Λ.Β.
Τιμώντας τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σήμερα την εκδήλωση «Γεύσεις Μνήμης», που περιλαμβάνει πολιτιστικές μουσικοχορευτικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις.
Ειδικότερα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνουν εκδήλωση Μικρασιάτικης κουζίνας στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Το απόγευμα μαγείρεψε η γνωστή σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, ενώ την παρουσίαση έχει η Ελένη Ψυχούλη. Νωρίτερα μαγείρεψε στην κουζίνα που στήθηκε στο δημαρχείο η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν γεύσεις από την ανατολική Θράκη, την Προποντίδα, τον Πόντο, την Ιωνία και την Καππαδοκία. Να αναδειχθούν οι γαστρονομικές επιρροές που δέχτηκε η ελλαδική από τη μικρασιατική κουζίνα, όπου μακροπρόθεσμα συνέβαλε καταλυτικά στο γευστικό αισθητήριο του νεοέλληνα και εμπλούτισε την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με νέα έθιμα και συνταγές.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης υπαίθριες δράσεις με τη συμμετοχή περίπου 35 Μικρασιατικών συλλόγων, που θα αναλάβουν να μας ταξιδέψουν στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από γεύσεις και αρώματα της Μικρασιάτικης κουζίνας.
Όλα τα έσοδα της γευσιγνωσίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο.
Σημειώνεται ότι αρχικά η εκδήλωση επρόκειτο να είναι διήμερη (Σάββατο και Κυριακή) ωστόσο λόγω καιρού το πρόγραμμα του Σαββάτου (18/6) μεταφέρθηκε για σήμερα το μεσημέρι. Το απογευματινό πρόγραμμα της Κυριακής παραμένει ως έχει. Στις 10.30 θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική.
Δείτε τις φωτογραφίες του TyposThes