Της Λεμονιάς Βασβάνη
Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Ξανά κοντά στους πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε λίγες μέρες ο ζωολογικός κήπος και μάλιστα στα ζωάκια που θα φιλοξενεί θα βρίσκονται και 15 ελάφια.
Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος: «Σύντομα θα μεταφερθούν 15 ελάφια που θα προστεθούν στο ζωικό βασίλειο του ζωολογικού κήπου. Μας τα δίνουν από τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Το αρχικό ζευγάρι το είχε φέρει πριν χρόνια από την Ολλανδία ο κ. Μαντουλίδης, όμως επειδή πλέον είναι αρκετά στον αριθμό και δεν υπάρχει δυνατότητα να τα κρατήσουν στους χώρους τους, θα μας τα παραχωρήσουν. Είναι 12 θηλυκά και 3 αρσενικά».
Καθαρισμός από το φλοιοφάγο έντομο
Αναφορικά με τις εργασίες που γίνονται αυτό το διάστημα τόσο στην περιοχή, όσο και στον χώρο του Σέιχ Σου, ο κ. Θεοτοκάτος δήλωσε ότι «έχουν κοπεί περισσότερα από 300 δέντρα που ήταν ξερά και είχαν πληγεί από το φλοιοφάγο έντομο. Αν περάσετε από το δρόμο που βγάζει μπροστά στον ζωολογικό κήπο θα δείτε πως έχουν κοπεί τα δέντρα που είναι κοντά στο οδόστρωμα, ενώ τα ξερά κλαδιά έχουν ήδη απομακρυνθεί».
Υπενθύμισε πως ο ζωολογικός ήταν κλειστός το προηγούμενο διάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και λόγω του φλοιοφάγου εντόμου. Όπως μας είπε «έγινε αρκετή δουλειά ώστε απομακρυνθούν από το σημείο δέντρα που είχαν “αρρωστήσει”, ενώ ακολούθησαν εργασίες για να φυτευθούν νέα δέντρα». Πριν λίγες μέρες, σημείωσε, έγιναν και ήπιας κλίμακας δράσεις με φυτεύσεις δέντρων από σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Όσο για το χρονικό ορίζοντα που θα είναι ξανά επισκέψιμος ο ζωολογικός κήπος ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος εκτίμησε πως αυτό θα γίνει περί τα τέλη του μήνα.
Πράσινες “ανάσες” στην πόλη
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια για να γίνει πιο πράσινη η Θεσσαλονίκη με έργα σε πάρκα της πόλης.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοτοκάτος αυτό το διάστημα γίνονται εργασίες καλωπισμού και συντήρησης σε αρκετά πάρκα του δήμου. Ενδεικτικά ανέφερε τις βελτιώσεις που γίνονται στην πλατεία Ναυαρίνου όπου τρέχει το έργο με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου – Δ. Γούναρη, με προϋπολογισμό άνω του 1 εκατ. ευρώ και που περιλαμβάνει τοποθέτηση νέων πλακών στην περιοχή, κατασκευή νέας παιδικής χαράς, αναβάθμιση του φωτισμού, διαπλάτυνση πεζοδρομίων και μετατροπή των οδών Βύρωνος και Γρηγορίου Παλαμά σε ήπιας κυκλοφορίας. «Αυτό το κομμάτι αποτελεί κυρίως έργο της αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει», σχολίασε.
Παράλληλα σημείωσε πως έχουν γίνει φυτεύσεις στις τέσσερις γωνίες στο σταυροδρόμι Αλ. Παπαναστασίου με Μπότσαρη, έγινε καλωπισμός με κλαδεύσεις και περιποίηση φυτών στο πάρκο Ξαρχάκου, ενώ με αφορμή την ημέρα Περιβάλλοντος φυτεύθηκε μια άνθινη υδρόγειος με 5000 εποχιακά φυτά στο πάρκο της ΧΑΝΘ. Επίσης επεμβάσεις έχουν γίνει στην περιοχή του Κουλέ Καφέ όπου έγινε πάρκο σε ένα πεζόδρομο που οι κάτοικοι πάρκαραν παράνομα τα ΙΧ τους.
Εξάλλου παρεμβάσεις έχουν γίνει και στην περιοχή της Τούμπας, σύντομα θα γίνει πάρκο στην συμβολή των οδών Αγίων Πάντων και Μιχαήλ Βόδα, ενώ πρόσφατη είναι και η δημιουργία του Πάρκου Φιλίας στη συμβολή των οδών Κλεάνθους με Παπαναστασίου ως μήνυμα κατά της οπαδικής βίας και σε μια πράξη συμβολική στη μνήμη του 19χρονου αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού. «Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο πάρκο υπήρξε θύμα βανδαλισμού και έπρεπε να επιστρέψουν τα συνεργεία του δήμου για άλλες δέκα μέρες ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές. Θέλουμε να γίνει πιο πράσινη η πόλη, αλλά χρειαζόμαστε σε αυτό και την βοήθεια των απλών πολιτών. Δεν γίνεται να έχουμε βανδαλισμούς. Δεν μπορούμε να απασχολούμε τα συνεργεία την στιγμή που υπάρχουν τόσα άλλα σημεία που χρήζουν προσοχής. Ούτε και έχουμε τη δυνατότητα να αυξηθεί το προσωπικό», σημείωσε.
Παράλληλα έδωσε τα εύσημα στους κατοίκους της οδού Αλ. Σβώλου που με ενέργειές τους, έγινε ένα πάρκο τσέπης στην περιοχή πίσω από την οδό Ιπποδρομίου. «Αν το 10% των κατοίκων είχε τέτοια συμπεριφορά τότε η Θεσσαλονίκη θα ήταν η ομορφότερη πόλη. Πριν το σημείο που τώρα έγινε το πάρκο τσέπης, υπήρχε μια εστία παραβατικότητας. Πλέον υπάρχει ένας πνεύμονας πρασίνου και είμαι χαρούμενος που βοηθήσαμε κι εμείς ως δήμος Θεσσαλονίκης για να γίνει αυτό πραγματικότητα παρέχοντας φυτά και κάποιοι υλικοτεχνικό εξοπλισμό», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.
Μάλιστα ανέφερε και το παράδειγμα του Τόκυο το οποίο επισκέφθηκε πριν μερικά χρόνια και όπου συνάντησε έναν από τους ομορφότερους δρόμους του κόσμου. Όπως μας εξήγησε εκεί είχαν ανθισμένες αμυγδαλιές ή κερασιές επί ένα μήνα το χρόνο. Όμως για να γίνει αυτό δυνατό, οι καταστηματάρχες της περιοχής καθώς και οι κάτοικοι φρόντιζαν τους υπόλοιπους 11 μήνες τα συγκεκριμένα δέντρα.
«Ναι» στα πάρκα τσέπης
«Αυτό που έγινε στη Σβώλου το περασμένο Σάββατο μού θύμισε αυτή την πρωτοβουλία των κατοίκων στο Τόκυο με τον ανθισμένο δρόμο», σχολίασε ο κ. Θεοτοκάτος προσθέτοντας πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένος να κάνει πάρκα τσέπης σε όσα σημεία, έστω 5-10 τμ, υπάρχουν διαθέσιμα στην πόλη, ώστε να δοθούν ανάσες οξυγόνου».
Αλλαγές σε δέντρα
Εν τω μεταξύ ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό το διάστημα υπάρχουν αλλαγές σε δέντρα που έχουν σαπίσει ή αρρωστήσει. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην οδό Τσιμισκή τα δέντρα που υπάρχουν βγάζουν ρητίνη το καλοκαίρι και αρκετά από αυτά είναι προβληματικά. Γι αυτό εξήγησε περί τα 40 δέντρα θα αντικατασταθούν με άλλα, πιο κατάλληλα. «Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν ενεργούμε αυτοβούλως. Συμβουλευόμαστε τους αρμόδιους καθηγητές του ΑΠΘ για να φυτέψουμε τα κατάλληλα για την περιοχή δέντρα. Πχ μας άσκησαν κριτική για τα μικρά κυπαρίσσια που μπήκαν στην οδό Ερμού στη συμβολή της με την Αγίας Σοφίας ή μας κρίνουν για το αν θα κόψουμε ή δεν θα κόψουμε ένα δέντρο. Για παράδειγμα οι μουριές που έχουν φυτευθεί είναι ήμερες και βγάζουν καρπούς. Αν κάποιος πατήσει τους καρπούς μπορεί να χτυπήσει. Εμείς προσπαθούμε όποιες παρεμβάσεις γίνονται να είναι ήπιες και ομαλές. Όμως γενικότερα αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά που κάνουμε είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης και έρευνας, και ότι ακολουθούμε τις συμβουλές ειδικών του πεδίου», σημείωσε.
ΠΟΥ - Ευλογιά πιθήκων: Υπαρκτός ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος
Κεραμέως: Σχολείο μέχρι τις 17.30 ελεύθερα για όλους τους μαθητές – Όλο το σχέδιο
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ αύριο Πέμπτη 9/6 – Χωρίς αστικά το βράδυ η Θεσσαλονίκη
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Νεαρός έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου στη Θεσσαλονίκη