Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Παύλου Μελά: Τίμησε τα 14 παλληκάρια της Ευκαρπίας που εκτελέστηκαν από τους Ναζί

Επιμνημόσυνη δέηση και χαιρετισμοί στο Μνημείο των 14 παλληκαριών

Ο Δήμος Παύλου Μελά απέδωσε τιμή στους 14 πατριώτες που εκτελέστηκαν άνανδρα στην Ευκαρπία, πριν από 78 χρόνια, στις 31 Ιουλίου του 1944, από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και τους Έλληνες συνεργάτες τους, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την αγωνιζόμενη Ελλάδα και αφήνοντας ανοιχτές πληγές για πάντα!

Η ετήσια τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 30 Ιουλίου 2022, ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χρυσοστόμου της Ευκαρπίας και συνεχίστηκε στο Μνημείο των 14 παλληκαριών, τόπο μνήμης για τους ήρωες που ύψωσαν ανάστημα στον εχθρό υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

pavlos-melas-2.jpg

Τα ονοματεπώνυμα των 14 παλληκαριών της Ευκαρπίας

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΑΠΟΓΛΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ

pavlos-melas-.jpg

Επιμνημόσυνη δέηση και χαιρετισμοί στο Μνημείο των 14 παλληκαριών

Παρουσία του Προξένου του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Carsten Müller, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και συγγενών των θυμάτων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους Ιερείς Ιωάννη Δημητριάδη και Χρήστο Καρακούδη των Ιερών Ναών Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χρυσοστόμου και Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απηύθυνε χαιρετισμό για τους 14 αθώους που εκτελέστηκαν από τις χιτλερικές δυνάμεις κατοχής και αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα αυταπάρνησης για τις νέες γενιές.

«Τιμούμε σήμερα τους 14 πεσόντες ήρωες και μέσα από την ιστορική αναδρομή και τη βαριά κληρονομιά, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε ύψιστο καθήκον να παραμείνουμε ενωμένοι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς με τις ατέλειωτες προκλήσεις των γειτόνων μας και να μην επιτρέψουμε τη διχόνοια και τη μικροπολιτική να μας καταστήσουν ευάλωτους σε τυχόν εξωτερικούς κινδύνους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και υπενθύμισε ότι «σε συνεργασία με την Κεντρική διοίκηση του κράτους, ο δήμος Παύλου Μελά  δημιουργεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στο εμβληματικό κτήριο Α2, έναν τόπο ιστορικής μνήμης, ένα σημείο αναφοράς που θα αποτελέσει κέντρο έρευνας και τεκμηρίωσης για την τοπική ιστορία που ναι γεμάτο μνήμες μαρτυρίων και διωγμών, με στόχο την ευαισθητοποίηση κυρίως της νεολαίας για τη σπουδαία αυτή περίοδο πατριωτισμού».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «Η Εθνική Αντίσταση, η Ιστορία, διδάσκουν, συνθέτουν, ΕΝΩΝΟΥΝ και στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για ένα καλύτερο, χωρίς πολέμους, ειρηνικό και πιο δίκαιο κόσμο για τα παιδιά μας».

Στην ομιλία του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παντελής Νιγδέλης, υπενθύμισε ιστορίες ανδρείας και αντίστασης στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στα Καλάβρυτα, στις φυλακές Λιβαδειάς, στο Δίστομο, στον Χορτιάτη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα της Ευκαρπίας:

«Μετά τη μάχη της Κρήτης, οι Γερμανοί έφεραν στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, πολλούς Εγγλέζους αιχμαλώτους. Επειδή η Ευκαρπία ήταν το κοντινότερο μέρος στο στρατόπεδο, οι συμπατριώτες μας αντιστασιακοί είχαν μέλημα να βοηθούν τους αιχμαλώτους και να τους δραπετεύουν με κίνδυνο της ζωής τους. Έτσι γλίτωσαν Εγγλέζους, Ρώσους και Σέρβους. Άλλες φορές μερικοί μεμονωμένοι αιχμάλωτοι που δραπέτευαν τη νύχτα, χτυπούσαν μια Ευκαρπιώτικη πόρτα, να τους δώσει βοήθεια. Όταν η Γερμανία ήταν ακόμη στις δόξες της, οι αγωνιστές της Ευκαρπίας προσέφεραν πάλι με το δικό τους κίνδυνο, στέγη και ψωμί, σε τραυματισμένους αντάρτες και κυνηγημένους πατριώτες.

Έτσι η Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944.

Ξημερώματα, ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις κύκλωσαν την Ευκαρπία. Συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και με έναν κατάλογο ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14  τους συγκέντρωσαν και μάταια  τους ανέκριναν για να μαρτυρήσουν τους συνεργάτες τους. Από εκεί τους οδήγησαν εδώ, στο Μνημείο και τους εκτέλεσαν, προσθέτοντας μια ακόμη θηριωδία στην ατέλειωτη λίστα των ομαδικών και ατομικών εκτελέσεων της περιόδου 1941-1944».

pavlos-melas-3.jpg
pavlos-melas-4.jpg
pavlos-melas-55.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ