Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει όψη η Πλαζ Αρετσούς - Ο σχεδιασμός του δήμου

Τα σχέδια του δήμου για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή της πλαζ που συγκεντρώνει ήδη πολύ κόσμο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η Πλαζ Αρετσούς επιστρέφει στον Δήμο Καλαμαριάς που σχεδιάζει την ουσιαστική ανάπτυξη του σημαντικού αυτού τμήματος του παραλιακού μετώπου, που ήδη συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ώστε να αποκτήσει ένα πιο ανθρώπινο και σύγχρονο «πρόσωπο» προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Πλήρη ανακαίνιση σε πρώτο χρόνο αλλά και ανασχεδιασμό των υποδομών με τη δημιουργία παιδότοπου και πισινών σε δεύτερο χρόνο, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του δήμου για την πλαζ Αρετσούς. «Σίγουρα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αλλάξει πλήρως η μορφή του παραλιακού μετώπου στο χώρο της πλαζ», επισημαίνει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου συζήτησε την νέα πρόταση της ΕΤΑΔ αποφασίζοντας την έγκρισή της.  Ωστόσο επισήμως η πλαζ δεν έχει περάσει ακόμη στα χέρια του δήμου καθώς πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Master plan

«Έχουμε σκοπό να δράσουμε σε δυο χρόνους. Σε πρώτο χρόνο θα γίνει πλήρης ανακαίνιση των υποδομών που υπάρχουν ώστε το πρόσωπο που παρουσιάζει η πλαζ και η Δημοτική Επιχείρηση να είναι πολύ πιο σύγχρονο και ανθρώπινο σε επίπεδο υποδομών. Από κει και πέρα υπάρχει ένα master plan που αφορά την πλαζ, το οποίο έχει εκπονηθεί από τη Δημοτική Επιχείρηση και το οποίο περιλαμβάνει ανασχεδιασμό των υποδομών που υπάρχουν. Μιλάει για παιδότοπο για τρεις πισίνες και για μια γενικότερη αναβάθμιση του χώρου», τονίζει ο κ. Δαρδαμανέλης.

Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού. «Μακάρι να μην υπήρχαν τα προσκόμματα που υπήρχαν και να το είχαμε κάνει φέτος, στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, αναφέρει ο δήμαρχος. Ωστόσο όλα αυτά είναι ζητήματα που φέτος και τις επόμενες χρονιές θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, προσθέτει.

Θα γίνει επένδυση από μεριάς της Δημοτικής Επιχείρησης και του δήμου, ώστε η πλαζ να λειτουργεί πιο ανθρώπινα, πιο σύγχρονα και προς όφελος της τοπικής οικονομίας «μιας και αναμένουμε να έρθει πολύς κόσμος από όλη τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά, αλλά και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων μας που θα μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα και απρόσκοπτα έναν χώρο αντάξιο της θέσης του και όχι έναν τόπο που παρουσιάζει την εικόνα που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια», λέει ο δήμαρχος.

Το χρονοδιάγραμμα

Η αρχική αναβάθμιση μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ώστε όταν ανοίξει την επόμενη τουριστική σεζόν η δημοτική επιχείρηση και το αναψυκτήριο να είναι πλήρως εκσυγχρονισμένα. Για την υλοποίηση των όσων προβλέπονται στο master plan εκτιμάται ότι θα χρειαστούν σίγουρα 2-3 χρόνια γιατί θα απαιτηθούν οι κατάλληλες μελέτες καθώς μιλάμε για παρεμβάσεις πάνω στον αιγιαλό.

Μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητα

Σημειώνεται ότι η πλαζ σήμερα λειτουργεί κανονικά, με «πλήρως θετικές μετρήσεις» στα νερά, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να αποκτήσει η και Γαλάζια σημαία.

Απαιτούνται όμως δυο ακόμη χρόνια (συνολικά 4 χρόνια μετρήσεων των νερών) για να αιτηθεί για Γαλάζια Σημαία. Μιλάμε για μια ελπιδοφόρα κατάσταση, όπως λέει ο δήμαρχος καθώς θα μιλάμε για μια κολυμβητική παραλία μέσα στην Θεσσαλονίκη, για μια περιοχή που μπορεί να έχει Γαλάζια Σημαία, με πλήρως εκσυγχρονισμένες υποδομές και οι οποίες θα παρουσιάζουν και ένα ακόμη ενδιαφέρον λόγω της ιστορικότητας της περιοχής, αφού εκεί υπήρχαν τα Απολυμαντήρια.

Τα στοιχεία από τους τζίρους της δημοτικής επιχείρησης δείχνουν πάντως ότι ήδη ο κόσμος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης την πλαζ.  Υπήρξε υπερδιπλασιασμός και μάλιστα μέσα σε μια χρονιά κόβιντ. Με ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της πλαζ και αν οι λειτουργίες και οι χρήσεις (όπως οι συναυλίες) συνεχίσουν και αν ξεπεράσουμε το θέμα του κόβιντ μιλάμε «για τεράστια αύξηση στην επισκεψιμότητα». Σημειώνεται ότι η πλαζ φέτος για πρώτη χρονιά μπήκε και στη λίστα των παραλιών που επιτρέπεται το κολύμπι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Η νέα πρόταση της ΕΤΑΔ και οι αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι η νέα πρόταση της ΕΤΑΔ αυξάνει τον χρονικό ορίζοντα της παραχώρησης από 25 χρόνια σε 30, διατηρώντας το ελάχιστο αντίτιμο, κατά τον ισχύοντα νόμο, στο 20% επί του τζίρου των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τα μέλη που εκπροσωπούσαν την Αντιπολίτευση εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στην αποδοχή της πρότασης, επαναλαμβάνοντας πως η Πλαζ πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο Καλαμαριάς, χωρίς κανένα αντίτιμο, κάτι όμως που σύμφωνα με το δήμο είναι παράνομο και δεν μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με νόμο του 2017, της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος μιλά για υποχρεωτικό αντάλλαγμα για ακίνητα της ΕΤΑΔ που παραχωρούνται, σε ποσοστό 20% επί του τζίρου των εμπορικών χρήσεων.

Δυστυχώς αυτό προβλέπει ο νόμος, όπως λέει ο κ. Δαρδαμανέλης σημειώνοντας «καταφέρνουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την ΕΤΑΔ», ενώ κάνει λόγο για «πολύ καλύτερους όρους σε σχέση με την αρχική πρόταση» που μιλούσε για μικρότερο χρόνο παραχώρησης και αντάλλαγμα της τάξης του 50% επί του τζίρου των ακινήτων.

Η παραχώρηση αυτήν την στιγμή που έχει έρθει ως πρόταση, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, μιλά για μια παραχώρηση με αντάλλαγμα το ελάχιστο προαπαιτούμενο με βάση την ελληνική νομοθεσία, σημειώνει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο ότι στο χώρο αυτό , από την στιγμή που θα τον διαχειρίζεται ο δήμος θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση των πολιτών χωρίς αντίτιμο. «Είναι δεδομένο πλέον κάτι που δεν θα ήταν δεδομένο εάν δεν προχωρούσαμε σε συνεννόηση με την ΕΤΑΔ και η ΕΤΑΔ έβγαζε Πρόσκληση για να αποδοθεί ο χώρος σε κάποιον ιδιώτη». Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής και όλα τα μέλη της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Συνεργασία για την Καλαμαριά» Θεοδόσης Μπακογλίδης έθεσαν το ερώτημα γιατί η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος περιορίστηκε τα όρια μιας Επιτροπής και συγκεκριμένα της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ σχετικά με τους όρους παραχώρησης σημειώνουν ότι «σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση έκρινε τους όρους της σύμβασης παραχώρησης επαίσχυντους και ληστρικούς. Η Παράταξη του κ. Μπακογλίδη ζήτησε από την ΕΤΑΔ Α.Ε. την παραχώρηση όλων των ακινήτων του Δημοσίου από τη σχολή Δικαστών μέχρι το Παλατάκι.

Αντίδραση υπήρξε και από τα μέλη της παράταξης με επικεφαλής τον Άρη Τεμεκενίδη «Καλαμαριά – Πρώτη Ξανά», που υποστηρίζουν ότι «δυστυχώς οι εξελίξεις για την Πλαζ Αρετσούς, την παραλία μας, προοιωνίζονται πολύ αρνητικές για τους Καλαμαριώτες».

Η Μαρίνα Αρετσούς

Σε ότι αφορά τη Μαρίνα Αρετσούς στην Καλαμαριά, υπενθυμίζεται ότι μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας.

Τα επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) για την παραχώρηση της μαρίνας ήταν έξι.

Μετά από την εξέλιξη που υπήρξε το πλάνο αξιοποίησης φαίνεται ότι έχει μπει στο συρτάρι. Από την πλευρά του δήμου έγινε προσπάθεια να γίνουν συζητήσεις παρουσία και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. «Μένει σε εμάς να ξαναζωντανεύσουμε το πλάνο, να πούμε ότι θέλουμε να προχωρήσει η επένδυση, απλώς αυτό πρέπει να γίνει με τους όρους που βάζει η τοπική κοινωνία», αναφέρουν από τη διοίκηση του δήμου.

Από το δήμο έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς, ωστόσο θα πρέπει να υιοθετηθούν οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο δήμος, μετά και από σχετική απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δήμου.

Σημειώνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ αφορούσε στην παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένων (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Καλαμαριάς, για περίοδο κατ’ ελάχιστο 35 ετών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυση για ευθύνες γιατρών του Καραμανδάνειου κατέθεσε η Πισπιρίγκου
Ζητά να ερευνηθούν οι γιατροί για σωματική βλάβη εξ αμέλειας αλλά και για ψευδή βεβαίωση και ψευδή κατάθεση για τη Τζωρτζίνα
Μήνυση για ευθύνες γιατρών του Καραμανδάνειου κατέθεσε η Πισπιρίγκου