονίκη: Απάτες με «μαϊμού» αγορές – Έκλεβαν τραπεζικούς κωδικούς

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ