Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καταγγελία: Στον «αέρα» 4 αριστούχοι πέντε μέρες πριν την Ολυμπιάδα Βιολογίας

Γονείς καταγγέλλουν το Υπουργείο Παιδείας λέγοντας πως δεν έχει ακόμη εγκριθεί το κονδύλι από την πολιτεία για την μεταφορά των τεσσάρων μαθητών και των συνοδών τους στην Αρμενία

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στον… αέρα είναι η συμμετοχή της ελληνικής εθνικής ομάδας Βιολογίας μαθητών Λυκείου στην παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας που θα γίνει στην Αρμενία, στις 10-18 Ιουλίου 2022.

Οι τέσσερις μαθητές της χώρας μας, δύο από Αθήνα, ένας από Πάτρα και μία από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη βρίσκονται στην πρωτεύουσα για την προετοιμασία τους, ενημερώθηκαν πριν δέκα μέρες πως το κονδύλι που θα κάλυπτε τα έξοδά της μεταφοράς τους στην Αρμενία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας.

«Μας ενημέρωσαν πριν λίγες μέρες ότι ενώ το κόστος των εισιτηρίων από και προς το Ερεβάν της Αρμενίας όπου και θα γίνουν οι αγώνες, και που αγγίζει τις 5000-6000 ευρώ και για τα 4 παιδιά και τους συνοδούς τους, θα καλύπτονταν από το κράτος, τελικώς υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα και πήγαινε  – έλα εγγράφων από το Υπουργείο προς το ΙΚΥ. Όμως ο διαγωνισμός πλησιάζει και η συμμετοχή της ομάδας είναι στον… αέρα! Πλέον δεν υπάρχουν θέσεις στις απευθείας πτήσεις και είμαστε λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη. Επίσης τα παιδιά δεν πάνε εκεί για διακοπές ώστε να είναι ευέλικτες οι ημερομηνίες. Αν δεν φτάσουν εγκαίρως υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί η συμμετοχή τους», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, πατέρας της Μιχαέλας, η οποία συμμετέχει στην ελληνική εθνική ομάδα Βιολογίας μαθητών Λυκείου που θα πάρει μέρος στην παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας.

Ο ίδιος ανέφερε πως αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν στα ΜΜΕ το ζήτημα ώστε να επισπευσθεί η λύση του προβλήματος. Συμπλήρωσε πως από την  Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, που είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση του διαγωνισμού, έχουν ήδη γίνει κρούσεις προς το υπουργείο για το επίμαχο θέμα, δίχως όμως κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα.

Κι αν τελικώς δεν βρεθεί άμεσα λύση οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Σκεφτείτε πως ήδη για τις 15 μέρες της προετοιμασίας στο ΕΚΠΑ προσωπικά έχω κλείσει Airbnb στην Αθήνα για την κόρη μου και την σύζυγό μου που την συνοδεύει, και πληρώνουμε την διατροφή και την μεταφορά. Αυτό το κόστος ανέρχεται σε 2000 ευρώ. Αν δεν υπάρξει λύση από το υπουργείο θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε από την τσέπη μας και την μεταφορά στο Ερεβάν…», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης. Να σημειωθεί ότι για την διαμονή υπάρχει ήδη μέριμνα από την διοργανώτρια χώρα.

Μεγάλες πιθανότητες για διακρίσεις

4f1.jpg

Όσο για τις πιθανότητες διάκρισης ο κ. Κωνσταντινίδης εκτιμάει πως «πάμε σίγουρα για δύο μετάλλια». «Η τελευταία φορά που έγινε ο διαγωνισμός ήταν το 2019 και τότε συμμετείχε η άλλη μου κόρη. Η ομάδα έφερε δύο χάλκινα μετάλλια, ένα ασημένιο και μια εύφημη μνεία. Ελπίζουμε και τώρα σε διακρίσεις και πιστεύω πως θα κερδίσουμε τουλάχιστον δύο μετάλλια», σημείωσε. Ο ίδιος νιώθει περήφανος και για τα πέντε παιδιά του, και πρόσφατα χάρηκε και την επιτυχία της κόρης του Μιχαέλας η οποία ήταν στους αριστούχους στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις. Η μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη συγκέντρωσε 19260 μόρια και όλα δείχνουν ότι θα περάσει στην Ιατρική.

«Τα παιδιά μόλις τελείωσαν τον Γολγοθά των Πανελλαδικών, πέτυχαν βέβαια εξαιρετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις, παρ΄ όλα αυτά πριν πάρουν ανάσα, έπεσαν με τα μούτρα στη μελέτη για τον διαγωνισμό. Και ξαφνικά όλα αυτά τα όνειρα και ο κόπος κινδυνεύουν να πάνε χαμένα…», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι: «Τα συναισθήματα και η στάση αυτών των παιδιών, αυριανών  επιστημόνων,  απέναντι στην οργανωμένη Πολιτεία , επηρεάζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό, από το πώς η Πολιτεία τα αντιμετώπισε σε κρίσιμες για αυτά καταστάσεις. Μην παραπονιόμαστε λοιπόν για brain drain».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η ελεύθερη βιβλιοθήκη «καρδιά» - Που θα τη βρείτε
Μια ελεύθερη βιβλιοθήκη στην καρδιά μιας πολυκατοικίας στην Καλαμαριά - «Για τη βιβλιοθήκη της οικοδομής, μιας βιβλιοθήκης για όλους μας. Όσα βιβλία...
Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η ελεύθερη βιβλιοθήκη «καρδιά» - Που θα τη βρείτε