Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Άγριο bullying από ανήλικους – Έπαιρναν χρήματα με απειλή βίας

Δικογραφία από την αστυνομία σε 4 ανήλικους μετά από καταγγελίες 6 παιδιών για συνολικά 23 περιστατικά

Δικογραφία σε βάρος 4 ανηλίκων για άγριες περιπτώσεις bullying στην περιοχή της Τούμπας, σχηματίστηκε από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης. Η δικογραφία είναι σε βάρος ενός 17χρονου και τριών 16χρονων, οι οποίοι με απειλές για χρήση σωματικής βίας ακόμη και με χρήση αιχμηρού αντικειμένου, εκβίαζαν τα θύματά τους (τα οποία είναι ηλικίας από 13 ως και 15 ετών) για να τους αποσπάσουν χρήματα.

Μεταξύ άλλων υποχρέωσαν ανήλικη σε χρήση κάνναβης με αποτέλεσμα αυτή να χάσει τις αισθήσεις της, ενώ της απηύθυναν και υποτιμητικά σχόλια για το σώμα της. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η ανήλικη από την ψυχολογική πίεση και το body shaming απέκτησε και διατροφική διαταραχή.

Σε άλλη περίπτωση όταν είχαν απαιτήσει χρήματα από άλλο θύμα τους, ο ανήλικος φοβούμενος για την σωματική του ακεραιότητα πήρε ένα ποσό από τη μητέρα του το οποίο ωστόσο δεν έφτανε για να συμπληρώσει το ποσό που καλούνταν να δώσει. Έτσι, για να συμπληρώσει τα χρήματα, είχε κάνει απόπειρα ληστείας και μάλιστα είχε πιαστεί για το περιστατικό.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει:

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για αξιόποινες πράξεις εναντίον ανηλίκων, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2021 – αρχές Φεβρουαρίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας, αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τεσσάρων νεαρών ημεδαπών.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις τελευταίοι, ενεργώντας άλλες φορές κατά μόνας και άλλες από κοινού, είτε σε σχολικά συγκροτήματα, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ίντερνετ καφέ), ακόμη και σε οικίες, εκβίαζαν ευθέως ή διαδικτυακά τα υποψήφια θύματά τους, απαιτούσαν και σε κάποιες περιπτώσεις κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, με απειλή αλλά και χρήση σωματικής βίας, ακόμα και με χρήση αιχμηρού αντικειμένου.

Χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η πρόκληση σωματικών βλαβών στα θύματά τους ως αντίποινα για τη μη καταβολή των απαιτούμενων από τους ίδιους χρημάτων. Επιπρόσθετα, τους εξανάγκαζαν σε διάπραξη αξιόποινων πράξεων προκειμένου να καλύψουν τις χρηματικές τους απαιτήσεις.

Πέραν των προαναφερομένων, σε μία περίπτωση, ασκώντας ψυχολογική πίεση σε ανήλικη, την υποχρέωσαν σε χρήση κάνναβης με αποτέλεσμα αυτή να χάσει τις αισθήσεις της, ενώ κατά τη συναναστροφή τους μαζί της τους θερινούς μήνες του 2021, της απηύθυναν υποτιμητικά σχόλια για το σώμα της.

Μεταξύ άλλων, ένας εκ των κατηγορουμένων οδήγησε ανήλικο παθόντα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και με την απειλή όπλου προσπάθησε, ανεπιτυχώς λόγω της αντίδρασης του παθόντα, να προσβάλλει τη γενετήσια αξιοπρέπειά του.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Με αφορμή την προαναφερόμενη υπόθεση, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, απόλυτα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν ανήλικους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές, ενημερώνει και προτείνει:

• Όταν εντοπίζετε ή αντιμετωπίζετε παρόμοιες συμπεριφορές απομακρυνθείτε και αναζητήστε ένα ασφαλές μέρος όπου υπάρχει επιτήρηση από ενήλικο ή βρίσκονται και άλλα παιδιά που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν βοήθεια, αν χρειαστεί.

• Μιλήστε σε έναν ενήλικο που εμπιστεύεστε (γονείς, εκπαιδευτικούς κ.λπ.)

• Μπορείτε να καταγγείλετε τα περιστατικά στις αρμόδιες Αρχές.

Και πάντα να θυμάστε:

• Δεν είστε μόνοι

• Δεν φταίτε εσείς

• Μπορείτε να το σταματήσετε.

Περισσότερες συμβουλές μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.hellenicpolice.gr στο πεδίο «Οδηγός του πολίτη».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ