Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εντός χρονοδιαγράμματος το μεγάλο project ανάπλασης της ΔΕΘ

Κατατέθηκε ολοκληρωμένη η προμελέτη από τους αρχιτέκτονες – Τα επόμενα βήματα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ και την ολοκλήρωση του νέου εκθεσιακού κέντρου, του ConFExPark, το 2026, χρονιά που θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη διοργάνωση της πρώτης ΔΕΘ.

Ήδη έχει κατατεθεί στη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ολοκληρωμένη η προμελέτη από τους αρχιτέκτονες που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η και αυτήν την στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο τελικών παρατηρήσεων,  προκειμένου η οριστική μελέτη να γίνει παραδοτέο, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου Θεσσαλονίκης. Στο επόμενο στάδιο θα γίνουν οι διαδικασίες για την ανάθεση της οριστικής μελέτης.

Μιλώντας στο TyposThes, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo δρ Κυριάκος Ποζρικίδης σημείωσε: «Είμαστε ακόμα εντός χρονοδιαγράμματος και ελπίζω ότι θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και μέχρι το τέλος». Επανέλαβε ότι οι εργασίες στο πεδίο αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Παράλληλα, δουλεύονται οι επιλογές χρηματοδοτικών σχημάτων και οι διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η κοστολόγηση έχει ήδη αλλάξει από το στάδιο της προμελέτης. Ο προϋπολογισμός του έργου, που προ πανδημίας είχε προσδιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ, έχει αναθεωρηθεί στα 250 εκατ. ευρώ, περίπου στην εποχή μετά- Covid, με τις αλλαγές στις παραδόσεις υλικών, το ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα χαρακτηριστικά της πρότασης

Η πρόταση της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα), ήταν η νικήτρια πρόταση στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Προτείνει να δημιουργηθούν στο χώρο της ΔΕΘ εκθεσιακοί χώροι που παραπέμπουν σε ιδιαίτερα «νησιά», που επιπλέουν στη «θάλασσα» του αστικού τοπίου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρότασης τα 17 περίπτερα του σημερινού εκθεσιακού κέντρου, δύο εκ των οποίων χτίστηκαν στην εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, θα δώσουν τη θέση τους σε πέντε νέα περίπτερα-νησίδες. Παράλληλα προβλέπεται διατήρηση του Παλέ Ντε Σπορ, του Πύργου του ΟΤΕ, του κτηρίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Πύλης του Τόξου στην πλευρά της ΧΑΝΘ αλλά και του πρώην Περιπτέρου Esso Pappas.

Επίσης, θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο περίπου 150 δωματίων.

Η πρόταση πέραν των πολύ εκτεταμένων χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων έχει επίσης σημαντικά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των αρχιτεκτόνων, οι ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας του νέου εκθεσιακού θα είναι μειωμένες περίπου στο 70% ότι σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση ενώ λιγότερες κατά 40-50% θα είναι οι ανάγκες νερού.

nea-deth-6.png

Εξάλλου, η οικονομική δραστηριότητα στη φάση κατασκευής  του μεγάλου αυτού έργου θα είναι περίπου 70-80 εκατ. το χρόνο, ενώ υπολογίζεται να δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας. Αφού κατασκευαστεί και λειτουργήσει το νέο εκθεσιακό, η οικονομική επίπτωση στην περιοχή θα είναι 350-400 εκατ. ευρώ το χρόνο και θα δημιουργήσει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας, μόνιμες και part-time το χρόνο. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 1300 νέες θέσεις πάρκινγκ ενώ το 50% της έκθεσης θα είναι πράσινο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί θα πρόκειται για το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχεδιαστική πρόταση, στη νέα ΔΕΘ θα κατασκευαστούν πέντε μεγάλες κτιριακές δομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο και επιχειρηματικό κέντρο. Μάλιστα, διάδρομοι και γέφυρες θα συνδέουν όλους τους εκθεσιακούς χώρους στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, συμπεριλαμβανομένης μιας υπαίθριας έκθεσης στον τελευταίο όροφο της δεύτερης εκθεσιακής εγκατάστασης. Αυτός ο εναέριος διάδρομος θα προσελκύει τους επισκέπτες να κάνουν μια βόλτα με πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη.

deth.jpg

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, ενώ ο χώρος αυτός θα είναι διαπερατός και συνεχώς προσβάσιμος από τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ακόμη και όταν βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκθεσιακές δραστηριότητες.

Στο πάρκο θα συγκεντρωθούν όλα τα ενδημικά φυτά της περιοχής της Θεσσαλονίκης και παράλληλα θα υπάρχουν χώροι για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι στέγες των περιπτέρων θα είναι εξοπλισμένες για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών και του νερού της βροχής για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πάρκου. Τα κτίρια θα χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια και θαλασσινό νερό για ψύξη και ο εξαερισμός με διασταύρωση της ροής του αέρα και με τη βοήθεια ανάκτησης θερμότητας από τους εκθεσιακούς χώρους θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μέσω του μηχανικού εξαερισμού.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσής της ότι κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ομάδα αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονισσών της Θεσσαλονίκης για τον χαρακτηρισμό κτιρίων από το κτιριακό απόθεμα της ΔΕΘ ως διατηρητέων, το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), με σχετική Αιτιολογική Έκθεση, προτείνει τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των περιπτέρων 1, 2, καθώς και του κτιρίου Διοίκησης της ΔΕΘ. Πάντως, από τη ΔΕΘ – Helexpo, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην διαδικασία. Μετά από αυτήν την εισήγηση θα τεκμηριώσουν, όπως λένε, την άποψή τους, η οποία έγινε ήδη αποδεκτή από το κεντρικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων του υπουργείου πολιτισμού το οποίο έκρινε ποια θα είναι τα διατηρητέα κτίρια.

Στο φουλ οι «μηχανές» για την 86η ΔΕΘ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για την 86η ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου φέτος, με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo να σημειώνει ότι τα πράγματα πάνε μέχρι στιγμής «πάρα πολύ καλά» αν δεν τα «χαλάσει» κάποιος εξωγενής παράγοντας, όπως ένα νέο κύμα πανδημίας.

Φέτος επανέρχεται δυναμικά ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους, συμμετέχοντας με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και φορέων. «Πρώτη φορά είναι τιμώμενη αραβική χώρα, έρχονται μεγάλες εταιρίες», όπως δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo δρ Κυριάκος Ποζρικίδης. Όπως σημειώνει τους ενδιαφέρει πάρα πολύ και το real estate και οι επενδύσεις και ο τουρισμός . 

Σημειώνεται ότι η τεχνολογία και οι επενδύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συμμετοχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που στο περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τους πλέον αναπτυγμένους κλάδους της οικονομίας τους, τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται από τις πρόσφατες εθνικές κινήσεις περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών.

Η εν λόγω συμμετοχή επιβεβαιώνει τη στρατηγική εξωστρέφειας της ΔΕΘ-Helexpo, που αναζητά με συνέπεια και συνέχεια νέους δρόμους δικτύωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ