Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εισέρχεται στην Πράσινη Μετάβαση

Πιλοτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «PartnershipforRegionalInnovation» θα δοκιμαστεί πιλοτικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με τον Δημήτρη Κυριακού, leadeconomist στην πλατφόρμα Έξυπνης Εξειδίκευσης και Scientificeditor για τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωρπαϊκής Επιτροπής. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Κυριακού μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Αστική Υγεία και Βιωσιμότητα που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο περίπτερο Αιμίλιος Ριάδης στη ΔΕΘ Helexpo.

Η Λευκωσία-πράσινη πόλη

Οι πόλεις και η ποιότητα ζωής, τα νέα μοντέλα ευζωίας, τέθηκαν στο επίκεντρο της 4ης θεματικής ενότητας του διήμερου Συνεδρίου .

Στο πλαίσιο αυτό ο Νικόλαος Λαμπρογεώργος SeniorAccountManager του Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα, τόνισε ότι «υπάρχουν αρκετά καλά παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που εφάρμοσαν τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους τους, ωστόσο σε καμιά από αυτές δεν υιοθετήθηκε μια συνολική λύση» , προαναγγέλλοντας ότι «την Άνοιξη του 2023 η Λευκωσία θα είναι  η πιο ολοκληρωμένη από αυτή την άποψη πόλη της Ευρώπης, καθώς θα υιοθετηθούν ολιστικές στρατηγικές για την ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών της»

Ασφαλή και βιώσιμα προϊόντα

Στα ασφαλή και βιώσιμα από τον σχεδιασμό τους προϊόντα που δημιουργούνται, αντικαθιστώντας πολλά από τα οποία κυκλοφορούν και περιέχουν επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Στο ίδιο πάνελ ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Yale έδωσε έμφαση στο “ScienceCommunication ” (επιστημονική επικοινωνία) , τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο η επιστημονική κοινότητα μπορεί να επικοινωνήσει με το ευρύ κοινό. Μια κατεύθυνση στην οποία έχει στραφεί και το ελληνικό πρόγραμμα «Έρευνας και Καινοτομίας»

Το περιβάλλον πηγή ανησυχίας σύμφωνα με έρευνα

Tο περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους πολίτες στην Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα πανευρωπαϊκού προγράμματος, που υλοποιείται με τη συμμετοχή της Ειδικής Γραμματείας Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης (Foresight) της Προεδρίας της Κυβέρνησης, τόνισε ο Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλός της, Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος. Ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος συζήτησε με τον Δημήτρη Κυριακού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή JRC και τον Νικόλαο Λαμπρογεώργο από την Cisco για το νέο τοπίο των «έξυπνων» πόλεων που διαμορφώνεται και τα ερευνητικά εργαλεία που αναπτύσσονται.

Μεγάλη ζήτηση των digitalskills στην Ελληνική αγορά εργασίας

«Υπάρχει τεράστια ζήτηση αυτή την περίοδο στην Ελληνική αγορά ατόμων με digitalskills» τόνισε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Λεϊμονή Διευθύντρια Marketing και λειτουργιών Microsoft (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα) δίνοντας μια άλλη διάσταση της ψηφιακής εποχής που διανύουμε Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Microsoft θα παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες σε 100.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα μέχρι το 2025.

Η κ Λεϊμονή εξήγησε ότι η ψηφιοποίηση αυξάνει την παραγωγικότητα, υποστηρίζει τη βιωσιμότητα και εξοικονομεί πόρους. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της πόλης Βαλένθια στην Ισπανία όπου με την ψηφιακή διαχείριση του φωτισμού, επιτεύχθηκε μείωση του κόστους δαπανών στον φωτισμό που ανέρχεται στα 6 εκ ευρώ το χρόνο, ενώ το αποτύπωμα άνθρακα στην πόλη σε ένα χρόνο μειώθηκε σε ποσοστό 80%.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθανάσιος ΣταβέρηςΠολυκαλάς, εξήγησε ότι στόχος όλων των δράσεων του Υπουργείου είναι ο πολίτης, ενώ ο καθηγητής του Τομέα Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής του ΔΠΘ Γιώργος Συρακούλης, ανέλυσε το ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο πλέον ζούμε.

Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας.

Η αλληλοεπίδραση περιβάλλοντος και υγείας είναι πλέον μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και η πανδημία του Covid 19 είναι η πρώτη περιβαλλοντική νόσος. Σ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεταξύ άλλων  το πολύ ενδιαφέρον πάνελ στο οποίο συμμετείχαν  ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο καθηγητής οικονομικών πόρων στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για το Περιβάλλον και την Οικονομία ICRE8 AnilMarkandya και η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής στο Υπουργείο Υγείας, κ. Βασιλική Καραούλη.

Το περιβάλλον επιβαρύνεται συνεχώς, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στη Δημόσια Υγεία. Χαρακτηριστικό είναι και το θέμα της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, είπε μεταξύ άλλων οκ Εξαδάκτυλος. 

Όπως είπε η κ Καραούλη  «έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών ώστε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση στο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας. Μάλιστα η χώρα μας θέλει αυτή η συμφωνία να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Θανάσης Εξαδάκτυλος έθεσε το ζήτημα της πρόληψης και τόνισε χαρακτηριστικά ότι ξεκινούν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέως εντέρου και στη συνέχεια προληπτικά προγράμματα εξετάσεων για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον.

Το Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και για τη Δημόσια Υγεία είναι μία μόνο από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με επίκεντρο τον πολίτη και την Κοινωνία, για το οποίο εργάστηκαν 200 επιστήμονες, όπως είπε η Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος ΜποδοσάκηΑθηνά Δεσύπρη.

Συζητώντας για τη «Ζωή στο μέλλον-Περιβάλλον , κλιματική αλλαγή και Υγεία» , ο πρώην βουλευτής και Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν σχετικά απλοί τρόποι να βελτιώσουμε τη ζωή στις πόλεις και αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα, οι οποίοι να συνδέονται μεταξύ τους.

Ερευνητικά κέντρα στην περιφέρεια

Στην προσπάθεια του ΕΚΕΤΑ να κατανείμει το ερευνητικό προσωπικό στην περιφέρεια της χώρας διαχέοντας τη γνώση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ του ΕΚΕΤΑ Ευάγγελος Μπεκιάρης. Όπως είπε χαρακτηριστικά έχουν δημιουργηθεί τμήματα επιστημονικής εξειδίκευσης στον Πειραιά τη Ρόδο και την Αλεξανδρούπολη.

Στην Πέμπτη Θεματική Ενότητα με τον γενικό τίτλο : Έρευνα , Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα-Βιώσιμα Μοντέλα Ανάπτυξης έγινε εκτενής αναφορά στη «βιώσιμη καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τα επαγγέλματα του μέλλοντος».

Αναπτυξιακή νοοτροπία και αντιευθραυστότητα

Ο Κώστας Αγραπιδάς Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «αναπτυξιακή νοοτροπία», μια διαρκή πρόκληση που προτρέπει σε διαρκή ανάπτυξη συμπληρώνοντας ότι απαιτείται μια διαρκής αναπροσαρμογή δεξιοτήτων τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους φοιτητές.

Από την πλευρά του ο Φώτης Φιλιππόπουλος Ειδικός Εταιρικής Καινοτομίας, εισήγαγε στη συζήτηση μια νέα έννοια, την αντιευθραυστότητα που αντικαθιστά την ανθεκτικότητα και απηχεί νέα διοικητικά μοντέλα , τα οποία μας βοηθούν να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα.

Κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι το Φόρουμ του Λευκού Πύργου είναι ένας ανοιχτός, διαρκής διάλογος της Κοινωνίας, των εκπροσώπων της Πολιτείας, των Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών και Επιχειρηματικών Φορέων με στόχο να αναδυθούν νέες ιδέες και λύσεις που βελτιώνουν την ζωή μας απαντώντας στις κοινωνικές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί