Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ακυρώθηκε μεταμόσχευση λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Το νοσοκομείο έχει 9 αναισθησιολόγους ενώ χρειάζονται 40 – Ζητάμε λύσεις από το υπουργείο Υγείας, ανέφερε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

«Καμπανάκι» για ελλείψεις αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο. Ο μειωμένος αριθμός τους που έχει ήδη επισημανθεί και πρόσφατα από το ίδιο το νοσοκομείο, δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό χειρουργείων που ήδη σημειώνονται καθυστερήσεις, καθώς μέσα στον χειμώνα δεν εκτελούνταν τακτικά χειρουργεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την Παρασκευή ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και σε καθυστερήσεις που σημειώνονται και στην εξυπηρέτηση νεφροπαθών που πρέπει να κάνουν μεταμοσχεύσεις.

Ειδικότερα ο καταγγέλλων Χ.Κ. σημείωσε ότι έχει περάσει από την αρμόδια επιτροπή όμως τού εξήγησαν πως δεν μπορούν να προγραμματίσουν στην επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού από ζώντα συγγενή του δότη, λόγω ανεπάρκειας αναισθησιολόγων.

Ο ίδιος σχολιάζει πως βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής και αβεβαιότητας, ενώ συμπληρώνει πως έχει κάνει αίτημα για να λυθεί το πρόβλημα τόσο στο ίδιο το νοσοκομείο, όσο και στον υπουργό Υγείας.

Ο σύλλογος τονίζει ότι: «Είναι ανεπίτρεπτο εν έτη 2022 να μην διενεργούνται μεταμοσχεύσεις λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό σε μία περίοδο που καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους φορείς να αυξηθεί η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις», και παρακαλεί τον Υπουργό Υγείας , τον Διοικητή του Γ.Ν.Θ. Ιπποκρατείου και τον Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ «να επιληφθούν του θέματος και να δώσουν άμεσα λύση με την στελέχωση του Νοσοκομείου με επαρκεί αριθμό αναισθησιολόγων προκειμένω να εξαλειφθούν τέτοιου είδους καταστάσεις».

9 αναισθησιολόγοι ενώ χρειάζονται 40!

«Αυτή την στιγμή το Ιπποκράτειο έχει 9 αναισθησιολόγους ενώ χρειάζεται 40! Από το 2010 είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο, έως το 2020 θα ξεμέναμε από γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας. Κανένας δεν μας άκουσε και βρισκόμαστε σήμερα στο απροχώρητο, να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά τα χειρουργεία. Πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις από το Υπουργείο Υγείας και από την πολιτεία» ανέφερε στο «TyposThes» ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου, καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ και διευθυντής της Ε' Χειρουργικής Κλινικής Απόστολος Καμπαρούδης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «στο πλαίσιο νόμου που βγήκε μετά την πανδημία, ασθενείς μπορούσαν να χειρουργηθούν σε κλινικές εκτός νοσοκομείου, και να μην έχουν οικονομική επιβάρυνση. Έτσι έγιναν περί τα αρκετά χειρουργεία ασθενών μας εκτός Ιπποκρατείου». Ωστόσο οι διατάξεις του νόμου για τα έκτακτα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας, με βάση τις οποίες αναισθησιολόγοι ιδιωτικών κλινικών υποστήριζαν τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος έχουν πλέον λήξει, και αυτό φέρει φόβο για την επόμενη μέρα.

Παράλληλα ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου κατηγόρησε για ολιγωρία την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκαγκά αναφέροντας πως παρά το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί πολλές συναντήσεις, έγγραφα και τηλεφωνήματα, στα οποία της έχουν εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και το ότι είναι επείγον να βρεθούν λύσεις, δεν υπήρξε ουσιαστική παρέμβαση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκ μέρους της διοίκησης έχουν επισημανθεί στο υπουργείο Υγείας οι ελλείψεις των αναισθησιολόγων και έχουν προταθεί  λύσεις σε τρεις άξονες: α) βραχυπρόθεσμα, β) μεσοπρόθεσμα και γ) μακροπρόθεσμα. «Μακροπρόθεσμα θα λυθεί μετά από μια πενταετία εφόσον οι ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι δεν φύγουν στο εξωτερικό που έχουν καλύτερες οικονομικές απολαβές. Μεσοπρόθεσμα αν υπάρξει απόφαση για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, υποχρεώνοντας τον τελευταίο τομέα να μισθώνει υπηρεσίες αναισθησιολόγου στα δημόσια νοσοκομεία. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως ένας αναισθησιολόγος δεν θα μείνει στο Ιπποκράτειο με 1000 ευρώ μισθό την στιγμή που τα ίδια χρήματα στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να τα λάβει σε μία μέρα ή μια εβδομάδα. Όσο για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι είναι στο χέρι του υπουργείου Υγείας να βρει λύσεις», εξήγησε ο κ. Καμπαρούδης.

Δεν προτιμούν την ειδικότητα του αναισθησιολόγου

 

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με έλλειψη αναισθησιολόγων και οι δυνατότητες για κάλυψη των κενών είναι εξαντλημένες» ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης. Ο ίδιος σχολίασε πως οι γιατροί δεν προτιμούν πλέον τη συγκεκριμένη ειδικότητα, ενώ εστιάζοντας στην περίπτωση του Ιπποκρατείου τόνισε ότι παρά το γεγονός πως πριν δύο εβδομάδες βγήκε προκήρυξη για θέσεις τεσσάρων αναισθησιολόγων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από εξωτερικούς γιατρούς για την κάλυψή τους.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, προβλήματα με ελλείψεις αναισθησιολόγων αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας. «Προσπαθούμε με μετακινήσεις να καλυφθούν. Και να καλυφθούν και οι εφημερίες. Και τουλάχιστον να το γνωρίζουν οι γιατροί από τον προηγούμενο μήνα», σημείωσε ο κ. Τσαλικάκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ