Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ενισχύεται με νέα σχολεία - Αναβαθμίζονται τα κτίρια

Εντός της νέας χρονιάς θα ανακοινωθεί η νέα στέγη για το Πειραματικό Σχολείο

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Νέες σχολικές μονάδες θα προστεθούν στο δυναμικό του δήμου Θεσσαλονίκης μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα υφιστάμενα κτίρια θα αναβαθμιστούν. Οι εργασίες σε διάφορα σημεία προχωρούν με γοργούς ρυθμούς ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα σε νέες αίθουσες. Έμφαση έχει δοθεί στην κατασκευή νηπιαγωγείων όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη λόγω και της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Από το νέο σχολικό έτος θα παραδοθεί, εκτός απροόπτου, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του πολυδύναμου σχολικού συγκροτήματος επί της οδού Κλεάνθους, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου. Παράλληλα μέσα στη χρονιά θα ανακοινωθεί και η νέα στέγη για το 1ο Πειραματικό Σχολείο. «Είμαστε πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης για το σχολικό έτος 2023-24 και ελπίζω με την έναρξη του παρόντος σχολικού έτους να είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε», ανέφερε η αντιδήμαρχος στο «ΤyposThes».

 

-Πώς εξελίσσεται το θέμα της σχολικής στέγης στο δήμο Θεσσαλονίκης; Ποια τα κύρια σημεία που θα δώσετε περισσότερη προσοχή; Πώς θα αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για νέες υποδομές;

 

-Όλοι γνωρίζουμε το ακανθώδες και δυσεπίλυτο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Κι όμως, μετά από πολύ καιρό διαφαίνονται θετικές εξελίξεις στον ορίζοντα, κάποιες από αυτές μάλιστα βραχυπρόθεσμες:

 • Απόκτηση χώρου Σχολείου στην οδό Βλατάδων, για την ανέγερση του 60ου Νηπιαγωγείου (2-θέσιο) στην Άνω Πόλη 
 • Απόκτηση χώρου Σχολείου στην οδό Σαπφούς - Βουτυρά, κατ' αρχήν για τη μεταστέγαση των 63 και 65 Δημοτικών Σχολείων και των 38 και 42 Νηπιαγωγείων, που φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις πλησίον του νέου σιδηροδρομικού σταθμού
 • Απόκτηση χώρου Νηπιαγωγείου στην οδό Επιδαύρου, για τη στέγαση του 113ου Νηπιαγωγείου
 • Παραχώρηση από το Υπουργείο Εργασίας, ακινήτου στην οδό Παυσιλύπου για την ανέγερση πολυδύναμου Νηπιαγωγείου (6-θέσιο)
 • Έγκριση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ του έργου ανέγερσης Λυκείου στην περιοχή Τροχιοδρομικών
 • Ολοκλήρωση ανέγερσης εντός του σχολικού έτους τριθέσιου Νηπιαγωγείου στην οδό Λαχανά
 • Τρεις νέοι χώροι νηπιαγωγείων θα κατασκευαστούν από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ:
    1. Δύο 2-θέσια Νηπιαγωγεία σε θεσμοθετημένο χώρο στο Ο.Τ. μεταξύ των οδών Μακεδονίας – Κονδυλάκη
    2. Αποκατάσταση και επανάχρηση υφιστάμενου κενού διδακτηρίου στην οδό Αγ.Δημητρίου 125 για τη στέγαση 2-θέσιου νηπιαγωγείου
    3. Ανέγερση 4-θέσιου νηπιαγωγείου στο δημοτικό ακίνητο μεταξύ των οδών 25ης Μαρτίου - Καρακάση (εργοτάξιο οδοποιίας σήμερα)
 • Ανέγερση τριών νέων χώρων σχολείων από την ΚΤΥΠ ΑΕ την περίοδο 2021 – 2027, μεταξύ των οποίων δύο 2-θέσια Νηπιαγωγεία στη Δ.Ε. Τριανδρίας και 5-θέσιο Νηπιαγωγείο στην περιοχή Τροχιοδρομικών (για την αντικατάσταση των προκατασκευασμένων αιθουσών με μόνιμες εγκαταστάσεις)
 • Έργα αναβάθμισης υφιστάμενων διδακτηρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη: Κριεζώτου (5ο Λύκειο) και Κλεάνθους (ενεργειακή αναβάθμιση) .
kosmopoyloy.jpg

-Σε τι σημείο είναι η στελέχωση σε κτίρια και ανθρώπινο δυναμικό σχετικά με την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση;

-Η στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας. Όσον αφορά την κτιριακή υποδομή, έχουν πλέον ελευθερωθεί όλοι οι χώροι πολλαπλών χρήσεων ή υπολογιστών στα δημοτικά σχολεία, που φιλοξενούσαν τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και τα νήπια βρίσκονται πλέον σε δικούς τους χώρους.

Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα σχολικής στέγης που ανέκυψε με την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Ο ΔΘ αντέδρασε άμεσα και προσπάθησε να επιλύσει αυτό το πρόβλημα με την τοποθέτηση οικίσκων ελαφράς κατασκευής σε αύλειους χώρους σχολείων ή σε ειδικά διαμορφωμένα οικόπεδα. Γνωρίζουμε ότι η λύση αυτή δεν είναι η βέλτιστη, είναι όμως μια ικανοποιητική, έως ότου προχωρήσει η αξιοποίηση των προαναφερθέντων οικοπέδων, στα οποία θα ανεγερθούν Νηπιαγωγεία.

agio.jpg

Έως τώρα στεγάστηκαν:

 • Δύο παραρτήματα Νηπιαγωγείων σε σύγχρονα διαμορφωμένες αίθουσες στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
 • Πέντε παραρτήματα Νηπιαγωγείων σε οκτώ οικίσκους ελαφράς κατασκευής σε αύλειους χώρους σχολείων
 • Πέντε αίθουσες σε οικίσκους ελαφράς κατασκευής σε ειδικά διαμορφωμένο οικόπεδο στα Τροχιοδρομικά (Δημάρχου Πάσχου) για τα παραρτήματα τριών Νηπιαγωγείων
 • Έξι αίθουσες σε οικίσκους ελαφράς κατασκευής σε ειδικά διαμορφωμένο οικόπεδο επί των οδών Κρήτης και Μερκουρίου για το 102ο Νηπιαγωγείο

Τα οικόπεδα που διαμορφώθηκαν ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, πραγματικά θυμίζουν μια περιποιημένη σχολική αυλή με γκαζόν και ολοκαίνουργιες, πιστοποιημένες παιδικές χαρές. Οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα, ώστε να προσφέρουν μια φιλική ατμόσφαιρα στα νήπια.

Αξιοσημείωτο δε είναι, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα στοιχεία που σας παρέθεσα στο 1ο ερώτημα, ότι προκύπτουν στην Δ’ και Ε’ Κοινότητα, που έχουν το μείζον πρόβλημα σχολικής στέγης, 22 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων έναντι των 19 υφιστάμενων σε οικίσκους ελαφράς κατασκευής.

Τέλος, ένα πραγματικό στολίδι, το νέο διθέσιο Νηπιαγωγείο επί της οδού Καπετάν Άγρα στεγάζει από τον Μάρτιο το 47ο Νηπιαγωγείο, που ως τώρα βρισκόταν σε ένα υπόγειο σχολικού κτιρίου στην οδό Αρχαιοτήτων.

 

-Πώς προχωράει το έργο στο σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του;

-Η ενεργειακή αναβάθμιση του πολυδύναμου σχολικού συγκροτήματος επί της οδού Κλεάνθους, έργο ύψους 6 εκατ. Ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν μεταστεγάστηκαν οι μαθητές καθ΄όλο το διάστημα των εργασιών, παρά μεταφέρονταν τμηματικά σε έξι προκατασκευασμένους οικίσκους τοποθετημένους στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Φροντίσαμε, όσο είναι δυνατόν, να μην διαταράξουμε τη σχολική ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών. Τοποθετώντας μάλιστα σύστημα συναγερμού συνδεδεμένο με εταιρεία φύλαξης, αποτρέψαμε τα μέγιστα την παραβίαση του σχολικού συγκροτήματος κατά τις βραδινές ώρες, που αποτελούσε μια μόνιμη πληγή.

Όσο για τις εργασίες προχώρησαν γρηγορότερα και από τις προσδοκίες μας και το σχολείο, μαζί με το συστεγαζόμενο Γυμναστήριο, παραδίδονται εκτός απροόπτου με την έναρξη του σχολικού έτους στην ανακαινισμένη και ενεργειακά αναβαθμισμένη μορφή τους.

 

-Τους περασμένους μήνες υπήρξαν διαμαρτυρίες από γονείς για το 1ο Πειραματικό που είχε μεταφερθεί από την Αρχαιολογικού Μουσείου σε κτίριο της οδού Εγνατίας. Τι προβλέπετε για την στέγη του συγκεκριμένου σχολείου;

-Το πανέμορφο διατηρητέο κτίριο της πρώην Οικοκυρικής Σχολής επί της οδού Εγνατίας 132, λόγω της παλαιότητάς του παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, που προκάλεσαν τις αντιδράσεις των γονέων. Δυστυχώς ο χαρακτηρισμός του ως διατηρητέου καθιστά ακόμη πιο δυσχερείς, αλλά και δαπανηρές τις όποιες εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες πρέπει επιπλέον να εγκριθούν και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Επίσης η έλλειψη ιδιόκτητων αιθουσών στα όρια του ΔΘ, όπως ήδη προαναφέρθηκε, είναι προφανής.

Για τον λόγο αυτό και κατανοώντας πλήρως τις αιτιάσεις εκπαιδευτικών και γονέων, αποφασίστηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κ. Ζέρβα να ανευρεθεί και μισθωθεί κατάλληλος χώρος, για να στεγάσει ένα Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο, όπως του αρμόζει. Είμαστε πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης για το σχολικό έτος 2023-24 και ελπίζω με την έναρξη του παρόντος σχολικού έτους να είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

panepistimio
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για σπουδές στις ΗΠΑ
Την υποβολή αιτήσεων σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και την πρόσβαση σε υποτροφίες διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου,...
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για σπουδές στις ΗΠΑ
Snik για Κασσελάκη: Είδα έναν εκεί, τον Καψελάκη, δεν ήξερα ποιος είναι
Viral έχει γίνει η τυχαία συνάντηση του Snik με τον Στέφανο Κασσελάκη στην Κηφισιά χθες το πρωί, όπου κανείς δεν γνώριζε τον άλλον, με το αποτέλεσμα...
Snik για Κασσελάκη: Είδα έναν εκεί, τον Καψελάκη, δεν ήξερα ποιος είναι