Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δύο απευθείας πτήσεις/βδομάδα προς Ρίγα – Με εισιτήρια από 63 ευρώ

Η Air Baltic φιλοδοξεί να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά σε μια χώρα που το 50% της επικράτειάς της είναι δάση, διαθέτει 12.000 ποτάμια, εκατοντάδες μεσαιωνικά κάστρα και «ζωντανούς» ρυθμούς

Πιο κοντά στη Ρίγα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Βαλτικής ευελπιστεί να φέρει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα η αεροπορική εταιρεία «Air Baltic», με έδρα τη Λετονία, η οποία σήμερα εκτελεί δύο απευθείας πτήσεις εβδομαδιαίως από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» κατά την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου, ενώ από τον φετινό χειμώνα σχεδιάζει να ξεκινήσει και χειμερινά δρομολόγια μεταξύ της Αθήνας και της λετονικής πρωτεύουσας. Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν από στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια σημερινής παρουσίασης -στη Θεσσαλονίκη- του σχεδιασμού της για το εγγύς μέλλον, η οποία διοργανώθηκε από την «Air Baltic» και τη «Fraport Greece» κι είχε δύο σκέλη: αφενός επισημάνθηκε το αυξημένο ενδιαφέρον των Λετονών για διακοπές στην Ελλάδα (μικρότερο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα) και αφετέρου παρουσιάστηκαν τα «θέλγητρα» της Ρίγα, που την καθιστούν δελεαστικό προορισμό για διακοπές και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Την εκτίμηση ότι η Λετονία -προσβάσιμη μέσω των πτήσεων της «Air Baltic» σε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες- μπορεί να προσφέρει πολλά στους Έλληνες ταξιδιώτες, διατύπωσε η νέα (από τον Μάρτιο) πρέσβειρα της χώρας στην Αθήνα Ιέβα Μπριέντε (Ieva Briede): χαρακτήρισε τη Λετονία ως εξαιρετικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης («πάνω από το 50% της επικράτειάς της καλύπτεται από δάση, πάρκα και δρυμούς, διαθέτει 12.000 ποτάμια και πάνω από 2000 λίμνες και 500 χιλιόμετρα ακτών με λευκή άμμο, ενώ μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα σκανδιναβικό καλοκαίρι με όλα γύρω πράσινα»), αλλά και για τους φίλους των αστικών αποδράσεων, της αρχιτεκτονικής («περίπου το 1/3 των κτηρίων στη Ρίγα είναι φτιαγμένα με το αρχιτεκτονικό στυλ της "Art Nouveau", το οποίο απαντάται στην υψηλότερη συγκέντρωση στην Ευρώπη σε τόσο μικρό εμβαδόν») και της ιστορίας (η χώρα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό κάστρων και παλατιών, με εκατοντάδες από τα αξιοθέατά της να έχουν συντηρηθεί και να προσφέρονται όχι μόνο για ξεναγήσεις, αλλά κάποια και για διανυκτερεύσεις).

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αγγίξει καρδιές και ψυχές»

Η Λετονή διπλωμάτισσα, που μίλησε ελληνικά, επισήμανε ακόμα ότι οι Λετονοί αγαπούν την Ελλάδα, η οποία «έχει τη δυνατότητα να αγγίξει καρδιές και ψυχές» κι αποτελεί έμπνευση για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. «Σας διαβεβαιώνω ότι η Λετονία καλωσορίζει όλους τους Έλληνες και είναι εκπληκτικό ότι υπάρχει απευθείας πτήση για Ρίγα μέσω της "Air Baltic"» τόνισε και πρόσθεσε πως η Λετονία και η Ελλάδα πάντοτε απολάμβαναν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και φέτος είναι ξεχωριστή χρονιά, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από έναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων. Συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες, παρά τη μεταξύ τους απόσταση, είναι φίλες και σύμμαχοι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και μοιράζονται τις ίδιες αρχές για την ειρήνη και ένα βιώσιμο μέλλον. «Δυστυχώς μοιράζονται και προκλήσεις» σε μια περίοδο που οι κοινές αξίες και τα δημοκρατικά ιδανικά δοκιμάζονται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις αυτές στα μέτωπα της ασφάλειας, της οικονομίας, της ακρίβειας και της ενέργειας χρειάζονται κοινές λύσεις και προσεγγίσεις όλων των ομοϊδεατισσών χωρών.

Στην Ελλάδα η «Air Baltic», που χαρακτηρίζεται ως «πράσινος» αερομεταφορέας, εξυπηρετεί πέντε προορισμούς: Αθήνα (τα τελευταία δέκα χρόνια, με χειμερινές πτήσεις να σχεδιάζονται για φέτος για πρώτη φορά), Θεσσαλονίκη (από το 2015), Ρόδο, Κέρκυρα και Σαντορίνη, όπως επισήμανε η διευθύντρια πωλήσεων της εταιρείας για την Ελλάδα, Ντάτσε Φελντμάνε (Dace Feldmane). Συμπλήρωσε ότι ενώ τα αεροσκάφη της εταιρείας φεύγουν γεμάτα για τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς, η εικόνα δεν είναι αντίστοιχη ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, για την οποία οι Λετονοί λίγα γνωρίζουν, οπότε η εταιρεία κάνει δράσεις προβολής και ταξίδια εξοικείωσης, ώστε να «συστήσει» τη Βόρεια Ελλάδα σε περισσότερους ταξιδιώτες από τις χώρες της Βαλτικής και τη Σκανδιναβία.

Οι πτήσεις από και προς Θεσσαλονίκη

Η εταιρεία πραγματοποιεί σήμερα δύο πτήσεις εβδομαδιαίως από Θεσσαλονίκη προς Ρίγα και αντίστροφα, κάθε Τετάρτη και Κυριακή (προς Ρίγα η αναχώρηση γίνεται στις 3.30 τα ξημερώματα με άφιξη στις 6.20 και προς Θεσσαλονίκη στις 23.35, με άφιξη στις 02.25), με εισιτήριο από 63 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Μέσω Ρίγας δε, υπάρχουν ανταποκρίσεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος για δεκάδες ακόμα προορισμούς, μέσω και των συνεργασιών της «Air Baltic» με τη «Lufthansa» και την «Emirates».

Η εταιρεία, που απασχολεί 1800 εργαζόμενους και το 50% των επιβατών της είναι transit, θεωρείται πως έχει τον πιο «πράσινο» εμπορικό στόλο στην Ευρώπη, ενώ για το 2022 έχει παραγγείλει οκτώ Airbus A 220-300, χωρητικότητας άνω των 145 θέσεων, εκ των οποίων τα δύο έχουν παραληφθεί. Διαθέτει τέσσερις αεροπορικές βάσεις, σε Ρίγα, Βίλνιους (Λιθουανία), Τάλιν (Εσθονία) και Τάμπερε (Φιλανδία), ενώ δίδει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που αποκαλείται «κίνηση σύνδεσης», δηλαδή στις ανταποκρίσεις, και φέτος εξυπηρετεί αριθμό- ρεκόρ προορισμών (94), έχοντας μεταξύ άλλων ξεκινήσει πτήση για Μπατούμι (Γεωργία), Μάλτα και Μαρακές (Μαρόκο).

Ως μια πανέμορφη πόλη, η οποία διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με τις ελληνικές ως προς τη ζωντάνια, χαρακτήρισε τη Ρίγα η Σάρα Προφέτα εκ μέρους της Air Baltic. «Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη, με εστιατόρια, καφέ και μπαράκια που μένουν μέχρι αργά ανοιχτά ακόμα και τις καθημερινές, με πολύ νεαρόκοσμο» σημείωσε και πρόσθεσε πως σε απόσταση μίας ώρας από την πόλη ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεσαιωνικά κάστρα ή να περιηγηθεί στα δάση της περιοχής που φτάνουν σχεδόν μέσα την πόλη, έχοντας υπέροχα χρώματα όλον τον χρόνο και ιδιαίτερα τις τρεις από τις τέσσερις εποχές. Στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τις πτήσεις της Air Baltic από και προς Αθήνα αναφέρθηκε η Μαρία Μαστοράκη, γενική διευθύντρια της «Tal Aviation», η οποία αντιπροσωπεύει την «Air Baltic» στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο – Μικροί τραυματισμοί και ζημιές
Τι ανέφερε σε ενημέρωσή του το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο – Μικροί τραυματισμοί και ζημιές