Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο Μητσοτάκη για άθληση - υγιεινή διατροφή κόντρα στην παχυσαρκία

Η οικονομική δυσπραγία και οι καραντίνες αύξησαν τα ποσοστά παχυσαρκίας

Του Μιχαήλ Λιάπη

Ανοικτή εκδήλωση πρόληψης για την παχυσαρκία οργάνωσαν το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Αριστοτέλους η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Kατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο κόσμος ενημερώθηκε για τα ζητήματα της παχυσαρκίας ενώ έκαναν μετρήσεις ζαχάρου καθώς και δείκτη μάζας σώματος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης ) Σταύρος Καλαφάτης και η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Ειρήνη Χατσοπούλου.

Στ. Καλαφάτης: Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Ο κ. Καλαφάτης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η μείωση της άθλησης στην παιδική ηλικία και η μείωση της μεσογειακής διατροφής και η αύξηση της κατανάλωσης των φαστ φουντ είναι οι βασικές αιτίες που τελικά καταλήγουν στην επιδείνωση ενός πολύ αρνητικού φαινομένου όπως είναι η παχυσαρκία

paxysarkia3.jpg

Παράλληλα ο οκ. Καλαφάτης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει απάντηση στο πρόβλημα αυτό λέγοντας ότι «Σε αυτό το φαινόμενο υπάρχει μια απάντηση από την κυβέρνηση, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την δημόσια υγεία 2021-2025 που έχει σαν βασικούς στόχους την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την προαγωγή της σωματικής άσκησης με συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν εκπαιδευτικά προγράμματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε ενημερωτικές εκδηλώσεις ώστε να εξοικειωθούν με τα οφέλη της προαγωγής της σωματικής υγείας και της καλής διατροφής οι ίδιοι οι γονείς καθώς και η συνεργασία με την βιομηχανία τροφίμων ώστε να μπορέσουν τα συστατικά όμως είναι η ζάχαρη τα λιπαρά οξέα ουσιαστικά να μειώνονται στα τρόφιμα στα οποία παράγονται και καταναλώνονται από τους πολίτες». Τέλος ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «η άσκηση και η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας.»

Ο κ. Καλαφάτης υποβλήθηκε σε τεστ μέτρησης της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής του πίεσης. Στη συνομιλία που είχε με τους οργανωτές, εξήρε «την εξαιρετική δράση η οποία είναι -στην κυριολεξία- δράση ζωής. Γιατί το ζήτημα της προαγωγής της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής είναι ουσιαστικά ο ορισμός του well being, του Ευ Ζην. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία, όπως και ο διαβήτης, ανήκουν στις λεγόμενες ασθένειες του πολιτισμού. Λόγω της καθημερινότητας αμελούμε και τη διατροφή μας και βεβαίως την άσκηση του σώματός μας. Η άσκηση μπορεί να είναι τρόπος ζωής καθ΄όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου, από τα πρώτα παιδικά του βήματα μέχρι και τους πρεσβυτέρους. Ένας απλός περίπατος μπορεί να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο και στα αναπνευστικά και στα καρδιαγγειακά του θέματα. Φυσικά και στη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους.

paxysarkia4.jpg

Κων. Ζερβας

«Εδώ και δεκαετίες η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ασθένεια. Δυστυχώς, η χώρα μας έχει πολύ υψηλούς δείκτες, ενώ τα Ελληνόπουλα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε αλλά και κάτι για το οποίο πρέπει να δουλέψουμε πολύ», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο κ. Ζέρβας.

Ο ίδιος έκανε αναφορά σε σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κάνοντας γνωστό μεταξύ άλλων ότι μέσω των δημοτικών ιατρείων προσφέρονται συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα διατροφής και υγείας καθώς και ότι ο Δήμος στηρίζει εδώ και δεκαετίες ομάδες αυτοβοήθειας, όπως οι «Ανώνυμοι Υπερφάγοι». Στην ομάδα αυτή, μάλιστα, για την υποστήριξη του έργου της διατέθηκε νέος χώρος από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο ισόγειο των δωδεκαώροφων της οδού Λαγκαδά.

paxysarkia2.jpg

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην αξία της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης αλλά και της αλληλεγγύης και της υποστήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σωματικό βάρος τους.

Ειρήνη Χατσοπούλου: Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα γονίδια αλλά μπορούμε να παρέμβουμε στο μοντέλο ζωής

Η υποδιοικήτρια 4ης ΥΠΕ Ειρήνη Χατσοπούλου, δήλωσε ότι «Σήμερα αναπτύξαμε μία δράση σε συνεργασία με την ΠΚΜ και τον δήμο Θεσσαλονίκης όπου εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, διατροφολόγοι διαιτολόγοι γιατροί νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές από κέντρα υγείας αρμοδιότητας της 4 ΥΠΕ.» Ενώ υπογράμμισε ότι «Προσπαθούμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι σίγουρα δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα γονίδια αλλά μπορούμε να παρέμβουμε στο μοντέλο ζωής».

paxysarkia1.jpg

Μαρία Βάσσου ΤΕ διατροφολόγος διαιτολόγος κέντρο υγείας Μηχανιώνας: «Η φτώχια και καραντίνες έκαναν παχύσαρκους τους Έλληνες»

Όπως αποκάλυψε η ΤΕ διατροφολόγος διαιτολόγος στο κέντρο υγείας Μηχανιώνας Μαρία Βάσσου, η Ελλάδα σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2012 είναι πέμπτη παγκοσμίως σε παιδική παχυσαρκία μέχρι 12 ετών και είναι πρώτη στην Ευρώπη ωστόσο δεν υπάρχουν νέα στοιχεία από τότε και λόγω κόβιντ. Παράλληλα τόνισε ότι «όμως υπάρχει αποτύπωμα ότι λόγω του εγκλεισμού και λόγω της ψυχολογικής πίεσης που ασκήθηκε στα νοικοκυριά έχουμε αποτύπωση σε υπέρβαρους και παχύσαρκους αλλά αυτό στα επόμενα δύο χρόνια που θα αρχίσουν να γίνονται ξανά μελέτες.

Σαν ενεργός διατροφολόγος μπορώ να σας πω ότι έχει αυξηθεί η κίνησή μου και ταυτόχρονα με αυτό έχω καταγράψει υπέρβαρους και παχύσαρκους πάντα σε σχέση με το πώς ήταν πριν, όπως είπε.

Η στροφή στο φθηνό φαγητό αλλά και οι καραντίνες έφεραν παχυσαρκία

Όπως είπε οι ίδια κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της, «οι άνθρωποι που έρχονται σε έμενα που αναφέρουν τον εγκλεισμό, την οικονομική δυσπραγία η οποία αποτυπώνεται στα μεσαία και κάτω νοικοκυριά γιατί κάποιος ο οποίος θέλει να χορτάσει την οικογένειά του, δεν θα μπορέσει να το κάνει με ποιοτικό φαγητό και μοιραία θα στραφεί στην πατάτα, στα μακαρόνια στον υδατάνθρακα, στο φθηνό κρουασάν σε αντίθεση με αυτούς που έχουν οικονομική άνεση οι οποίοι θα επενδύσουν σε καλύτερο τρόφιμο.»

Έτσι τα μικρομεσαία και τα χαμηλότερα νοικοκυριά έχουν μεγάλο πρόβλημα και αυτό που μου λένε είναι το οικονομικό. Ο εγκλεισμός έρχεται σαν δεύτερο πρόβλημα είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα.

Θα πρέπει κάποιοι στιγμή ο νεοέλληνας να εγκαταλείψει το κατοχικό σύνδρομο

Επίσης η κα Βάσσου αναφερόμενη στους καταναλωτές είπε: «Δεν πάω σουπερ μάρκετ και γεμίζω το καρότσι μου δεν υπάρχει λόγος αν δεν μπορώ να πάρω την ακριβή γαλοπούλα να πάω να πάρω μισό κιλό φθηνή μπορώ να πάρω τέσσερεις φέτες μεγάλες και να τις κόψω.»

Επιστροφή στον… τραχανά και την κουζίνα της γιαγιάς

«Το παιδί μου δεν τρέφεται μόνο με τοστ» , υπογράμμισε η κα Βάσσου, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Ο Έλληνας κατά παράδοση τρέφεται με τραχανά, θα πρέπει λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να τρωνε αυτά που ήδη έχουμε στην φαρέτρα μας σαν Έλληνες . Πολλές φορές οι μητέρες δίνουν στα παιδιά τους διατροφικές βόμβες ψωμιού και αλλαντικών με συντηρητικά. Παράλληλα η κα Μαρία Βάσσου ανέφερε ότι πρέπει να γυρίσουμε στις κουζίνες των γιαγιάδων μας γιατί ξεχάσαμε ποιοι είμαστε και γίναμε δυτικοευρωπαίοι.

paxysarkia6.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια; Ο σοβαρός κίνδυνος για την καρδιά
Η κακή διάθεση επειδή «κακοκοιμηθήκαμε» είναι ενδεχομένως από τις «αθώες» συνέπειες του ανεπαρκούς ύπνου, σύμφωνα με έρευνα που διαπιστώνει και...
Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια; Ο σοβαρός κίνδυνος για την καρδιά
ΣΥΡΙΖΑ: «Ρεσιτάλ κυνισμού Σκυλακάκη για τους ελεύθερους επαγγελματίες»
«Ο κ. Σκυλακάκης, όχι μόνο ομολόγησε ότι μένουν ακάλυπτοι, αλλά υπερασπίστηκε κιόλας αυτή την επιλογή μιλώντας για 'ανταποδοτικότητα' και 'επιβάρυνση...
ΣΥΡΙΖΑ: «Ρεσιτάλ κυνισμού Σκυλακάκη για τους ελεύθερους επαγγελματίες»