Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το 62,4% των Θεσσαλονικέων έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό

Πιο ικανοποιημένοι οι πολίτες από τις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την υγεία

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Αύξηση της ικανοποίησης των πολιτών στο κομμάτι των υπηρεσιών Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) στη Θεσσαλονίκη , αλλά και θεαματική υποχώρηση της δυσαρέσκειας, μετά το 2020 σε σχέση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την υγεία η οποία και παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Νίτσα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας to the point Δημήτρη Κατσαντώνη. Την ίδια ώρα το 62,4% δηλώνει πως είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Η πιο θετική στάση των πολιτών ίσως «να οφείλεται στην... πανδημία και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για το ρόλο των επιστημόνων και όλων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, στις κρίσιμες περιστάσεις μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης», εκτίμησε ο κ. Νίτσας.

Παράλληλα σημείωσε ότι «Ιδιαίτερα , στις ηλικίες άνω των 45 ετών, όπου κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας, το θετικό ισοζύγιο δεν πέφτει κάτω από τις 11,8 μονάδες. Δυστυχώς, όταν το ερώτημα εξειδικεύεται στο δημόσιο τομέα της υγείας τα πράγματα αντιστρέφονται, και το ισοζύγιο μετατρέπεται σε αρνητικό , κατά 10 μονάδες περίπου (μόνο στους άνω των 65 ετών, το ισοζύγιο είναι πάλι θετικό κατά 12 μονάδες). Κι εδώ όμως, θα πρέπει να σημειωθεί η εντυπωσιακή βελτίωση των δεικτών σε σχέση με το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια , αφού η δυσαρέσκεια μειώνεται κατά 26,5 μονάδες και η ικανοποίηση αυξάνεται κατά 10 μονάδες περίπου».

3f1b.jpg

Εστιάζοντας το πώς ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες υγείας στο θέμα της πανδημίας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας τόνισε ότι «παρά τη σχετική πτώση σε σχέση με πέρυσι, η θετική γνώμη των πολιτών είναι κατά πολύ υπέρτερη της αρνητικής (κατά 27 μονάδες). Είχαμε αυταπάρνηση γιατρών στην πανδημία. Δυστυχώς όμως είχαμε και συναδέλφους που σε αυτή την μάχη έχασαν την ζωή τους…».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πολίτες ανέφεραν ότι έχει αυξηθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως σχολίασε πως παρά την αύξηση του πληθωρισμού, οι αμοιβές των γιατρών έχουν παραμείνει σταθερές. Απλώς κατά την διάρκεια έξαρσης πανδημίας πολλοί δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από δημόσια νοσοκομεία επειδή εξυπηρετούσαν μόνο κρούσματα κορωνοϊού και έτσι στράφηκαν σε ιδιωτικούς γιατρούς, πληρώνοντας χρήματα.

Η πανδημία ήρθε για να… μείνει

Σχολιάζοντας το θέμα του COVID19 ο κ. Νίτσας τόνισε πως οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον αναφέροντας ενδεικτικά πως «μόλις ένας στους πέντε απαντά ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην εποχή προ πανδημίας ενώ περίπου 4 στους 10 βλέπει επιστροφή στην “κανονικότητα’’ μετά το τέλος του 2023».

3f1cc.jpg

Σχετικά με τους εμβολιασμούς είπε ότι: «Το 86,7% απαντά Ναι (εκ των οποίων το 72,6% με τρεις δόσεις και το 10,3% με τέσσερις δόσεις) και το 12,7% απαντά Όχι (όπου την πρωτοκαθεδρία την έχουν οι ηλικίες 17- 24 ετών , στους οποίους εντοπίζεται και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό άρνησης γενικά των εμβολίων με 14% περίπου – προηγούνται οι της ηλικιακής κατηγορίας 45- 54 ετών , με 22% περίπου). Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού , το 59% περίπου δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει ως κανονιστική ρύθμιση ενώ το 32% είναι αντίθετο (όπου και πάλι η κατηγορία των 45-54 ετών εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ οι νεότεροι, 17-34 ετών, έχουν μεγάλη αδυναμία να τοποθετηθούν επί αυτού- περίπου ένας στους τρεις δεν τοποθετείται). Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των αντίθετων προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών είναι ουσιαστικά σταθερό, σε σχέση με πέρυσι. Η κάποια μείωση των εχόντων θετική άποψη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, οφείλεται στη μετατόπιση τους προς τη ζώνη του ‘’Δε γνωρίζω/δεν απαντώ’’. Πάντως, το 62,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό με ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τι ς μεταλλάξεις του ιού, εφόσον γίνουν οι σχετικές συστάσεις από τον επιστημονικό κόσμο. Το 22% δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει , παρά τις ενδεχόμενες συστάσεις».

screenshot_1.jpg

Ο κ. Νίτσας συμπλήρωσε ότι: «Είναι λάθος να πιστέψει κανείς ότι κάνοντας τέταρτη δόση θα φορτώσει τον οργανισμό του. Ο κύκλος των αντισωμάτων ολοκληρώνεται μετά από λίγους μήνες.

"Αν συνεχίσει η ανοδική τάση κρουσμάτων τότε θα επανέλθει τουλάχιστον η υποχρεωτική χρήση μάσκας σύντομα"

Τα εμβόλια που έχουμε δεν μας απέτρεψαν την μόλυνση. Αυτή ήταν μια προσδοκία και επιστημόνων και πολιτών. Απλά βλέπουμε πως το εμβόλιο μάς αποτρέπει από σοβαρή μόλυνση και θάνατο», ενώ ερωτηθείς για την υιοθέτηση πιο αυστηρών μέτρων είπε ότι «Αν συνεχίσει η ανοδική τάση κρουσμάτων τότε θα επανέλθει τουλάχιστον η υποχρεωτική χρήση μάσκας σύντομα. Αντιλαμβάνομαι ότι με 40 βαθμούς είναι δύσκολο να την φοράς όμως σε σημεία που χρειάζεται πχ σε νοσοκομεία, ιατρεία κλπ, λειτουργεί αποτρεπτικά για την διασπορά του ιού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η κρίση των πολιτών για τη δράση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι πολύ θετική: Το 71,5% έχει θετική γνώμη και μόλις το 13,6% αρνητική, στοιχείο που ίσως δε συνάδει με τη φιλολογία περί απόστασης του κόσμου από τους επιστήμονες του χώρου της υγείας και τους φορείς τους.

Τέλος ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας αναφέρθηκε και στο θέμα της  ότι εγγραφής σε προσωπικό/οικογενειακό γιατρό, σχολιάζοντας ότι: «Παραπάνω από 1 στους 3 (36,6%) δηλώνει ότι έχει ήδη εγγραφεί. Από το 60% που δεν έχει εγγραφεί ,το 56% απάντησε πως σκοπεύει να εγγραφεί σχετικά σύντομα. Το 29,5%περίπου απάντησε αρνητικά, αλλά αυτό το ποσοστό μειώνεται κατά 10 μονάδες περίπου όταν τους επισημάνθηκε ότι η μη εγγραφή έως 1ηςΟκτωβρίου επιφέρει αυξημένες δαπάνες περίθαλψης και φαρμάκων ,σύμφωνα με το νέο νόμο».

Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 11-15 Ιουλίου σε ισχυρό δείγμα 1.072 ατόμων, ανδρών και γυναικών άνω των 17 ετών, μονίμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ήταν τηλεφωνική με την υποστήριξη Η/Υ (μέθοδος CATI).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Καταγγέλλει την Ουκρανία για τον θάνατο 14 ανθρώπων σε νοσοκομείο
Το πλήγμα «σκότωσε 14 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό και τραυμάτισε άλλους 24», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού στρατού
Ρωσία: Καταγγέλλει την Ουκρανία για τον θάνατο 14 ανθρώπων σε νοσοκομείο
Τρίπολη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που «ρήμαζε» σπίτια - 4 συλλήψεις
Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που «άδειαζαν» σπίτια σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Ευρυτανίας και Κορινθίας. Σε πέντε μήνες...
Τρίπολη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που «ρήμαζε» σπίτια - 4 συλλήψεις