Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έτοιμο το 2023 το Μητροπολιτικό Πάρκο - Προχωρούν οι εργασίες (ΦΩΤΟ)

Με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγραμμάτων το εμβληματικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά που θα δώσει ανάσα στην δυτική Θεσσαλονίκη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγραμμάτων κινούνται μέχρι στιγμής οι εργασίες στο πρώην στρατόπεδο όπου θα δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Πρόκειται για μια παρέμβαση που ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το σχεδιασμό το φθινόπωρο του 2023 και θα μεταμορφώσει το πρώην στρατόπεδο των 340 στρεμμάτων, σε έναν χώρο προσβάσιμο και φιλικό σε όλους.

Το εμβληματικό έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε Κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», ξεκίνησε να υλοποιείται επίσημα από τις 24 Νοεμβρίου του 2021 και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Για την πρόοδο των εργασιών μίλησε στο «ΤyposThes» η Αντιδήμαρχος θεμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης του δήμου Παύλου Μελά κ. Σίσσυ  Φραγκοπούλου.  Αυτήν την στιγμή προχωράνε οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Έχουμε τελειώσει με την περίφραξη στις δυο πλευρές του στρατοπέδου, στην οδό Δαβάκη και στην οδό Παύλου Μελά. Παράλληλα έχουν τελειώσει οι χωματουργικές εργασίες για το αποχετευτικό δίκτυο. Το έργο περιλαμβάνει πολλές διαμορφώσεις εδαφών για να δημιουργηθούν οι χώροι που θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων και φυτών αλλά και άλλες διαμορφώσεις για πάρκα και χώρος προσβάσιμους στον κόσμο.

ergasies-pavlou-mela_5.jpg

Ήδη έχουν γίνει πολλές εργασίες στο πράσινο και όπως έχει ανακοινωθεί θα ακολουθήσει εγκατάσταση και διαμόρφωση νέων φυτεύσεων με 7.000 δέντρα και θάμνους που μαζί με την υφιστάμενη βλάστηση θα ξεπεράσουν τα 10.000 φυτά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Σε κάθε περιοχή θα δημιουργηθούν εξέδρες διαφορετικούς μεγέθους, που θα λειτουργούν ως καθιστικά άλλα και ως χώροι εκδηλώσεων, ενώ ξεκινά και η κατασκευή μιας μεγάλης πέργκολας-καθιστικού. Συνολικά στο πάρκο θα υπάρχουν τέσσερις τέτοιες πέργκολες που στο στέγαστρό τους θα φέρουν φωτοβολταϊκά.

Παράλληλα, προχωράει η περίφραξη και από την οδό Λαγκαδά. Στο σημείο εκείνο εντοπίστηκε ένας αγωγός που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και είναι υπό διερεύνηση από την αρχαιολογική υπηρεσία. Στην επόμενη φάση θα γίνει το κέντρο για το νερό και το ρεύμα ενώ έχουν τελειώσει οι γεωτρήσεις και από τις μελέτες βρέθηκε ότι το νερό είναι κατάλληλο για να ποτίζεται αυτός ο τεράστιος χώρος.

ergasies-pavlou-mela_10.jpg

Σύμφωνα με τον δήμο, η κεντρική ιδέα είναι να αντιμετωπιστεί το πρώην στρατόπεδο ως ένας μεγάλος ενιαίος χώρος πρασίνου που θα αναπτύσσεται δίπλα στα εναπομείναντα κτίρια, τα κεντρικά και τα δευτερεύοντα μονοπάτια, τις εισόδους με τα εμβληματικά μεταλλικά στέγαστρα, τα καθιστικά, τις πέργκολες, τα αναψυκτήρια, τα χωροθετημένα πάρκινγκ.

 «Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά αντιμετωπίζονται. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς», τονίζει η κ. Φραγκοπούλου, σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για απόδοση του πάρκου στους κατοίκους παραμένει για τον Σεπτέμβριο του 2023.

ergasies-pavlou-mela_16.jpg

Αξιοποίηση κτιρίων

Ενέργειες γίνονται παράλληλα για την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος που βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδο και ιδιαίτερα των κτηρίων με βαρύνουσα ιστορική σημασία, που αναπτύσσονται στη νοτιοδυτική πλευρά, στα οποία θα διαμορφωθούν πολιτιστικοί και μουσειακοί χώροι.

«Βρισκόμαστε στην διαδικασία έκδοσης του κτιρίου Α2 που θα στεγάσει κομμάτι του Δημαρχείου με διοικητικές υπηρεσίες καθώς και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, ενώ προχωράνε οι μελέτες και για άλλα κτίρια που υπάρχουν στο χώρο και στη διάρκεια θα βρεθούν και γι αυτά πόροι ώστε να αξιοποιηθούν.

Κονδύλι υπάρχει και για το χώρο που θα γίνει το Μουσείο ευρημάτων του μετρό Θεσσαλονίκης και άλλων αρχαιοτήτων. Κατά μεγάλο μέρος χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού. Μελετώνται και τα υπόλοιπα κτίρια. Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Προχωράμε βήμα βήμα και ότι συναντάμε το αντιμετωπίζουμε, υποστηρίζει η κ. Φραγκοπούλου.

Για την αξιοποίηση των κτιρίων υπάρχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Αυτό που είναι πιο ώριμο και έχει λάβει οικοδομική άδεια και είναι εξασφαλισμένος και ο προϋπολογισμός κατασκευής του είναι το κτίριο Α2. Πρόκειται για το μεγάλο κτίριο που έχει «όψη» στην Λαγκαδά.

Τέλος, η κ. Φραγκοπούλου αναφέρεται και στο αισιόδοξο μήνυμα ότι θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κάτι που αποτελούσε απαίτηση πολλών χρόνων. «Μας ενδιέφερε το στρατόπεδο να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα. Νομίζω ότι το ογκολογικό νοσοκομείο και ίσως στο μέλλον και κάποια ιατρική σχολή θα αναβαθμίσει πάρα πολύ την περιοχή και θα δημιουργηθεί και ένα Πάρκο Υγείας εκεί», επισημαίνει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ