Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γήπεδο τοπόσημο η «Νέα Τούμπα» – Το χρονοδιάγραμμα

Για μια ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο Μάκης Γκαγκάτσης, αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου

Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση της Νέας Τούμπας, ξεκίνησε και επίσημα το πρωί της Τρίτης (21.06) η επόμενη φάση της διαδικασίας που περιλαμβάνει τις μελέτες που θα εξασφαλίσουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις κατασκευής.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισημοποίησε την έναρξη της συνεργασίας της με το σχήμα εταιριών που θα έχουν επικεφαλής την SALFO, που θα αναλάβει τη διαχείριση και την εταιρία Populous που θα είναι ο αρχιτέκτονας του σχήματος.

Αφού ολοκληρώθηκε το κομμάτι των υπογραφών των συμφωνητικών με τις δύο εταιρίες, οι εμπλοκόμενες πλευρές παρουσίασαν στον κοινό το πρότζεκτ που θα ξεκινήσει.

istoriki_mera_inblog_1.jpg

Την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσώπησαν στην συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβολος, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, το Μέλος της Διοίκησης, Κυριάκος Κυριάκος, ο project director του έργου, Δημήτρης Μουτσάκης κι ο Υπεύθυνος Εγκαταστάσεων και Ανάπτυξης Κτηριακών Υποδομών, Ιωάννης Δημογιάννης.

Ο κ.Γκαγκάτσης στάθηκε στην ιστορικότητα της ημέρας, αλλά και στην συμβολή του Ιβάν Σαββίδη, που έδωσε σάρκα και όστα στο όραμα της Νέας Τούμπας, λέγοντας αναλυτικά:

 «Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές μέρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μια μέρα που την περιμέναμε καιρό.

Μια μέρα που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή της Νέας Τουμπας. Μια μέρα που χωρίς τον ευεργέτη και ηγέτη του συλλόγου, τον Ιβάν Σαββίδη δεν θα την μνημονεύαμε καν.

Το όραμά του, η επιμονή του μας έφερε εδώ, κάτι που είχε πει από την πρώτη μέρα και το κάνει πραγματικότητα. Τεράστια μέρα για τον ΠΑΟΚ, για την Θεσσαλονίκη για όλους μας» .

istoriki_mera_inblog_2.jpg

Ο κ. Μουτσάκης σύστησε τις συνεργάτριες εταιρίες και μίλησε για τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν λάβει από πλευράς ΠΑΟΚ:

 «Το σχήμα Salfo-Populous είναι οι μελετητές της Νέας Τούμπας και αρχιτέκτονας είναι η εταιρεία Populous, μια εταιρεία με βασικό της αντικείμενο τα γήπεδα ανά τον κόσμο. Η εταιρεία Salfo έχει τεράστια εμπειρία στην διαχείριση έργων. Η Θεσσαλονίκη, η Τούμπα, ο κόσμος του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι που ένα τέτοιο σχήμα έχει αναλάβει το νέο γηπεδο. Ουσιαστικά χθες 20 του μήνα ήταν η πρώτη μέρα της έναρξης των εργασιών.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα παραλάβουμε τρεις προτάσεις των μελετών του γηπέδου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το master plan. Aυτές τις προτάσεις που θα είναι αναλυτικές και θα τα περιλαμβάνουν όλα, θα αξιολογηθούν από εμάς και στην συνέχεια από τον κόσμο του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης. Αφού επιλέξουμε την πρόταση, τότε θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση του κόνσεπτ που θα χρειαστούν 4-5 μήνες.

Στη συνέχεια υπάρχουν δυο δρόμοι μελετών, ένα για το γήπεδο και μια για τον περιβάλλοντα χώρο (σ.σ. σε συνεννόηση με δήμο και περιφέρεια). Μετά την ωρίμανση του κόνσεπτ, θα γίνει η έκδοση οικοδομικής άδειας. Το έργο έχει σημασία για όλη την Θεσσαλονίκη, θα αναγεννήσει όλη την περιοχή της Τούμπας. Θα σεβαστεί το περιβάλλον, θα δώσει ζωή στην περιοχή και πράγματι χρειάζεται μια τέτοια ανάπτυξη.

Μετά την ολοκλήρωση του κόνσεπτ, σε έξι μήνες θα είναι έτοιμη και η οικοδομική άδεια. Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2023 θα έχουμε την οικοδομική άδεια.

Στο πρότζεκτ μπριφ δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες για τα κονσεπτ που θα παραδώσουν. Η πρώτη είναι η απόλυτη συμμόρφωση σε όλους τους τομείς των FIFA και UEFA, η δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή είναι να μεταφερθεί η ψυχή και η ενέργεια της Τούμπας, η ατμόσφαιρα της Τούμπας. Η Τρίτη γραμμή είναι η εμπορική εκμεταλλεύση των χώρων του γηπέδου, για να μπορέσει να λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο και όχι μόνο όταν έχει αγώνες η ομάδα.

Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο θέλουμε να κάνουμε έναν χώρο που θα δώσει βιωσιμότητα στην περιοχή. Να έρχονται οικογένειες, να αθλούνται άτομα από όλη την πόλη. Για το έργο της Νέας Τούμπας υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αλλά τελικά επελέγησαν οι Salfo και Populous ήταν οι καλύτερες επιλογές» .

Τέλος ο κ.Δημογιάννης αναφέρθηκε στα εξής:

«Αυτό που ζούμε τώρα άρχισε πριν από πέντε χρόνια σε μια συζήτηση με τον κ. Σαββίδη. Τότε αποφασίσαμε να γινει το γήπεδο του ΠΑΟΚ εδώ στην Τούμπα και όχι κάπου αλλού. Το καταφέραμε αυτό με επιμονή και με πολλή δουλειά, να γίνει το νέο γήπεδο στην περιοχή που ήθελε και ο κόσμος της ομάδας και ο κ. Σαββίδης.

Έγιναν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, έλεγχοι για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Για εμάς εδώ στον ΠΑΟΚ, η Νέα Τούμπα δεν είναι μόνο ένα κομμάτι. Για τον οργανισμό ΠΑΟΚ, η Νέα Τούμπα έχει μια σειρά έργων που πρέπει να γίνουν. Ο χώρος που θα αγωνιστεί η ομάδα όσο υπάρχουν έργα, η εγκατάσταση του ΑΣ, η αναζήτηση χώρων για να απορροφήσει κομμάτια του συλλόγου που βρίσκονται στην Τούμπα.

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη, άμεσα όμως θα πρέπει εμείς να συντάξουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να διαμορφώσουμε τον χώρο πέριξ του γηπέδου. Ένα ακόμα μνημόνιο με του Υπουργείο Πολιτισμού σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία ευρήματα, χρειάζεται συνεννόηση με την κυβέρνηση γιατί σε αυτά τα μεγάλα έργα επιβάλλεται να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν γρήγορα. Στόχος μας είναι να είμαστε στο νέο γήπεδο το 2026 και είναι ένας στόχος ρεαλιστικος.

Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα για την χωρητικότητα, έχει ενημερωθεί η εταιρία. Η χωρητικότητα θα προκύψει από την μελέτη της εταιρείας. Τα δεδομένα λίγο πολύ τα ξερουμε. Το ΠΔ μας δίνει δυνατότητα και για μεγαλύτερες χωρητικότητες, αλλά το ελάχιστο όριο είναι οι 35.000. Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε το καλύτερο για την βέλτιστη χωρητικότητα της Νέας Τούμπας.

Είχαν εξεταστεί άλλα σενάρια για χώρους μακριά από την Τούμπα. Τέθηκαν όλα επί τάπητος αλλά πήραμε απόφαση για την Τούμπα. Πλέον η διεθνής πρακτική είναι για γήπεδα μέσα στον αστικό ιστό, άρα η επιλογή της Τούμπας είναι η καλύτερη επιλογή και για τον ΠΑΟΚ και για την πόλη. Στα δημοτικά συμβούλια υπήρχαν κάποιες διαφορετικές απόψεις, αλλά όλη η πόλη πιστεύω θέλει το έργο να γίνει στην Τούμπα» .

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Salfo και Populous, που παρουσίασαν στο κοινό το έργο τους και μοιράστηκαν το σκεπτικό τους για τη Νέα Τούμπα.

istoriki_mera_inblog_5.jpg

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πυλαίας – Χορτιάτη
Ενημερώθηκαν για το έργο των Κοινωνικών Δομών του δήμου – Συγκέντρωσαν προϊόντα εν όψει των εορτών του Πάσχα
Θεσσαλονίκη: Μαθητές ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πυλαίας – Χορτιάτη
Τρολάρει Κασσελάκη ο Ανδρουλάκης: Στη βάφτισή μου σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ
Η σαρκαστική απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Στέφανο Κασσαλάκη – «Μάλλον χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο»
Τρολάρει Κασσελάκη ο Ανδρουλάκης: Στη βάφτισή μου σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ