Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ένα περιπολικό ασφαλείας για μισό εκατομμύριο κόσμο

«Καμπανάκι» για την υποστελέχωση στα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης - Τι ζητούν δήμαρχοι

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το πρόβλημα υποστελέχωσης στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης τονίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ζητώντας ουσιαστικά μέτρα και όχι ημίμετρα, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την ασφάλεια του πολίτη και την αστυνόμευση της πόλης.  «Καμπανάκι» χτυπούν όμως και δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης, η κατάσταση πάνω κάτω είναι ίδια σε όλα τα αστυνομικά τμήματα και οφείλεται στις πάρα πολλές αναίτιες αποσπάσεις που, όπως επισημαίνει, «δεν εξυπηρετούν υπηρεσιακά συμφέροντα». Για παράδειγμα επισημαίνει ότι ενισχύονται υπερπλήρεις υπηρεσίες από προσωπικό που προέρχεται από υποστελεχωμένες υπηρεσίες. «Τεράστιο πρόβλημα», κατά τον ίδιο, δημιουργούν και τα πάρα πολλά πάρεργα, όπως οι φυλάξεις ανηλίκων και διάφορων στόχων με τα οποία επιφορτίζονται οι αστυνομικοί.

«Γενικότερα δυστυχώς τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας που  αποτελούν και το κύτταρο αστυνόμευσης των δήμων, εφόσον εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης και στην αστυνομία όπως και στους δήμους, είναι σε μόνιμη βάση υποστελεχωμένα και δεν δίνεται βαρύτητα ώστε να εφαρμοστεί εξολοκλήρου το οργανόγραμμα και να επιτευχθεί το επιθυμητό που είναι η ασφάλεια του πολίτη και η αστυνόμευση των περιοχών», επισημαίνει ο κ. Τσαϊρίδης.

«Εικόνα διάλυσης»

Πρόσφατα η Ένωση είχε ανακοινώσει ότι έπειτα από σειρά επισκέψεων που πραγματοποίησε στα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης διαπίστωσε εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης, καθώς λειτουργούν με το 50% της προβλεπόμενης δύναμης.

«Τα οφειλόμενα ρεπό σε όλα τα Τμήματα αγγίζουν διψήφιους αριθμούς. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά καθόσον οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις της Διεύθυνσης είναι 1719 στο σύνολο τους και ο πραγματικός αριθμός συναδέλφων που υπηρετούν σ’ αυτή είναι μόλις 1198. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ΑΤ Χαριλάου- Αναλήψεως θα έπρεπε να έχει 68 άτομα στη δύναμή του και έχει μόλις 35, η προβλεπόμενη δύναμη του ΑΤ Τούμπας- Τριανδρίας υπολείπεται κατά 41 άτομα , το ΑΤ Νεάπολης- Συκεών θα έπρεπε να έχει 61 άτομα όμως λειτουργεί μόνο με 31, το Α.Τ. Λαγκαδά θα έπρεπε να έχει 54 άτομα αλλά έχει μόλις 25, στο ΑΤ Ευόσμου – Κορδελιού η προβλεπόμενη δύναμη είναι 79 άτομα αλλά αριθμούν μόλις 37 και το ΑΤ Μενεμένης- Αμπελοκήπων λειτουργεί με 28 άτομα ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί με 65. Τρανή απόδειξη της υποστελέχωσης αποτελεί το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός αποσπασμένων αγγίζει τον αριθμό της πραγματικής δύναμης, κι ως εκ τούτου, εκφράσαμε την πάγια θέση μας για επιστροφή όλων των αποσπασμένων στις οργανικές τους θέσεις», επεσήμανε η Ένωση.

Τι προτείνουν

Αυτό που προτείνουν, είναι να επιστρέψουν άπαντες στις οργανικές τους θέσεις. Με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών με εντολή του πρώην υπουργού, πάρθηκαν άτομα από τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα για να στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες. Δηλαδή δεν ήρθε νέο προσωπικό, όπως καταγγέλλουν.

Αρχικά ζητούν να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το οργανόγραμμα σε υπηρεσίες που είναι πρώτης γραμμής και με τις οποίες έχει άμεση επαφή ο πολίτης. Όπως λέει ο κ. Τσαϊρίδης το ζήτημα είναι να υπάρχει αστυνόμευση έξω καθώς «αυτήν την στιγμή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την προληπτική αστυνόμευση».

Από τη μία, όπως λέει, είναι η εξιχνίαση δολοφονιών, ληστειών και όλων των εγκλημάτων και από την άλλη είναι η πρόληψη εγκλημάτων, «η οποία δυστυχώς αυτήν την στιγμή έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα».

Περιοχές βγάζουν κοινό περιπολικό ασφαλείας

Μάλιστα, εξαιτίας της υποστελέχωσης, κάποιες περιοχές βγάζουν στη βάρδια ένα κοινό περιπολικό ασφαλείας. Γενικότερα, εκτός από το τμήμα λευκού Πύργου που είναι κεντρικό και βγάζει δυο περιπολικά, τα υπόλοιπα βγάζουν ένα περιπολικό. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που βγάζουν και κοινό περιπολικό. Δηλαδή αντί οι δυο περιοχές να έχουν από ένα περιπολικό έχουν μόνο ένα. Για παράδειγμα σε Τούμπα- Τριανδρία, Χαριλάου- Ανάληψη, που είναι δυο διαφορετικά τμήματα το τμήμα ασφαλείας βγάζει εδώ και πάνω από ένα χρόνο κοινό περιπολικό. «Ένα περιπολικό για μισό εκατομμύριο κόσμο», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαϊρίδης.

Επίσης, το τμήμα ασφαλείας Ωραιοκάστρου και το τμήμα ασφαλείας Δέλτα, δυο δήμοι που δεν έχουν σχεδόν καμία επαφή μεταξύ τους και την ίδια ώρα είναι και μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, επίσης βγάζουν κοινό περιπολικό στο τμήμα ασφαλείας πάνω από δυο χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αστυνομικά τμήματα βγάζουν κοινά περιπολικά.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται τη δεδομένη στιγμή κατά κύριο λόγο στο ότι δεν υπάρχει προσωπικό.

«Και οι αστυνομικοί δουλεύουν δουλεύουν κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν και τα ρεπό τους και τις άδειές τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαϊρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι έχουν κλείσει αστυνομικά τμήματα, όπως π.χ. της Δωδεκανήσου (σ.σ. στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν τρία τμήματα  το Λ. Πύργου, της Τριανδρίας και της Χαριλάου – Ανάληψης), ο κ. Τσαϊρίδης τονίζει ότι το κτίριο σαν κτίριο δεν παρέχει καμία ασφάλεια. «Το θέμα είναι η εμφανής παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές και στους δρόμους. Το να γεμίσουμε αστυνομικά κτίρια όλη τη Θεσσαλονίκη αν είναι άδεια ή αν έχουν έναν αξιωματικό υπηρεσίας τι ασφάλεια να παρέχει στους πολίτες», διερωτάται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το αρμόδιο υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά το τι συμβαίνει πραγματικά, δυστυχώς, όμως, δεν έχει προχωρήσει σε καμία βελτιωτική αλλαγή».

«Αυτή τη στιγμή δε χρειάζονται ημίμετρα. Χρειάζεται να γίνει ορθή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού. Να απεμπλακούν αστυνομικοί από διάφορες φυλάξεις και προσωπικές φρουρές, από προστατευτικές φυλάξεις ανηλίκων που κάνουν τις «νταντάδες» και η κατανομή να γίνεται ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες.

Παρέμβαση από δημάρχους και Περιφερειάρχη

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, με κοινή επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εξέφρασαν τον προβληματισμό και την αγωνία τους για τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στο νομό Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνουν το προεδρικό διάταγμα 7/2017 που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποτέλεσμα «αφενός να μπει λουκέτο σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα, αφετέρου άφησε υποστελεχωμένα τα περίφημα «πολυδύναμα» τα οποία σήμερα λειτουργούν με μόλις το 40% της δύναμής τους. Στην επιστολή γίνεται αναφορά ότι και πολλοί άλλοι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το επίπεδο της αστυνόμευσης.

Ο Περιφερειάρχης και ο δήμαρχος ζητούν:

-άμεση ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

-να αναθεωρηθεί εδώ και τώρα το ΠΔ του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε τεράστια κενά στην δημόσια τάξη και την ασφάλεια.

Επιπλέον ζητούν να ορισθεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να του προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που καθιστούν επιβεβλημένη την παρέμβασή του, αλλά και να συνεργασθούν μαζί του ώστε να επιλυθεί αυτό το μείζον θέμα, που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Το θέμα της αστυνόμευσης τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ την Τετάρτη.  Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων σε προσωπικό και εξοπλισμό, την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος του 2017 για την αστυνόμευση, την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη στελεχών της δημοτικής αστυνομίας και την επαναλειτουργία σχολών δημοτικής αστυνομίας.

«Εμείς ζητούμε από τον υπουργό να δει τα θέματα της αστυνόμευσης της Θεσσαλονίκης και του πολεοδομικού συγκροτήματος κατά προτεραιότητα, να συζητήσουμε μαζί του τι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν στο Προεδρικό Διάταγμα του 2017, να ενισχυθούν τα τμήματα και σε προσωπικό εξειδικευμένο και σε υλικό, οχήματα και άλλα μέσα και γενικώς να επανασχεδιαστεί ο χάρτης, ώστε ο πολίτης να ξαναδει αστυνομικό στις γειτονιές του και να νιώσει ασφαλής. Ό,τι δεν γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή πραγματικά δημιουργεί συνθήκες απόγνωσης», δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης στο περιθώριο της συνεδρίασης. «Τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι στελεχωμένα, είναι υποστελεχωμένα σε ένα ποσοστό 40% τουλάχιστον σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ίδιων των αστυνομικών», υποστήριξε ο κ. Καϊτεζίδης

«Έχουν πολλαπλασιαστεί οι κλοπές στη Θέρμη»

Η αστυνόμευση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια στο δήμο της Θέρμης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο. Είχαμε μια κάμψη την περίοδο του κορωνοϊού, αλλά πλέον έχουμε 5-6 κλοπές την ημέρα, είπε. Πολλές κλοπές γίνονται και στην ύπαιθρο, σε αγροτικές περιοχές και κυρίως στις εγκαταστάσεις των μετασχηματιστών της ΔΕΗ, σημείωσε.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, από την πλευρά του, τόνισε πως «επιτέλους βγάζουν κραυγή αγωνίας όλοι οι δήμαρχοι όλης της Θεσσαλονίκης», για το θέμα, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει καταγγείλει εδώ και χρόνια τον πλήρη αποδεκατισμό των περιφερειακών, συνοικιακών δημοτικών τμημάτων και ειδικά της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης. Για το αστυνομικό τμήμα και το τμήμα ασφάλειας, στην περιοχή του, τα οποία όπως είπε στεγάζονται σε ένα  ακατάλληλο κτήριο, από τους 70 αστυνομικούς που έπρεπε να υπηρετούν, υπηρετούν 31. Όπως είπε, τα περιπολικά που είναι διαθέσιμα δεν μπορούν να κινηθούν και κανένας λόγος δεν γίνεται για πεζές ή εποχούμενες περιπολίες.

Συνάντηση αστυνομικών με εισαγγελέα για την προστατευτική φύλαξη ανήλικων στα νοσοκομεία

Να βρεθεί λύση στο καθεστώς της προστατευτικής φύλαξης ανήλικων στα νοσοκομεία ζήτησε αντιπροσωπεία αστυνομικών της Θεσσαλονίκης σε συνάντηση που είχε με τον προϊστάμενό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πλευρά των αστυνομικών ανέφερε ότι καθημερινά δεσμεύεται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων με αποτέλεσμα να λείπουν από άλλες υπηρεσίες.

Είναι χαρακτηριστικό - όπως μεταφέρθηκε στη συνάντηση- ότι μόνο την περασμένη Παρασκευή ήταν δεσμευμένοι 58 αστυνομικοί (σε τρεις διαφορετικές βάρδιες) για την φύλαξη 12 ανηλίκων, σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης. Το καθεστώς αυτό, εν προκειμένω, αφορά περιπτώσεις ανηλίκων που για διάφορους λόγους απομακρύνονται από τις οικογένειές τους, με εισαγγελική παραγγελία, και λόγω έλλειψης θέσεων σε δομές ανηλίκων, φιλοξενούνται προσωρινά σε νοσοκομεία, όπου φυλάσσονται από αστυνομικούς.

Όπως ειπώθηκε από την αντιπροσωπεία των αστυνομικών, μία λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι τα ανήλικα να φιλοξενούνται σε ένα νοσοκομείο, όπως συμβαίνει στην Αθήνα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ