Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Ως το 2033 τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ

Η Σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών, είπε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της SEECP

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη μπορεί να ακολουθεί  τους δικούς του κανόνες, όμως για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη σήμερα πιστεύω ήταν μια ανοιξιάτικη ημέρα. Στη Σύνοδο απεδείχθη ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία  όλων των πλευρών της περιοχής. Ταυτόχρονα η Σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί. Σε μια πόλη μάλιστα όπως η Θεσσαλονίκη που διαχρονικά αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη των δηλώσεων που έκανε σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP), που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ανταποκρίθηκαν και εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο 11 από τα 12 μέλη της διαδικασίας, πέραν του οικοδεσπότη. Συγκεκριμένα, έξι  πρόεδροι, 4 πρωθυπουργοί και ένας αναπληρωτής πρωθυπουργός, γεγονός που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει τη σημασία της Συνόδου για όλες τις πλευρές καθώς και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα ξεχωριστή  χαρακτήρισε την  παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, «που στέλνει σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ με βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί», ενώ η συμμετοχή του Καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, στο δείπνο των 12 ηγετών που ακολούθησε, μεγεθύνει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό  «την εμβέλεια της πρωτοβουλίας μας». «Η παρουσία του αναδεικνύει το ειδικό ενδιαφέρον του για τη ΝΑ Ευρώπη και δικαίως. Γιατί αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκοσμίου χάρτη, από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων  πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων και να περάσει σε μια νέα εποχή κοινής προσπάθειας, όπως είπε ο πρωθυπουργός ειδικά τώρα σε μια περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλει με το δικό της τρόπο τον δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας.  Σε αυτούς τους άξονες εδράζεται και η «διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα στη Σύνοδο. Αποτελεί ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Βασική προτεραιότητα είναι η πλέον η ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής μετά και το αίτημα ένταξης στην ΕΕ από τη δημοκρατία της Μολδαβίας.

Για την ενεργειακή ασφάλεια και την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων

Κάτι που συζητήθηκε έντονα και αποτελεί κοινή επιδίωξη είναι και η ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και φυσικά η ανακούφιση από τις ανατιμήσεις ειδικά των πιο ευάλωτων πολιτών.

«Και ασφαλώς η κινητοποίηση όλων των μελών ώστε να μην επεκταθούν και να σβήσουν γρήγορα οι φωτιές του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στην πρότασή του να είναι το 2033 το χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών των δυτικών βαλκανίων στην ΕΕ. Είναι όπως είπε ένας φιλόδοξος στόχος για τα δυτικά Βαλκάνια αλλά εκτίμησε ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης. Κυρίως όμως είναι ένας στόχος με βαριά ιστορική σημασία όπως πρόσθεσε. «Οι τεκτονικές αλλαγές που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην καρδιά της ηπείρου μας υπογραμμίζει την ανάγκη  να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η ΕΕ προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας σε αυτήν και τα Δυτικά Βαλκάνια. Η περιοχή μας θα ανταποκριθεί στη διπλή πρόκληση  της συγκυρίας, τόσο στο μέτωπο της ενεργειακής αυτονομίας όσο και στο επίπεδο της κυριαρχίας μέσω του απαραβίαστου των συνόρων και της συνεργασίας. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», είπε σε άλλο σημείο της δήλωσής του.

Διμερείς επαφές

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε έξω από την αίθουσα της Συνόδου τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών της Ν.Α Ευρώπης και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ακολούθησε η οικογενειακή φωτογραφία.

Μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ακολούθησε το δείπνο στο οποίο πήρε μέρος και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Πριν την έναρξη της συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Borut Pahor, με την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani και με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  Šefik Džaferović.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μητσοτάκης από Θέρμη: Έτοιμος ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει νέο γήπεδο (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Το βίντεο που οι αστυνομικοί μπουκάρουν στη βίλα της κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη

Βροχές GENESIS: Πού «χτυπούν» με κίνδυνο για πλημμύρες – Τα νεότερα για Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ